FlashBreak - 24 de ore în Atena

FlashBreak - 24 de ore în Atena
 
 

Ce motive ar putea avea cineva să încerce să viziteze într-o singură zi un oraș a cărui poveste a fost scrisă de-a lungul a mii de ani și în care ai putea să te pierzi cu săptămânile învățând din tot ceea ce s-a întâmplat înaintea noastră, un oraș în care, practic, te împiedici de istorie la fiecare colț de stradă?

Motive ar putea fi multe. O escală de care vrei să profiți la maxim. Câteva ore sau o zi liberă în timpul unei delegații de la locul de muncă. Dar, de ce nu, și o evadare de o zi, în care vrei să te deconectezi de stres sau monotonie și să te încarci cu experiențe și amintiri. Nu, nu ai nevoie de zile sau săptămâni ca să te bucuri de aventuri noi la mare depărtare de casa ta, strada ta, orașul tău și viața ta la care ești obișnuit să te trezești în fiecare dimineață.

Grație companiilor low cost, care vin cu niște prețuri fantastice la bilete de avion începând de la 4E, numai bune de un city break, oricine poate să se bucure de o astfel de experiență de o zi sau mai multe în Atena, Berlin, sau alte capitale Europene. Noi am ales Atena pentru că aeroportul este aproape de oraș și zborurile găsite s-au potrivit cu ziua noastră liberă din mijlocul săptămânii. Astfel am decis să profităm de această ocazie pentru a face o scurtă introducere captivantă în istoria Greciei Antice.

Aventuri la Atena în mijlocul săptămânii

Dacă v-am făcut curioși, să vă povestesc cum a fost Flash Break-ul nostru de 24 de ore în Atena. Îmi place să numesc Flash Break o astfel de vacanță pentru că nu e chiar un city break clasic, ci este mai mult acel moment în care te hotărăști să închizi ochii pentru o clipă și să te teleportezi într-un alt univers, cum ar fi, de ce nu, Atena, sau orice alt loc pe care îți dorești să îl descoperi.

Marți, ora 12.00. Începe pauza de prânz. Mâncăm ceva pe fugă și ne luăm rămas bun de la colegii care încă sunt siguri că nu au înțeles ei corect, că e vreo greșeală, când le-am spus că plecăm până în Atena, dar până mâine ne întoarcem. Ne urcăm în mașina unui prieten bun... și pornim spre aeroport. Totul trece repede, și ne trezim curând printre nori. Încercăm să ațipim puțin, pentru că în Atena sigur nu vom avea timp să mai și dormim.

Atena

Atena

Deschid ochii. Suntem tot printre nori, doar că a mai apărut ceva în peisaj. La orizont se conturează tot mai clar formele unei insule. Apoi încă una, și tot așa, până când la câteva mii de metri sub noi se arată în toată splendoarea lui acest loc unic în lume, considerat de mulți leagănul civilizației europene.

15.30 Aterizăm. Părăsim repede aeroportul micuț, dar modern, și ne urcăm în mașina care ne așteaptă. Am profitat și aici de serviciile unui prieten, dar nu te îngrijora, Atena are linie directă de metrou, de la aeroport până în oraș. Biletul de metrou pentru această linie expres este 10E/sens sau 18E pentru un bilet dus-întors.

Ne lăsăm bagajele la locul de cazare și la ora 17 și câteva minute suntem gata să pornim în explorare. Ne mai rămâne doar să căutăm metroul care să ne ducă în punctul de start al turului nostru, și anume Piața Monastiraki. După ce am cerut lămuriri de la câțiva trecători, ocazie cu care ne bucurăm să aflăm că aproape toți atenienii vorbesc engleza, ne dumirim și noi cum că metroul de pe această linie, linia verde, este de fapt un tren de suprafață. Și că biletele trebuie cumpărate de la un aparat care nu acceptă carduri, ci doar euro, iar apoi, acestea trebuie validate la intrarea pe peron.

Metrou Atena

Atena

Prima impresia în Atena

Pe la ora 18.00 am ajuns în inima istoriei acestui oraș. Și când ne gândim că au trecut doar 6 ore de când ne plimbam pe străzile aglomerate din București! Schimbare foarte rapidă a peisajului, cu care trebuie să ne obișnuim.
Și asta nu pentru că Atena nu ar fi aglomerată și murdară, la fel ca și Bucureștiul. Dar ne dăm seama că aici taximetriștii, dar și ceilalți șoferi, chiar nu își doresc să calce pietonii. Asta a fost ceva nou. Un taximetrist și-a cerut scuze față de noi când eram pierduți prin mijlocul străzii și admiram arhitectura, făcându-l pe el să se oprească și să aștepte să ne trezim din contemplare. Nu claxon, nu cuvinte urâte, ci scuze, din partea lui că a îndrăznit să treacă pe acolo și să ne deranjeze.

Odată ajunși în centrul Atenei, nu mai ai nevoie decât de picioare rezistente pentru a vizita toate cele de mai jos.
Imediat ce cobori din metrou în cartierul Monastiraki, vei începe să vezi dovezi alte faptului că atenienii erau extrem de devotați zeităților. Aici găsim Ekklisia Kimisi Theotokou Mitropoleos - o biserică bizantină, iar în depărtare poți să vezi dealul Acropole, cel mai important loc de cult din Atena.

Ekklisia Kimisi Theotokou Mitropoleos

Trecem apoi pe lângă Biblioteca lui Hadrian și Agora Romană, o piață publică care juca un rol extrem de important în viața locuitorilor din Atena. Acesta era centrul administrativ și religios al orașului.

Agora Romană

Agora Romană

Agora Romană

Unul dintre cele mai frumoase cartiere din Atena este Plaka. O zonă alcătuită din multe străduțe înguste și întortocheate, multe dintre ele conectate prin alte străduțe în trepte. Să nu te miri dacă la un moment dat te vei rătăci și îți vei da seama că ai intrat fără să vrei în curtea cuiva, așa cum ni s-a întâmplat și nouă.

Plaka

Atena

La fiecare pas vei fi abordat foarte politicos de către patronii sau angajații tavernelor pe lângă care vei trece. Fiecare încercând să îți facă pe plac cu fel și fel de oferte. În special cu un pahar de vin din partea casei. Te vor întreba de unde ești și apoi îți vor spune "Bună ziua!", în română.

Ca să te convingă să alegi localul lor, unii încercă o altă tactică și încep să îți facă până și complimente, pentru haina, sau pălăria ta, și dacă ai timp, poți purta conversații foarte interesante cu ei. Totuși, chiar dacă sunt insistenți, niciun moment nu te vei simți agasat sau stânjenit, ci vei avea parte, cel mai probabil, de o discuție nostimă purtată pe un ton prietenesc.

Atena

Noi am refuzat politicos paharul de vin oferit din partea casei la un meniu tradițional cu souflaki și pentru că încă nu ne era prea foame am continuat explorarea noastră cu urcarea pe dealul Areopagului. Areopagul fiind în trecut curtea supremă de judecată a orașului-stat Atena. Acesta promitea o priveliște spectaculoasă. Și așa a fost. Din păcate nu am anticipat faptul că frigul de afară va afecta acumulatorii aparatului foto, astfel încât nu am putut face aşa multe poze, pe cât mi-aș fi dorit, cu orașul care, privit de pe dealul Areopagului, părea un oraș format din mii de stele.

Areopag

Areopag

Areopag

Înfrigurați de plimbarea pe munte, am pornit în căutarea unui loc în care să ne încărcăm bateriile, atât ale aparatului foto, cât și cele proprii. Și cum puteam face mai bine asta decât cu un gyros grecesc? Pentru aceasta am găsit o terasă la marginea zonei turistice din Plaka, Coffe Island, astfel încât nu am cheltuit mai mult de 5 euro pentru mâncare și ceva de băut. Astfel am prins din nou puteri, precum Făt-frumos din basmele lui Eminescu, și am pornit din nou la luptă. De această dată ne-am îndreptat spre Parlamentul din Atena și nu pentru că am fi vrut să participăm la vreun protest, ceva obișnuit pentru atenieni, sau mai grav vreun atentat cu bombă, așa cum s-a întâmplat cu puțin timp înaintea vizitei noastre, ci pentru că din oră în oră, aici are loc schimbul gărzilor.

Parlamentul din Atena

Trecem de această dată prin cartierul Psiri, asemănător cu Plaka, dar fără trepte și diferențe de nivel prea mari. Poate de aceea este considerat și cartierul în care poți ieși seara, cu băieții în oraș, la un pahar de vin, două sau mai multe, fără a te îngrijora că, la ieșirea din tavernă, ți-ai pune viața în pericol trebuind să străbați străzi întortocheate și denivelate, precum cele din Plaka, pentru a ajunge acasă.

Psiri

Ajungem la clădirea Parlamentului din Piața Syntagma. Aici soldați din infanteria greacă, numiți evzoni, având o costumație extrem de interesantă, stau zi și noapte, în fața monumentului ridicat în cinstea unui soldat necunoscut. Fiecare parte a costumației lor are o semnificație anume si o istorie de sute de ani. După ce stau nemișcați pentru o oră, urmează cel mai interesant schimb al gărzilor văzut de mine până acum. Probabil va fi greu să adopți o atitudine sobră plină de respect, chiar dacă te-ai strădui, observându-le coregrafia mișcărilor grațioase prin care își dezmorțesc membrele și își pun din nou sângele în mișcare. Momentul nu poate fi descris pe deplin în cuvinte, așa că rămâne să vă convingeți voi dacă merită sau nu urmărit acest spectacol.

Piața Syntagma

Piața Syntagma

Piața Syntagma

Tot în zonă, la stația de metrou Syntagma poate fi vizitat gratuit un mini muzeu. La construcția acestei stații de metrou au fost făcute multe descoperiri arheologice, iar unele dintre ele au fost expuse chiar aici, pentru a fi admirate de trecători. Merită să faci un mic tur al acestei stații de metrou, chiar dacă nu vrei să iei vreunul dintre trenurile de pe linia albastră sau roșie care trec pe aici.

Stația de metrou Syntagma

Pornim de-a lungul bulevardului Leoforos Vasilisis Amalias și intrăm puțin, deși nu era cea mai potrivită oră pentru a o vizita, prin Grădina Națională din Atena sau Grădina Regală, cum mai este ea numită. Aici este cel mai important centru de conferințe și expoziții din Atena, numit Zappeion.

Zappeion

Mai departe ajungem la Arcul lui Hadrian, poarta monumentală de intrare în oraș, și la Templul lui Zeus.

Arcul lui Hadrian

Templul lui Zeus

Templul lui Zeus

Și pentru că nu vom avea suficient timp pentru a urca pe Acropole și pentru a vizita toate siturile arheologice de pe această colină care a făcut parte integrantă din viața spirituală a locuitorilor Atenei și în special Partenon-ul, decidem să lăsăm acest obiectiv pentru următoarea ocazie când vom trece prin Atena. Dar, cel puțin, am vrut să facem un tur de recunoaștere în jurul dealului Acropole și nu a fost o plimbare scurtă. A durat puțin peste o oră ca să facem ocolul acestuia.

Muzeul Acropole

Am trecut fără să ne dăm seama pe lângă Teatrul lui Dionis și Muzeul Acropole și am ajuns la Odeonul lui Aerodes Atticus, un teatru construit acum aproape 2000 de ani, care este folosit chiar și astăzi pentru spectacole și concerte, în fiecare an, între lunile mai și octombrie.

Și chiar am fi cumpărat bilet să intrăm. Dar la ora aceea nu mai era nimeni la casa de bilete. Iar gardul nu era foarte înalt.

Am fi așteptat și a doua zi ca să putem vizita un asemenea monument cultural și istoric, dar știam că nu mai avem când să ne întoarcem în flash break-ul nostru pe acolo, așa că a trebuit să ne descurcăm cum am putut. Și astfel am obținut pozele de mai jos, care mereu ne vor trezi amintiri ale acestei nopți. Oricum, eu zic că nu putem fi considerați infractori, poate doar mari iubitori de istorie.

Odeonul lui Aerodes Atticus

Odeonul lui Aerodes Atticus

Ceea ce este clar e că am avut parte de suficientă aventură pentru o seară în Atena și pentru a o încheia așa cum se cuvine și pentru a lua acasă puțin din spiritul și bucuria de a trăi a grecilor, nu puteam să nu poposim și noi pentru câteva momente într-o tavernă din Psiri plină cu localnici și cu muzică grecească live.

Psiri

Astfel s-a încheiat prima zi, ca să-i spunem așa, de aventură în Atena. Simțeam deja că am uitat toate grijile de la muncă și că ne-am deconectat complet de tot ceea ce era în mintea noastră în urmă cu numai câteva ore, când eram acasă.

A doua zi în Atena

Ne lăudam noi că nu vom dormi pentru 24 de ore în Atena, dar nu ne-am ținut de cuvânt și am dormit neîntorși și fără vise până dimineață, când am pornit în cea de-a doua parte a flash break-ului nostru. Pentru aceasta ne-am propus să ne bucurăm de o dimineață relaxantă pe malul mării Ionice, în vechiul port Pireus. Dar experiența noastră arată că poți avea parte de aventură chiar și atunci când îți faci bine temele de casă. Pentru că, deși știam locul în care trebuia să ajungem, ne-am bazat pe intuiția noastră și am luat metroul până la stația Pireus și am început să căutăm partea frumoasă și pitorească a portului, cu bărcuțe și taverne. Și nu am găsit-o. Am găsit în schimb multe nave imense de marfă și am luat pulsul zonei industriale care a fost destul de interesantă. După o oră de plimbare printr-o zonă care nu semăna deloc cu ceea ce am văzut în poze și presați de timp, având programată decolarea peste doar câteva ore, am abordat un taximetrist și l-am întrebat unde e locul acela frumos cu taverne și bărcuțe. A durat puțin până când am reușit prin limbajul semnelor să îi reproduc o imagine vizuală a unei bărcuțe și să îi explic că ne este foame, dar ne-am înțeles foarte bine. Se pare totuși că nu toți atenienii vorbesc engleză. Dar taximetriștii din Atena, rămân în continuare preferații mei.

Ne-a spus că facem 10 minute până acolo și ne-am urcat. Ajungem repede la taverna pe care ne-o recomandă și priveliștea este într-adevăr superbă. E atât de liniște. Bărcile se leagănă pe valurile line. Pescărușii se înalță spre cer și apoi plonjează acrobatic în apa albastră a golfului în care se află, acum micuțul port, dar care, în trecut, a fost portul cel mai important al Greciei antice.

Portul Pireus

Patronul localului ne deschide ușa și ne invită cu căldură în restaurantul său foarte frumos aranjat și totuși, parcă prea turistic pentru noi. Îi refuzăm politicos invitația și mergem la o terasă cochetă de vizavi. Ne zâmbește și ne spune că este, de fapt, același local, dar varianta mai tradițională, mă gândesc eu: parcă făcută special pentru noi și ne recomandă să încercăm gyros-ul lor și o bere locală. Cum am putea să refuzăm? Mai ales că soarele, valurile mării și pescărușii ne dădeau o stare atât de extraordinară de bună-dispoziție. Așadar în timp ce așteptăm să sosească comanda noastră lăsăm toate lucrurile în grija lui și coborâm să facem câteva poze în vechiul port de la marea Ionică. Nu știm nici până acum dacă era patronul restaurantului sau al întregului cartier. Ce știm însă, era că părea să aibă totul sub control. Atât traficul cât și faptul de ai face pe turiști să se simtă bineveniți. Să nu mai spunem că fiecare localnic care trecea pe acolo îl saluta plin de respect. Dacă vreți să încercați și voi locul acesta, se numește Zorbas și îl găsiți aici: Akti Koumoundourou 14, Pireas 185 33. Îl veți recunoaște repede pe noul nostru prieten din Pireus, poate cel mai ușor, după atitudinea lui care inspiră respect, dar care se dovedește a fi atât de politicos și prietenos.

Zorbas

Ne bucurăm în tihnă de mâncare și de liniște, iar apoi pornim într-o plimbare scurtă către metrou, pentru a arde caloriile. De data aceasta chiar găsim acea stație la care ar fi trebuit să și coborâm inițial, și anume Faliro.

Gyros

Și uite așa luăm ultimul metrou din flash break-ul nostru prin Atena.

Îndreptându-ne înspre aeroport ne întrebăm: oare de cât timp suntem în Atena? E imposibil să fim aici abia de ieri. Și totuși așa este. E extraordinar câte poți face în 24 de ore, cu picioare rezistente și o bună organizare. Parcă am fi plecat de acasă cu zile în urmă, și nu ore, iar în timpul acesta am adunat un bagaj atât de plin de amintiri frumoase! Aaa, și să nu uităm, ne mai rămân doar 2 zile lucrătoare până la weekend. Două zile care trec atât de repede povestindu-le prietenilor tot ce ai văzut și ai trăit, parcă într-un vis, numit Atena.

Port Atena

Port Atena

Port Atena

Portul Pireus

Atena


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers