Fii fotograful GT: Granada cu de toate

Fii fotograful GT: Granada cu de toate
 
 

Ați crede că un oraș dominat de cetatea Alhambra nu mai are nimic de adăugat însă am descoperit tot felul de bogății în Granada, de la mâncare la arhitectură, muzică, dans și soare.

Centrul și Albaicin

Centrul orașului este liniștit și din piața centrală radiază străduțe vechi care se încâlcesc și se reîntâlnesc în tot felul de piațete ascunse, numai bune să te așezi la o masă și sa bei niște Sangria sau Cervesa alături de niște Tapas. Nicio sesiune de cumpărat suveniruri nu este de lepădat, comercianții oferind tot felul de obiecte făcute manual, cu modele de inspirație maură.

De încercat sunt și diversele cărnuri afumate și uscate și nu ratați nici ceainăriile marocane presărate prin centru. Dacă nu stiți ce să comandați, chelnerul sigur vă ajută, majoritatea celor care lucrează în servicii în centru fiind expați sau studenți veniți cu programe de work and travel, vorbitori de engleză.

Catedral de Granada este un cunoscut punct de întâlnire și petrecând câteva minute în zonă puteți vedea tot felul de oameni, de la pioși veniti să admire catedrala și până la tineri tatuați care se dau cu skateboard-ul pe marmura lipicioasă din fața edificiului.

Din Piaza Nueva puteți fie urca spre Alhambra, fie să luați calea magazinașelor, fie să urcați agale spre dealul Albaicin, un loc plin de istorie și mult farmec. Dealul este înlănțuit cu cateva străduțe înguste care permit accesul până în vârf, de unde, indiferent încotro te uiți, priveliștea e dominate de cetătea roșie Alhambra.

Casele dealului Albaicin nu sunt standard, ci sunt peșteri, roci scobite și vopsite alb, cu cactuși pe post de ghivece de flori și cu obloane pictate în toate culorile. Familiile care trăiau pe la 1700 în peșterile transformate în case au inventat și ridicat la rang de arta faimosul Flamenco, acum o mândrie a orașului și o artă recunoscută drept patrimoniu Unesco.

De pe latura sudică a dealului, pe măsură ce coborâți înapoi spre oraș vederea se fixează pe Catedrala Granada. Dar nu puteți petrece prea mult timp privind în zare, altfel o să ratați numeroasele reședinte private de o curățenie și armonie rare. Albul este folosit pentru a scoate în evidența texturile colorate din caramidă, gresie și vegetație.

Flamenco

Spre seară, trebuie să alegeți un studio de Flamenco, dar nu pentru că asta o să vă propună toți agenții de promovare din centru, ci pentru că este o experiență care în cel mai rău caz vă amuză iar în cel mai bun caz vă va face să lăcrimați de emoție.

Cand am intrat în sală, pe scena îngustă erau două scaune goale, pictate cu motive florare. Spectatorii sorbeau sangria când doi barbați îmbracați în negru au urcat pe scenă, unul având o chitară inertă în mână.
S-au așezat, ne-au mulțumim și au început să bată un ritm sobru, aproape apatic, în timp ce solistul îngâna în spaniolă cine știe ce poveste șoptită.

Apoi au intrat în scenă dansatorii: o brunetă ce mi se părea fadă și un tip parcă în costum de nuntă strâmt, nepotrivit, ne-aranjat. Ne-am gândit că e un număr de amatori, că am căzut în plasa turismului fals și că e un spectacol de duzină.

Ceea ce aveau să cânte cei doi însă era de nebănuit; au emanat energie pură și au bătut ritmul sacadat cu atâta naturalețe de chiar și acum când scriu aceste rânduri simt vibrația chitarii și aud timbrul răgușit al solistului în timp ce se lovea cu palmele în piept ca să ne facă să înțelegem.

Dansatorii se transformau cu fiecare bătaie din palme, cu fiecare bătaie de picior cereau și primeau atenție deplină, corpurile zvâcneau violent și transpirația le curgea pe frunte pe măsură ce ritmul creștea neîncetat și solistul striga și femeia se încorda îndarătnică în fața cererilor dansate din partea partenerului. Tipul acela urât și cam scund, cu fața ciupită de acnee și cu sacoul strâmt ne-a țintuit cu forța dansului lui.

Solistul cu pielea maslinie și-a dat sufletul ca să cânte o dramă dincolo de cuvinte, pentru care nu trebuia să știi spaniolă ca să simți. Iar chitaristul, cu instrumentul îngropat în brațe nu s-a oprit o clipă din cântat, într-un spectacol care părea că e etern. Pur și simplu nu s-a oprit o clipă, de parcă dacă se oprea se termina și firul narativ, de parcă de acordurile chitării sale atârna viața poveștii însăși. Așadar, dacă mergeți în Granada, mergeți să simțiți flamenco, vă rog.

Alhambra

Cuvintele sunt greu de ales pentru a descrie acest loc. Mi-am pus în gând să văd Alhambra cu 2 ani în urmă și pe măsură ce urcam pe Cale Real de la Alhambra cu biletele în mână răbdarea a dispărut, aproape alergam.

Apropo de bilete, neapărat să le cumpărați online înainte să plecați de acasă, altfel riscați să nu puteți întra în ziua în care v-ați dori. Sțiu că asta răpește puțin din farmecul unei călătorii ad-hoc dar până la urmă, nici un rege nu te primește fără programare, nici in regat nu intri fara bilet în avans.

Odată ajunși la intrare, puteți închiria și un audio-ghid și recomand să faceți asta, altfel o sa fie mai greu de pătruns sensul și ordinea ciudată a atâtor clădiri și grădini intortocheate.

Alhambra este un labirint făcut din piatră dantelată, cu aer dens și miros de trandafiri. Istoria ți se bagă pe sub piele pe măsură ce treci din antecamere în grădini apoi în balcoane și fortărețe și nici nu simți când ești deja transpus în vremea când Alhambra era locuită.

Conducătorii ce au stăpânit acest loc au fost cu siguranță niște oameni foarte interesanți și mergând prin camerele lor private și sălile de judecată nu poți să nu te simți puțin stânjenit. În fond, un om de rând nu are ce cauta în mijlocul scenei atâtor comploturi, teroare, iubire si putere, nestingherit și fără cap plecat.

De la fiecare frunză și până la cea mai îndepărtată stea din galaxie, acest complex castel încearcă să surprindă în piatră și ipsos simbolurile fundamentale și universale ale vieții. E suficient să privești tavanul multifațetat al camerei tronului Nasrid, o reprezentare a celor 7 nivele ale Paradisului ca să înțelegi câtă atenție la detaliu trebuie să fi avut meșterii, artiștii și vizionarii acelor vremuri.

Ne-am întors de 3 ori la castel cât am fost în Granada, nu am putut sta departe când știam că sunt atâtea mistere de admirat, ascunse în cotloanele Alhambrei.

Vila Jose Maria Rodriguez-Acosta

Am descoperit acest muzeu când ne plimbam într-o dimineață și în ciuda faptului că din afară nu se vede mare lucru, locația ascunde o poveste fascinantă. Grădina, casa, peștera și tunelurile săpate în deal fac parte din tarâmul fantezist creat de un artist excentric, cu un buget care în zilele noastre ar fi de ordinul milioanelor de dolari.

Arhitectura complexului este unică și din fericire vizitele se fac cu ghid vorbitor de limba engleză, mereu gata să răspundă curiozităților pe care le poți avea pe măsură ce descoperi casa, ce este în ea, sub ea și cum s-a întâmplat totul. Pe scurt, un fiu de magnat, fascinat de artă, era ușor frustrat să trăiască în umbra măreței Alhambra așadar s-a hotărât să aibă o casă cu tot ce a văzut el mai frumos în timpul calatoriilor lui în jurul lumii. Pentru un ochi antrenat, aliterația creată poate fi un film de groază sau un răsfăț estetic.

În dealul pe care e construită casa și grădina există o serie de tuneluri săpate în aceeași perioadă în care Alhambra era încă operațională. Prezența tunelurilor l-o fi determinat pe Jose să trântească o casă deasupra, casă ce mai târziu va deveni muzeu pentru toate colecțiile lui fascinante de artă universală.

Granada este un oraș delicios de bogat cultural, un carusel de artă și istorie dar nu genul de istorie trecută ci una încă foarte vie, care îți vibrează sub picioare și în inimă și te îmbie să vrei mai mult.

Intră în campania "Fii fotograful GT" și ajută-ne să promovăm‪ locurile minunate‬! Dacă ești fotograf profesionist sau amator talentat, trimite-ne imaginile tale de călătorie pe pagina de Facebook sau printr-un email pe info@ghiduri-turistice.info și noi le promovăm în comunitatea noastră de peste 500.000 de pasionați de travel, care ne vizitează site-ul în fiecare lună!

Acest articol a fost scris de Sabina și mai multe povești puteți găsi pe blogul ei UpCity.ro și pe pagina de Facebook. Admiră o serie impresionantă de imagini din Granada, realizate de Sabina și Alex:

Ți-ar plăcea să vizitezi acest loc minunat?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers