Excursie de-o zi, cu mașina – Târgoviște-Cârțișoara

Excursie de-o zi, cu mașina – Târgoviște-Cârțișoara
 
 

Suntem oameni hipnotizaţi de verbul "a călători", vizualizăm pământul pe o coală A4, visăm cu ochii deschişi şi ne dăm cu părerea pentru că putem. Nu suntem experţi, dar avem un bagaj mare de informaţii din călătorii virtuale… Am format o mare comunitate pe pagina noastră de Facebook şi ne mândrim cu iubitori de călătorii ca noi. 

Astăzi, Sultănica Popescu ne povesteşte vacanţa ei în România.

Curtea Domnească-Târgoviște

Plecând din Sinaia, în trecere prin Târgoviște, am vizitat Curtea Domnească. La intrare o inscripție în piatră are gravate numele tuturor domnitorilor Țării Românești ce au rezidat acolo. Sunt o serie de monumente cu mare încărcătură istorică. Astfel întâlnești simbolul orașului, Turnul Chindiei ( din în timpul lui Vlad Țepeș), Biserica Domnească ( ridicată de Petru Cercel ), palatul etc. Atractiv  e și Muzeul tiparului şi al cărţii romaneşti vechi. Am putut admira:"Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung" către judele Brașovului, în 1521, care este primul text românesc scris ce s-a păstrat . Un alt manuscris interesant "Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie", cea mai semnificativă lucrare a literaturii române vechi, scrisă în limba slavonă. Interesantă e tiparnița  achiziționată de Matei Basarab. Tot aici se află și lucrări, manuscrise și cărți ale domnitorului cărturar D. Cantemir , ”Descriptio Moldaviae” și ”Creşterea şi descreşterea Curţii Otomane”) cât și lucrări ale reprezentanților Școlii Ardelene. Sunt și ediții princeps, ale lui Negruzzi, Alecsandri ce stau mărturie introducerii alfabetului latin în secolul al XIX-lea.

Curtea de Argeș - cea mai interesantă mănăstire din Țara Românească, dpdv al arhitecturii

Mănăstirea Argeșului a fost construită de Neagoe Basarab între anii 1512-1517 de meșterul legendar Manole.  Pe latura sudică, între ferestre, se presupune că a fost zidită Ana. În biserică se află mormintele ctitorilor precum și ale regilor Romaniei, cu excepția reginei Elena. O Biblie scrisă și pictată de regina Elisabeta se află la loc de cinste în biserică. În paraclisul mănăstirii sunt moaștele Sf.mucenițe Filofteia, aduse tot din ținuturile Bulgariei precum și moaștele Sf.Parascheva de la Iași.

Transfăgărăşanul

E drumul ce face legătura între Muntenia şi Ardeal. peste Munţii Făgăraş. Clipe de realitate, dar şi de visare. Pe lângă Cetatea Poienari, cetatea lui Vlad Ţepeş peste poduri și viaducte ce îmbrățișau munții, pe lângă Argeșul ce cobora în șoapte am ajuns la Vidraru .Prometeu, la origine un energetician român, era stăpân peste centrala electrică și Muntele Pleşa. Las privitorul să trăiască bucuria imaginilor pe care şi eu le-am admirat. Stânci, serpentine, cai sălbatici. După ce treci de tunelul Bâlea, cel mai lung tunel din ţară, lung şi cam umed, ajungi la Bâlea, lac glaciar situate între Defileul Oltului şi poalele Munţilor Piatra Craiului. Aproape de Valea lui Stan, cândva o zonă auriferă, am găsit o piatră frumoasă, acoperiş pentru o colonie de furnici. Le-am pus acoperişul la loc, cu regretul căutătorului de aur, că poate dădusem peste o pepită, dar cu bucuria că am lăsat furnicile să-şi vadă de viaţa lor. Pe măsură ce urcam dispărea vegetaţia. Am întâlnit şi turişti adevăraţi, cu rucsacul în spate. La Bâlea , la lac, urme de zăpadă. Flori de munte şi zăpadă. După 6 ore de drum, de la Curtea de Argeş, am ajuns la Cârţişoara şi am locuit la o pensiune situată chiar lângă casa vestitului Badea Cârţan.

Şi uite așa am coborât de pe şa şi v-am scris povestea mea. 

Poze deosebite din România

    

Articol şi fotografii de Sultănica Popescu

Articol înscris în CONCURS: Povestea ta de vacanţă pe Ghiduri Turistice.
Dacă vrei şi tu să participi la concurs, citeşte regulamentul de aici şi află cum îţi poţi publica povestea de vacanţă pe www.ghiduri-turistice.info.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers