Excursie cu trenul pe ruta Oravita-Anina, cea mai veche cale ferata din Romania

Excursie cu trenul pe ruta Oravita-Anina, cea mai veche cale ferata din Romania
 
 

Desi este situata la doar 110 km de Timisoara, ruta feroviara Oravita - Anina nu este un obiectiv turistic foarte cunoscut si nici foarte vizitat. Totusi drumul de 2 ore pe care il parcurgi admirand peisaje minunate merita din plin.

Am decis sa facem acest drum si dus si intors din 2 motive: unul era peisajul care auzisem ca este spectaculos iar al doilea motiv este lipsa transportului din Anina catre Timisoara, in special in weekend. Astfel intr-o sambata dimineata am uract in trenul ce leaga Timisoara de Oravita si am plecat la drum. Daca aveti masina si va hotarati sa mergeti pana la Anina cu masina va spun din start ca este o idee foarte buna deoareceti o sa economisti foarte mult timp pierdut in trenuri si in Oravita.

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Gara din Oravita

Trenul din Timisoara spre Oravita pleaca la 7:50 si ajunge in Oravita la 11:30, astfel ca am avut la dispozitie cam 3 ore pentru a vizita acest mic oras. Un oras destul de frumos, inconjurat de dealuri si in care se mai simte in arhitectura dominatia habsburgica, casele din centru fiind construite in stilul german. In Oravita se poate vizita Teatrul Vechi sau Teatrul Mihai Eminescu, care este si primul teatru din Romania; acesta a fost construit in anul 1817 intr-un frumos stil baroc vienez si este o copie fidela a teatrului din Viena. Pe scena acestuia a jucat si poetul Mihai Eminescu alaturi de trupa sa. Orarul de functionare este de Luni pana Duminica, de la 9:00 pana la 18:00, dar acest orar nu se respecta din pacate. Eu am fost la ora 14:00 si nu era nimeni; exista si un numar de telefon dar din nou nu raspunde nimeni.

Al doilea obiectiv de vizitat este Muzeul Farmaciei Montane - Farmacia “La Vulturul Negru”; a fost fondata in anul 1763 de Edward Winter si cumparata mai apoi de catre familia Knoblauch. In prezent muzeul detine mobilier vechi, instrumente farmaceutice de la sfarsitul secolului al XVII-lea si pana la jumatatea secolului al XX-lea, arhiva documentara si biblioteca de carte veche. Din pacate orarul de functionare al acestui muzeu il face aproape inaccesibil pentru turisti. Muzeul este deschis de Luni pana Vineri intre orele 8 :00si 12:00 Smile.

Daca va hotarati sa vizitati Oravita aveti grija la cainii de pe strazi; sunt foarte multi si sunt mari; de asemenea aveti grija si la soferi, deoarece se merge cu viteza pe drumurile inguste din localitate.

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Gara din Anina

Dupa 3 ore de asteptat si vizitat cladiri inchise era si timpul pentru plimbarea cu trenul. Ruta Anina - Bazias a fost construita intre anii 1847 - 1854 cu scopul de a transporta carbunii din mina de la Anina la portul de la Bazias. Tronsonul Oravita – Anina este o parte a acestui traseu; el a fost construit in anul 1856 si este cea mai veche cale ferata montana din Romania; a fost data in folosinta in anul 1863. Ruta are o lungime de 34 de kilometric, o diferenta de nivel de 337 metri, 14 tuneluri si 10 viaducte. Parcurge distanta in aproape 2 ore si trece prin 7 gari; un bilet intreg dus costa 5 RON.

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Este un traseu foarte spectaculos deoarece trece prin Vaile Garlistei si Jitinului. Pe acest traseu se afla si cel mai inalt viaduct din Romania, viaductul Jitin cu o inaltime de 37 metri. Cel mai lung tunel este de 660 de metri si se afla langa gara Garliste. Din pacate trenul nu mai are locomotiva cu aburi, in prezent are o locomotiva diesel.

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Trenul cu cele doua vagoane mici si verzi are mobilierul datand din anul 1930; bineinteles in timp a mai fost reconditionat. Ambele vagoane sunt de clasa a II a, sunt necompartimentate si au banci de lemn. In mijlocul vagonului se gaseste o incapere micuta unde se afla soba ce avea menirea de a incalzi vagoanele.

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Trenul se deplaseaza cu o viteza de aproximativ 17 km/h dar face un zgomot infernal. Insa toate aceste mici inconveniente merita pe deplin caci peisajele sunt superbe. Dealuri, stanci, paduri interminabile, tuneluri in care te simti claustrofob si viaductele vechi toate sunt impresionante. In tren nu prea stai jos ci te misti de pe o parte pe alta sa vezi peisajele si sa fii sigur ca nu pierzi nimic. Eu am facut traseul si dus si intors astfel ca la dus am mers pe o parte si la intors am mers pe cealalta si am putut sa vad tot ce era de vazut.

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Plecarile din Oravita spre Anina sunt in numar de trei: la 7:00; 14:45 si 19:28 iar trenurile se intorc din Anina la 9:09; 16:40 si 21:42; trenul de la 19:28 si retur 21:42 nu circula Sambata si Duminica.

Parerile despre acest traseu sunt impartite totusi; in tren erau turisti foarte placut impresionati de ceea ce au vazut dar am intalnit si turisti care au marturisit ca regreta ca au venit si se asteptau la ceva mai spectaculos. Tot ce pot eu sa va spun e ca acest traseu e impresionant si foarte frumos, dar inainte de a veni mai bine cautati niste imagini sa va faceti o idee despre ce este vorba, in special daca preferati alte tipuri de turism decat acesta.

Cu trenul pe ruta Oravita-Anina

Din punctul meu de vedere traseul chiar se merita; este o evadare din orasul aglomerat spre dealurile si muntii din apropiere; in special daca esti din Timisoara sau din apropiere atunci chiar se merita sa faci drumul intr-o zi de weekend. Desi in tren am intalnit turisti si din Constanta si Cluj care au venit special pentru acest traseu.

In concluzie mai bine mergeti sa vedeti ruta Oravita - Anina cu ochii vostri si sa va convingeti de frumusetea unor locuri atat de aproape de noi.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers