Escapadă de weekend: Sibiu, Biertan, Sighișoara, Transalpina – Partea III

Escapadă de weekend: Sibiu, Biertan, Sighișoara, Transalpina – Partea III
 
 

Am dedicat primul weekend din luna lui august unui itinerariu turistic de excepție, prin minunata Transilvanie. Am trecut din nou în revistă cele mai notabile atracții turistice din Transilvania: Sibiu, Biertan, Sighișoara urmând ca din inima țării să pornim spre destinația finală a călătoriei noastre, Cazanele Dunării, pe drumul care te poartă printre nori. Ei bine, ai ghicit, este vorba despre Transalpina. Și cum plăcerea călătoriei este de două ori mai mare atunci când o împărtășești cu comunitatea Ghiduri Turistice, nu era chip ca aventurile unei escapade de weekend să rămână nescrise. Așadar, să pornim la drum!

Sighișoara, cetatea medievală care îți fură sufletul

Sighisoara

După experiența Axente Sever și Biertan nu credeam că ceva mai avea să ne impresioneze atât de mult. Știam despre Sighișoara că este un oraș deosebit, dar nici prin gând nu ne-a trecut că, odată ajunse acolo, la plecare ne vom lăsa o frântură de suflet, între zidurile cetății medievale. Sighișoara face parte din patrimoniul UNESCO și este una dintre puținele cetăți medievale din lume care încă mai sunt locuite. Cetatea medievală Sighișoara este strâns legată de Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș, iar pe una dintre străduțele înguste se află și casa în care acesta s-a născut.

Cetatea celor 14 turnuri a fost construită de sași la începutul secolului al XII-lea, pe un deal. Monumentul istoric este amenajat pe două nivele. În vârf se află Biserica din Deal, Cimitirul Evanghelic și școala, iar la bază sunt clădirile istorice. Accesul rapid între cele două etaje ale cetății se face printr-o scară de lemn acoperită, care poartă denumirea de Scara Școlarilor. Până să ajungi în vârful cetății, sunt multe locuri de explorat și descoperit, dar să le luăm pe rând.

Turnul cu ceas – simbolul orașului Sighișoara

Turnul cu ceas

Cetatea medievală Sighișoara a fost străjuită de 14 turnuri de apărare, fiecare purtând numele breslei care le avea în custodie. În prezent doar nouă dintre cele 14 turnuri mai sunt în picioare, dintre care, cel ai important este Turnul cu ceas – simbol al orașului Sighișoara. În incinta turnului este amenajat și Muzeul de Istorie care te poartă pe scara timpului, până în vremuri de demult. Turnul cu ceas este și cel mai vizitat obiectiv din cetatea medievală. Ca să te bucuri de priveliștile panoramice asupra orașului Sighișoara trebuie să urci nici mai mult nici mai puțin de 178 de trepte abrupte și care scârțâie la fiecare pas.

Preț bilet: 14 lei/persoană
Program de vizitare: marți – vineri între 9 și 18:30; sâmbătă - duminică între 10 și 17:30

Turnul cu ceas

Odată ajuns în vârful turnului vei uita de cele 178 de scări. Priveliștea panoramică asupra orașului îți taie răsuflarea. De la înălțimea de 64 de metri poți admira în voie străduțele înguste ale cetății, cursul râului Târnava Mare și întreg orașul care se întinde la poalele dealului. Turnul cu ceas nu a deservit nicio breaslă de meșteșugari, în schimb a fost al autorităților locale și, mult timp, a găzduit sediul primăriei.

Pe urmele istoriei

Sighisoara

În mijlocul cetății medievale se întinde Piața Cetății, loc în care pe vremuri se judecau procesele și se făcea comerț. Acum, Piața Cetății este reabilitată în totalitate și deservește doar pentru comerț... turistic. La fiecare pas întâlnești terase, restaurante, magazine de suveniruri și comercianți. Nimic nu poate fi mai frumos decât să te plimbi pe străduțele înguste ale cetății și să te lași fermecat de arhitectura și atmosfera medievală. Fiecare stradă are povestea ei. La fel și fiecare dintre cele nouă turnuri care încă mai sunt în picioare: Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul cu ceas, Turnul Croitorilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Frânghierilor, Turnul Cositoarelor și Turnul Tăbăcarilor.

Sighisoara

Am bătut străduțele Cetății medievale Sighișoara la pas și am urcat scara lungă și abruptă a școlarilor, până la Biserica din Deal. Alte panorame, alte priveliști minunate. A urmat apoi Biserica Romano catolică și clădirea primăriei, casa lui Vlad Dracul și multe alte clădiri istorice colorate și extrem de bine conservate. O ultimă plimbare pe drumul panoramic avea să ne conducă pași spre locul în care ne-am parcat mașina. Am părăsit Sighișoara cu inima strânsă, lasând acolo, între zidurile cetății, o bucată din ea. O să ne reîntoarcem, ne-am promis și am pornit spre Sibiu.

În drumul nostru am mai făcut un scurt popas în Mediaș, unde ne-a atras atenția un turn al vechii cetăți medievale.

Sighisoara

Am concluzionat cu tristețe că după Axente Sever, Biertan și Sighișoara nimic nu ni se mai poate părea frumos, am lăsat în urmă Mediaș și ne-am întors în Sibiu. Aveam nevoie de repaus și recuperare după aventurile medievale și de forțe proaspete pentru ziua care urma.

Citește și: Escapadă de weekend: Sibiu, Biertan, Sighișoara, Transalpina – Partea IEscapadă de weekend: Sibiu, Biertan, Sighișoara, Transalpina – Partea II.

Tu ce locuri minunate din Trasilvania ai vizitat? Împărtășește cu noi experiențele tale de călătorie.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers