Escapadă de weekend: Sibiu, Biertan, Sighișoara, Transalpina – Partea II

Escapadă de weekend: Sibiu, Biertan, Sighișoara, Transalpina – Partea II
 
 

Am dedicat primul weekend din luna lui august unui itinerariu turistic de excepție, prin minunata Transilvanie. Am trecut din nou în revistă cele mai notabile atracții turistice din Transilvania: Sibiu, Biertan, Sighișoara urmând ca din inima țării să pornim spre destinația finală a călătoriei noastre, Cazanele Dunării, pe drumul care te poartă printre nori. Ei bine, ai ghicit, este vorba despre Transalpina. Și cum plăcerea călătoriei este de două ori mai mare atunci când o împărtășești cu comunitatea Ghiduri Turistice, nu era chip ca aventurile unei escapade de weekend să rămână nescrise. Așadar, să pornim la drum!

La vânătoare de biserici fortificate

Biertan

Cea de-a doua zi a escapadei noastre de weekend avea să fie extrem de călduroasă și plină de surprize plăcute. Am plecat dimineața din Sibiu, cu destinația Sighișoara. Traseul se întinde pe aproximativ 93 de kilometri și traversează Mediaș, dar în drumul nostru am dat peste obiective turistice despre care nu știam sau nu făceau parte din intineriul nostru de călătorie. Astfel, la doar vreo 20 de kilometri distanță de Sibiu, a dat peste noi și inspirația. Știam că în zonă se află și Biserica Fortificată Biertan. Am hotărât fără să stăm pe gânduri că inevitabil vom face o scurtă oprire și la lăcașul de cult ajuns celebru în întreaga Europă după promovarea masivă a regiunii Transilvania în rândul turiștilor străini.

Biserica evanghelică fortificată din Axente Sever

Biserica evanghelică fortificată din Axente Sever

De la Sibiu la Biertan sunt 81 de kilometri, pe care îi parcurgi pe DN14 până în localitatea Saroș pe Târnave, iar de aici, indicatoarele rutiere te ghidează să virezi la dreapta, pe DJ141B. Noi am pornit la drum pe ruta mai sus descrisă, dar surpriza avea să apară la doar 41 de kilometri distanță de Sibiu, în localitatea Axente Sever. Dintre bisericile fortificate din Transilvania, Biertan este cea mai populară și preferata turiștilor. O astfel de bijuterie arhitecturală avea să ne iasă în cale în comuna Axente Sever. Este vorba despre Biserica Evanghelică Fortificată, construită în secolul al XIII-lea. Cu dimensiuni mai reduse decât lăcașul de cult din Biertan, Biserica fortificată din Axente Sever este o biserică-sală cu nava pătrată și cu cor pentagonal și este una dintre puținele din Transilvania care are clopotnița construită deasupra corului.

Biserica evanghelică fortificată din Axente Sever

Între zidurile fortificației pot fi admirate expoziții de unelte tradiționale. De asemenea, interiorul are o frumusețe sublimă, amplificată de patina timpului. În curtea interioară sunt amenajate camere pentru oaspeți, iar la momentul vizitei noastre, la biserica din Axente Sever erau cazate mai multe grupuri de turiști străini, veniți să descopere farmecul Transilvaniei. Am petrecut zeci de minute contemplând arhitectura specifică bisericilor fortificate și am explorat toate încăperile care adăposteau expoziții de obiecte și unelte tradiționale. Bucuroase de obiectivul turistic descoperit, ne-am continuat drumul spre Biertan.

Biserica fortificată din Biertan

Biserica fortificată din Biertan

Drumul de la Axente Sever până la Biertan a fost lin, drept ca în palmă și, încă sub impresia vizitei anterioare, nici nu am observat când ne-am trezit ajunse în centrul localității. Pe o latură a piațetei flancate de clădiri istorice se ridică impunătoare Biserica fortificată Biertan. Contra sumei de 10 lei ni s-a permis accesul în incinta monumentului, iar ceea ce aveam să vedem la capătul scărilor pe care le-am urcat în pas alergător avea să ne lase fără cuvinte. Biserica din Biertan este unul dintre cele mai frumoase monumente istorice pe care l-am vizitat vreodată și care te acaparează fără să îți dai seama.

Biserica fortificată din Biertan

Au trecut mai bine de două ore, timp în care am explorat fascinate toate cotloanele bisericii și ale curții flancate de ziduri înalte. Am urcat fiecare scară cu emoție și bucuria unui copil mic care ajunge pentru prima dată într-un loc de joacă. Am admirat priveliști minunate de pe zidurile fortificate și am rămas mute de uimire când, în cele din urmă, am pășit timide pragul lăcașului de cult. Interiorul este la fel de impresionant ca și curtea exterioră, dar primul lucru care îți atrage privirea este tavanul frumos sculptat.

Biserica fortificată din Biertan

Grandoarea Bisericii fortificate Biertan nu poate fi exprimată în vorbe, propoziții, paragrafe, dar cum o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte, te invit să descoperi frumusețea acestui lăcaș de cult în galeria foto de mai jos.  Cu părere de rău că trebuie să părăsim acest loc minunat, ne-am continuat drumul spre destinația următoare: Sighișoara.

Citește și Escapadă de weekend: Sibiu, Biertan, Sighișoara, Transalpina – Partea I.

Pe tine ce monumente istorice din țară te-au impresionat cel mai mult?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers