Dubrovnik – vechea cetate de pe malul Adriaticii

Dubrovnik – vechea cetate de pe malul Adriaticii
 
 

Suntem oameni hipnotizaţi de verbul "a călători", vizualizăm pământul pe o coală A4, visăm cu ochii deschişi şi ne dăm cu părerea pentru că putem. Nu suntem experţi, dar avem un bagaj mare de informaţii din călătorii virtuale… Am format o mare comunitate pe pagina noastră de Facebook şi ne mândrim cu iubitori de călătorii ca noi. 

Astăzi, Alexandra Oana Constantin ne povesteşte vacanţa ei în Dubrovnik, Croaţia.

"Cine caută raiul pe Pământ, să vină la Dubrovnik", spunea celebrul dramarurg englez George Bernard Shaw despre Dubrovnik. Cu siguranță această frază concentrează întreaga magie a orașului,magie pe care o simți deja după primii pași în vechea cetate. Și pentru că v-am făcut curioși o să vă împărtășesc din experiența mea pe malul Adriaticii.

În primul rând vă sfătuiesc să vă planificați cel putin 5 zile în Dubrovnik, asta pentru a avea timp suficient să simțiți aroma orașului, să vă plimbați la asfințit printre zidurile cetății ori să admirați minunatul peisaj de una dintre plaje.

Orașul dintre zidurile de apărare

Așadar orașul care a intrat in Patrimoniul UNESCO cu bastioanele, turnurile  şi zidurile sale de apărare construite acum şapte secole abia așteaptă să îl explorați. După cum deja bănuiți punctul de atracție îl reprezinta orașul vechi, cetatea medievală conservată foarte bine, zidurile sale de aparare impunătoare și străduțele mici dar pline de istorie. Intrarea în vechea cetate se face prin trei porţi, Poarta Vămii, Poartă Pile de la vest şi la nord prin Poarta Ploce şi se ajunge destul de repede în Stradun, principalul loc de promenadă unde veți găsi o multitudine de magazine cu suveniruri. În interiorul orașului vechi se poate admira Palatul Sponza, Palatul Rectorului, Catedrala din Dubrovnik, Biserica St Vlaho, Mănăstirea Franciscană în cadrul căreia gasim si cea mai veche farmacie din Croația și de asemenea una dintre cele mai vechi şi mai bogate biblioteci din Croaţia, cu manuscrise şi ediţii rare. Pentru cei cu o condiție fizică bună, se pot vizita și vechile metereze impreună cu bastioanele bine conservate. Turul este destul de solicitant, dar panorama Mării Adriatice merită din plin. Dacă sunteți mai comozi din fire puteți opta pentru o urcare cu telecabină si veți avea parte de o panoramă minunată atât asupra Mării Adriatice, cât și asupra zidurilor cetății și a întregului oraș.

Dar totuși fiind un oraș la malul mării trebuie să va spun că plaja este minunată, dar aglomerată in plin sezon așa că eu vă recomand plaja din Cavtat, un orășel de lângă Dubrovnik, foarte mic și cochet, in care vă puteți petrece o zi în mijlocul naturii admirând albastrul infinit al mării.

Viața de zi vs viața de noapte în Dubrovnik

Dăcă ziua v-am dat câteva indicii despre cum vă puteți ocupa timpul (cu siguranță mai sunt și altele pe care le veți descoperiți singuri), seara orașul desigur că nu doarme. Străduțele vechii cetăți sunt pline de turiști care se plimbă, ori care caută locul perfect pentru o cină romantică. Și la acest punct există diversitate, de la restaurante foarte aglomerate, până la cele mai retrase, toată lumea este cuprinsă de aroma bucătăriei de la Malul Adriaticii. Dacă sunteți iubitori de fructe de mare sau pește, Dubrovnik vă oferă tot ce are mai bun. Și cum desigur o măncare delicioasă trebuie să fie completată de un vin pe măsura, vă recomand să degustați vinurile specifice zonei.

Dacă v-am făcut curioși să explorați Dubrovnik-ul trebuie să vă mai spun că localnicii sunt extrem de primitori si prietenoși, costurile unei vacanțe aici nu sunt nici cele mai mici posibile, dar nici foarte mari, însă experiența este una de neuitat.

Poze deosebite din Dubrovnik, Croaţia

    

Articol şi fotografii de Alexandra Oana Constantin

Articol înscris în CONCURS: Povestea ta de vacanţă pe Ghiduri Turistice.
Dacă vrei şi tu să participi la concurs, citeşte regulamentul de aici şi află cum îţi poţi publica povestea de vacanţă pe www.ghiduri-turistice.info.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers