Drumetie in Muntii Hasmas

Drumetie in Muntii Hasmas
 
 

Articol realizat de prietenul nostru Ilie Valentin. Articolul face parte din seria de articole inscrise la concursul Te trimitem 7 zile cu 7 prieteni la cabana in Retezat.

Stransi in Gara mare din Brasov, pregatiti pentru  a doua drumetie in decursul acestui an in Muntii Hasmas, prima fiind in luna martie. Desi ora este mult prea matinala pentru unii dintre noi, frigul si cafeaua calda ne invioreaza destul de bine , cumparam bilete si urcam in tren incercand sa stam cat mai uniti, gandindu-ne la faptul ca vom avea vreo 3 ore de mers pana la Izvorul Oltului. Desi frigul intra prin toate incheieturile batranului personal, care probabil ca a uitat si el cand a fost pentru prima data pus in functiune.

Pornim asadar la drum si afara fiind inca intuneric, neavand astfel ce admira, ne umplem timpul cu glume si povesti. Din Sf. Gheorghe, grupul nostru se mai mareste cu 2 drumeti, cunostinte vechi, intalniti cu alte ocazii: Alin si Sergiu. Sunt primiti cu bucurie langa noi si astfel trenul isi continua drumul.

Ajungem in Izvorul Oltului si incercam sa gasim un mijloc de transport pentru a scuti cei 11 km de drum asfaltat pana in Balan. La scurt timp ne ia un microbuz de Budapesta si in schimbul a 3 lei parcurgem distanta dintre cele doua localitati in doar 10 minute. In Balan facem ultimele cumparaturi si ultimele pregatiri. Incepem sa urcam spre Piatra Singuratica catre NE, in lungul Paraul Fierarilor. La baza traseului facem o scurta pauza de masa dupa care urmam marcajul traseului- banda albastra.

Mergem o perioada pe limita Parcului National "Cheile Bicazului- Hasmas", apoi traseul merge usor spre stanga. Din loc in loc avem puncte de belvedere catre Vf. Ascutit la baza caruia observam grohotisuri de diferite dimensiuni. Am parcurs pana aici aproximativ 3 km. Drumul continua si inaintand, observam conturul Pietrei Singuratice. In 15 minute ajungem la zona cu izvoare si in alte 10 minute la cabana. Cu o distanta de 4.6 km si 1 h si 10 min, traseul este unul frumos, scurt si relativ usor.

Ajunsi la cabana, mancam,ne schimbam, luam strictul necesar si pornim spre Hasmasul Mare. La 10 minute intalnim un izvor in apropierea unei stane. De aici traseul continua prin stanga poienii urcand direct in creasta. Admiram peisajul si primele doua capre negre pe care le vedem odata cu ivirea primelor stanci. Zapada cazuta cu cateva zile in urma si viscolita de vant nu face decat sa-i dea o infatisare de poveste peisajului. Pe traseu zarim aparitia destul de rara in Romania a unui erete sur. Continuam drumul si ajungem pe Vf. Hasmasul Mare. 

Profitam de ultimele culori ale frunzelor si de vremea superba pentru a face cateva poze. Atmosfera fiind clara se vede bine si Ceahlaul. Admiram apoi caprele negre de pe stancariile Hasmasului. Numaram 17 exemplare afland mai tarziu ca in tot masivul sunt aproximativ 36 de exemplare. Pe drum la intoarcere avem ocazia de a vedea simbolul clubului in carne si oase, un frumos cocos de munte.

Ajungem la cabana, mancam si apoi strangem lemne pentru focul de tabara. Dupa lasarea intunericului aprindem focul si ne strangem cu totii in jurul lui. Dupa doua ore frigul ne face totusi sa-l stingem si sa intram in cabana, unde ne amuzam jucand diverse jocuri de cabana, atmosfera fiind una destinsa si relaxanta facandu-ne sa uitam ca nu am dormit de aproximativ 30 ore. In jurul orei 23:00,  cate unul coplesit de caldura din camera adoarme. In timpul noptii ne trezim si mai bagam lemne pe foc.Duminica dimineata, ora 8:00. Ne trezim, luam micul dejun si urcam pana pe Piatra Singuratica. Ceata diminetii nu ne ofera decat o perspectiva destul de ingusta asupra peisajului.La ora 11:00 plecam. Parcurgem traseul pana in Balan in aproximativ 60 min. Destul de repede facem rost de un microbuz pana in Izvorul Oltului, pretul 5 ron.

Ajunsi la gara constatam ca va mai trebui sa asteptam 2 ore pana la sosirea trenului, acesta, urmand sa plece la 14:45. Profitam si luam pranzul in gara si bem o cafea la localul din apropiere. Timpul trece si se apropie ora de sosire a trenului. Ne inghesuim cu totii (11 persoane), intr-un compartiment si pana in Brasov jucam “Mafia”. Ajunsi in Gara din Brasov, fiecare isi urmeaza drumul spre casa, cu gandul , firesc, la urmatoarea drumetie.

Puncte pro: traseu usor, marcaj bun, cabana incalzita, peisaj incantator, cabanier “ de treaba”.

Puncte contra: drum lung cu trenul (Brasov-Izvorul Oltului-Balan), lipsa unei bucatarii, semnal slab in vodafone.

Daca ti-a placut articolul acorda-i autorului un vot de incredere (apasa LIKE) care ii poate aduce lui ILIE VALENTIN un concediu de 7 zile la cabana Pin Alpin in Retezat.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers