Două minuni din Apuseni: Gheţarul de la Scărişoara şi Groapa Ruginoasă

Două minuni din Apuseni: Gheţarul de la Scărişoara şi Groapa Ruginoasă
 
 

Iubesc munţii Apuseni, pentru minunatele peisaje cu care ne încântă privirea, pentru numeroasele bogăţii, fie ele la suprafaţă sau în subteran.

Peştera Gheţarului de la Scărişoara

Peştera Gheţarul de la Scărişoara este minunea din subteran la care pentru a ajunge trebuie să cobori aproximativ 50 de metri pe nişte scări de metal prinse pe pereţii de stâncă, o experienţă destul de dificilă pentru cei cu rău de înălţime, printre care mă număr şi eu, şi chiar riscantă în condiţiile în care pe suprafaţa scărilor erau porţiuni acoperite cu gheaţă, asta în luna mai, perioada în care am ajuns acolo.

Cu grijă şi băgare de seamă reuşeşti să ajungi jos, unde ţi se deschide în faţă peştera ca un patinoar, ce are în centru un bloc de gheaţă, care seamănă cu gura unui rechin ori cu capul unui urs cu gura deschisă, în funcţie de viziunea şi interpretarea fiecărui norocos vizitator.

Temperatura din peşteră este destul de scăzută, lucru ce te face să tremuri din toate incheieturile, dacă eşti iubitor de căldura, însă nu te împiedică să admiri frumuseţea de acolo, gheţarul, stalagmitele şi stalactitele ce întregesc decorul, să faci poze şi să iei cu tine amintirea unui loc creat cu măiestrie de mama natură.

Groapa Ruginoasă

Şi dacă tot am coborât, ce ar fi să şi urcăm pentru a vedea o altă minune, Groapa Ruginoasă.

De data aceasta am scăpat de scări şi am dat de un drum de urcare pietros, o aglomerare de pietre de diferite dimensiuni care, mărturisesc, mi-au cam dat bătaie de cap, noroc cu ambiţia tare ca o stâncă şi sprijinul soţului meu, ce m-au ajutat să ajung până sus.

Drumul este anevoios, dar odată trecut te cuprinde sentimentul de eliberare şi poţi să te bucuri de priveliştea minunată a unui loc în care te simţi mai aproape de cer, înconjurat de falnicii brazi ce te conduc spre obiectivul principal, Groapa Ruginoasă.

Aici găseşti o forma de relief unică în Europa ce atrage numeroşi turişti, atât din ţară, cât şi de peste hotare, având o adâncime de peste 100 de metri şi un diametru de aproximativ 600 de metri, rezultatul unui puternic proces de eroziune ce continuă şi în prezent.

După ce te minunezi de mărimea, forma şi culoarea acestei opere a naturii, este timpul să dai piept la coborâre cu aceleaşi pietroaie, ce pe alocuri te ameninţă că te iau cu ele la vale, însă, încheind cu bine o astfel de zi, de urcat şi coborât, de admirat şi de respirat aerul curat de munte, tot ce-ţi mai poţi dori este să te laşi purtat în lumea viselor, având certitudinea unui somn profund şi cu adevărat odihnitor.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers