Donostia San Sebastian – Capitala Europeană a Culturii 2016, pas cu pas

Donostia San Sebastian – Capitala Europeană a Culturii 2016, pas cu pas
 
 

Donostia San Sebastian, orașul care va găzdui anul viitor Capitala Europeană a Culturii este un important centru urban, turistic, economic și port la Oceanul Atlantic, precum și o cunoscută stațiune balneară, în regiunea autonomă Țara Bască, Spania, situat la 20 de kilometri de frontiera cu Franța.

Transportul în San Sebastian

La această minunată destinație turistică se poate ajunge pe diferite căi, fie cu mașina personală, în caz că dorim să vizităm în trecere prin Europa mai multe țări, fie cu autocarul, fie cu trenul. Cu avionul nu se poate ajunge în mod direct, deoarece cel mai apropiat aeroport se află la 20 de km de oraș și nu are zborururi internaționale, în schimb se poate ateriza pe alt aeroport internațional spaniol și de acolo se poate lua alt avion spre Donostia San Sebastian.

De asemenea, transportul urban este foarte bine reprezentat dând posibilitatea turistului de a ajunge la toate obiectivele turistice din oraș prin cumpărarea așa numitului San Sebastian Card din diferite locații, printre care Biroul de Informații Turistice situat în Avenida Boulavard, care la prețul de 16 euro ne oferă 12 călătorii + 1 vizită ghidată, iar la 9 euro, 6 călătorii și alte reduceri la diferite obiective sau cumpărături timp de 3 zile, iar dacă este predată în bune condiții la încheierea celor 3 zile, se întorc turistului înapoi din prețul plătit 0,50 eurocenți.

Cazare şi mâncare în San Sebastian

Cazarea se poate face pe toate gusturile, de la pensiunii cu prețuri de 20 de euro pe noapte chiar în zone foarte bune pentru petrecerea timpului liber precum Partea Veche (Parte Vieja) și până la hoteluri de 4 și 5 stele, cu prețuri și servicii pe măsură; în cazul meu, am fost găzduit în casa unor prieteni.

Gastronomia în Țara Bască, ca de altfel pe tot cuprinsul Spaniei, are locul ei de cinste, care, printre multe alte atracții, în afară de binecunoscutele "sol y playa", adică "soare și plajă", face deliciul turismului internațional ce ajunge în fiecare an aici. Vorbind de Țara Bască, a dat la rândul ei patrimoniului gastronomic internațional bucătari faimoși precum Juan Mari Arzak, ale cărui preparate le puteți proba la prețuri pe măsură în restaurantul său din oraș, Avenida Alcalde Jose Elosegui 273 sau Martin Barasategui sau Karlos Arguiñano și restauratele lor cu stele Michelin.

O altă dovadă a dedicației ce există în Țara Bască pentru gastronomie este înfiițarea în anul 2009 a fundației Centrul Culinar Basc, care are ca obiectiv garantizarea continuității bucătăriei ca pol de investigație pe viitor̋, așa precum se susține în însuși pagina web pe care aceasta o deține. Dar am să las cuvintele meșteșiugite deoparte și am să spun că 2 dintre ingredientele mult îndrăgite ale gastronomiei locale sunt peștele și brânza de oaie, direct relaționate cu 2 îndeletniciri locale, pescuitul și păstoritul oilor, iar vorbind de oi, într-un sat apropiat de oraș, Orditzia, are loc periodic un adevărat târg păstoresc, unde puteți proba diferite tipuri de brânză de oi, ale turmelor din Pirinei. Ca în cazul cazări, în cazul gastronomiei, există posibilitatea de a lua masa pentru toate gusturile și la diferite prețuri, în Partea Veche restauratele unde se poate consuma la prețuri accesibile fiind din abundență.

O ocazie specială care nu se poate pierde este in special în ziua de  joi, când barurile oferă așa numitele "pintxo-pote" (un pincho, o porție mică de mâncare și pote, o băutură, vin sau bere), la 2 euro, ocazie de care profită din plin turiștii, dar în special tinerii și studenții.

Atracţii turistice în San Sebastian

Pentru petrecerea timpului liber sunt multe posibilități, de exemplu vizitarea orașului într-un tur complet cu autobuzul turistic, putem merge la film la numeroasele cinematografe sau la un spectacol în Palatul de Congrese și Auditoriu, Kursaal sau la o piesă de teatru la teatrul Victoria Eugenia. De asemenea, depinzând de anotimpul în care dorim să mergem de putem bucura de o formă sau alta de cele 3 plaje: Zurriola (potrivită pentru surf și plajă), La Concha (cu ape liniștite, pentru înot și plajă) și Ondaretta.

La fel, putem urca în parcul de atracții din muntele Igueldo, fie cu funicularul din Piața Funicular de Igueldo, fie cu autobuzul DBus 16 din Piața Guipuzkoa, în inmediata apropiere a Biroului de Informare Turistică din strada Boulevard,  alte atracții turistice am putea enumera, catedrala Buen Pastor, din strada Urdaneta 12, o plimbare cu vaporașul turistic, plimbare de-a lungul plajelor, asistând în strada Boulevard, mai ales în timpul verii la numeroasele numere de spectacole oferite de artiștii stradali, iar în cazul în care credeți că s-a vizitat totul, există numeroase parcuri dotate cu spații pentru copii, dar și cu terase, sau se poate face un tur nocturn al orașului.

Spre final, nu pot decât să-i sfătuiesc pe cei care își vor îndrepta atenția spre vizitarea Țării Basce în perioada următoare să nu le lipsească din agendă acest minunat oraș cu tradiții pescărești și important centru gastronomic. Nu vor regreta.

Poze deosebite din San Sebastian, Spania


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers