Destinații de weekend: Mănăstirea Voroneț

Destinații de weekend: Mănăstirea Voroneț
 
 

În vremuri de restriște și de cumpănă pentru Țara Moldovei, domnitorul Ștefan cel Mare obișnuia să meargă pentru rugăciune și sfat la un mic schit din lemn la Voroneț unde trăia Daniil Sihastrul. Legenda spune că în 1488 urmare a sfaturilor primite de la călugărul sihastru, domnitorul a câștigat bătălia cu turcii și a poruncit ridicarea unei biserici dedicată Sfântului Mucenic Gheorghe.

Scurt istoric și localizare

La 4 km de orașul Gura Humorului, pe malul drept al râului Moldova se află Mănăstirea Voroneț cunoscută și sub denumirea de Capela sixtină a orientului. Construcția bisericii a început pe 26 mai 1488 și a fost finalizată pe 14 septembrie 1488 adică în mai puțin de 4 luni. Pictura exterioară a necesitat un timp mai îndelungat, fiind finalizată în 1547 și poate fi admirată și azi.

Atracții turistice din Voroneț

Manastirea Voronet

Fotografie preluata de pe turistderomania.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Mănăstirea Voroneț este pictată cu icoane și scene din Sfânta Scriptură, de la bază până la streașină, culoarea fiind albastru de Voroneț. Aceasta a rezistat ploilor și înghețurilor timp de peste 450 de ani. Cercetatorii spun că această culoare a fost obținută dintr-o rocă albastră numită azurit, dar rețeta obținerii vopselei este necunoscută. 

Fațada sudică prezintă scene din viața sfinților Nicolae și Ioan cel Nou. Pe fațada de vest a fost pictată Judecata de apoi o frescă creată printr-o armonie de culori: albastru metalic, auriu, verde închis, roșu carmin, brun, gri, alb și negru, o capodoperă recunoscută pe plan mondial. Sub acoperiș se poate vedea “moartea timpului” - pânza timpului fiind întinsă de îngeri și păzită de Arhanghelii Mihail și Gavril cu sabiile scoase, iar în mijloc este chiar Creatorul. Mai jos în centru este Isus avându-i de o parte și alta pe Fecioara Maria, Ioan, apostolii așezați pe lavițe și armata de îngeri. De la picioarele Mântuitorului se vede râul de foc în care ard păcătoșii. La nivelul al treilea al frescei este pictat Duhul Sfânt sub formă de porumbel, Sfânta Evanghelie, credincioși îndrumați de Sfântul Apostol Pavel, iar în partea cealaltă a râului de foc sunt pictați păcătoșii dojeniți de Moise. Urmează apoi balanța care cântărește faptele bune și cele rele, raiul și iadul, lupta dintre îngeri și demoni pentru suflete.

Manastirea Voronet

Fotografie preluata de pe identitatea.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Fațada nordică prezintă scenele Facerea lumii, Vămile văzduhului, Ispitirea lui Adam, Imnul Acatist al Bunei Vestiri, viața Sfântului Antonie cel Mare. În toate frescele pictorul a intodus elemente din folclorul moldovenesc: instrumente muzicale – buciumul, cobza – ștergare, veșminte populare. Pictura interioara a bisericii prezintă scene biblice: Cina cea de Taină, Împărtășirea Apostolilor, Spălarea picioarelor, Ciclul patimilor.

În 1965 Voronețul a fost inclus de catre UNESCO printre marile monumente ale lumii.

Ce alte mănăstiri frumoase din România ai mai vizitat?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers