Destinație de weekend: Țara Hațegului

Destinație de weekend: Țara Hațegului
 
 

Țara Hațegului este una dintre cele mai interesante și diverse zone din România. Cu o mulțime de sate tradiționale, biserici fermecătoare, cetăți pline de istorie și… dinozauri pitici, Țara Hațegului își întâmpină vizitatorii cu nenumărate mituri fascinante, adunate frumos în Casa Legendelor.

Deoarece această regiune se dorește a fi una dintre primele destinații eco din România, turiștii sunt încurajați să abandoneze mașinile în favoarea bicicletelor sau chiar a mersului pe jos. În plus, de la volan nu poți să admiri așa cum trebuie frumusețile Țării Hațegului.

Scurt istoric și localizare

Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Fotografie preluata de pe marcajturistic.blogspot.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Mărginită de patru munți masivi, Țara Hațegului, situată în inima județului Hunedoara, se mândrește cu o mulțime de peisaje desprinse parcă din cărțile poștale. Satele cu case tradiționale și biserici medievale sunt răsfirate printre pășuni verzi și ruine de cetăți antice uitate de vreme. Primele prezențe ale omului în România, din perioada paleoliticului, au fost descoperite într-o peșteră din Țara Hațegului.

Această zonă a fost și locul în care s-a desfășurat bătălia decisivă dintre daci și romani în timpul primului război daco-roman. După ce zona a fost invadată de armata lui Traian, aici s-a fondat capitala provinciei Dacia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ruinele acestui oraș antic încă mai pot fi explorate în localitatea Sarmizegetusa.

Atracții turistice în Țara Hațegului

Geoparcul Dinozaurilor

Fotografie preluata de pe romania-redescoperita.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Una dintre cele mai interesante atracții turisitice din Țara Hațegului este Geoparcul Dinozaurilor. Aici vizitatorii pot afla într-un mod inedit despre speciile de dinozauri pitici care populau regiunea în urmă cu 70 de milioane de ani și pot chiar admira ouăle de dinozauri descoperite în zonă.

Biserica din Densuș este nu doar una dintre cele mai faimoase atracții turistice din Țara Hațegului, ci și una dintre cele mai controversate. Deși originea și anul în care acest edificiu a fost ridicat sunt încă necunoscute, Biserica Sf. Nicolae din Densuș este considerată drept unul dintre cele mai vechi lăcașe de cult din țară și singura biserică din piatră, veche de secole, din Europa. Se spune că, inițial, a fost un templu roman transformat în biserică, în Evul Mediu, în timp ce alte voci sunt de părere că mausoleul unui general roman din antichitate a fost transformat în biserică de soția acestuia, care s-a convertit la creștinism. Un lucru este sigur, forma sa neobișuită a strârnit timp de secole imaginiația celor care s-au perindat pe aici.

Biserica din Densuș

Fotografie preluata de pe bimturism.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Pentru a te bucura de atmosfera liniștită a Țării Hațegului nu trebuie decât să faci o plimbare pe bicicletă prin satele sale fermecătoare. Noi îți recomandăm localitatea Suseni, unde se află și ruinele Cetății Colț, care l-au inspirat pe Jules Verne atunci când a scris "Castelul din Carpați". De asemnea, trebuie vizitat și satul Mălăiești cu cetatea omonimă, dar și Răchitova, unde se află ruinele unui donjon. De lângă acest turn poți admira peisaje superbe ale zonei. Mănăstirea Prislop este și ea un punct turistic popular în Țara Hațegului. Lăcașul de cult, vechi de patru secole, este considerat una dintre cele mai importante mănăstiri ortodoxe din Transilvania.

La final, dacă nu te-ai săturat de atâtea locuri de poveste, poți afla toate legendele ce înconjoară Țara Hațegului. Casa Legendelor sau Legendariumul este o expoziție inedită în care sunt prezentate cele mai spectaculoase mituri hațegane.

Tu ce alte locuri interesante din Țara Hațegului ai vizitat?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers