Destinație de weekend: Tâmpa, județul Brașov

Destinație de weekend: Tâmpa, județul Brașov
 
 
 

Dacă vrei să profiți de ultimele zile de toamnă, noi îți recomandăm o excursie în natură la Tâmpa. Aflat în inima municipiului Brașov, muntele Tâmpa face parte din masivul Postăvaru și este un loc excepțional de unde poți admira panorame incredibile peste oraș, dar și să te bucuri de natura pătată în nuanțele toamnei.

Unde se află muntele Tâmpa

Muntele Tâmpa este înconjurat aproape în totalitate de Brașov, având o altitudine de 960 metri. Primele urme ale civilizație descoperite în acest loc datează încă de pe vremea dacilor, aici fiind găsită o fântână cu oase din acea perioadă.

Tampa

De-a lungul secolelor, datorită poziționării sale strategice, dar și pentru că este ferit de majoritatea calamităților naturale, pe muntele Tâmpa s-a ridicat o cetate impunătoare la începutul secolului al XIII-lea, numită Cetatea Brașovia. Aceasta a fost una dintre cele șapte castele care au inspirat numele german al Transilvaniei – Siebenbürgen ("șapte fortărețe"). Câteva secole mai târziu, Cetatea Brașovia este demolată, iar pietrele rezultate sunt refolosite pentru a întări cetatea din vale, care se ridica în acea perioadă.

De ce să vizitezi Tâmpa

Deși primul lucru pe care îl vei observa odată ce ajungi pe vârful muntelui Tâmpa este panorama extraordinară deasupra municipiului Brașov, acest loc minunat are o mulțime de alte atracții turistice fantastice. Pentru a explora Tâmpa poți alege din cele patru trasee cu diferite grade de dificultate, și anume traseul care pleacă din cartierul Răcădău, marcat cu triunghi albastru, Treptele lui Gabony, marcat cu triunghi galben, Drumul Cavalerilor, marcat cu dungă albastră, sau Drumul Serpentinelor, marcat cu triunghi roșu.

Citește și: Braşov într-o zi: 7 locuri pe care merită să le vizitezi

Cel mai greu de parcurs traseu este cu siguranță Treptele lui Gabony. Pentru a parcurge acest traseu, ce durează aproximativ o oră, trebuie să urci 167 trepte abrupte din piatră până în pădure. Vei avea nevoie neapărat de echipament potrivit pentru că traseul este periculos și poți alunea ușor, dar efortul va merita – din loc în loc, se deschid luminișuri prin vegetația stufoasă și poți admira cele mai frumoase panorame peste Brașov.

4 zile însorite la Atena

4 zile însorite la Atena

3 nopți de cazare, mic dejun, zbor din București
de la 180 Eur
vezi detalii »

Tâmpa

Pe de altă parte, cel mai ușor traseu pe Tâmpa este Drumul Serpentinelor. Are doar 800 de metri, și trece pe lângă telecabină. Dacă alegi acest traseu trebuie să pornești de pe Aleea Brediceanu din Brașov, până la telecabină, iar apoi urci traseul marcat cu triunghi roșu până ajungi pe vârf. Drumul Cavalerilor pleacă de la Bastionul Țesătorilor și traversează Șaua Tâmpei. Traseul are 2 kilometri și dacă mergi mai departe ajungi în Poiana Brașov.

Fii romantic 4 zile la Verona!

Fii romantic 4 zile la Verona!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 175 Eur
vezi detalii »

Ultimul traseu, tot de 2 kilometri, pornește de la Curmătura dintre Tâmpa și Dealul Melcilor, trece prin Șaua Tâmpei pentru a ajunge pe vârf.

Cei care nu au suficient timp sau condiție fizică, pot ajunge pe vârf cu ajutorul telecabinei, care te va duce în câteva minute, lângă punctul de belvedere lângă iconicul semn BRAȘOV.

Tâmpa

Muntele Tâmpa este împânzit cu ruine și urme ale unor construcții ce stau mărturie istoriei lungi și zbuciumate ale Brașovului. Printre cele mai interesante se numără Turnul Cuțitarilor și Turnul Cizmarilor din secolul XV, ale căror ruine încă se mai pot observa la poalele muntelui. De asemenea pe Tâmpa a fost ridicată o capelă catolică cu hramul Sf. Leonard, în secolul al XVIII-lea, dar care a căzut în ruină câteva decenii mai târziu. Pentru a marca 1.000 de ani de când triburile maghiare au ajuns în Pannonia, în mai multe orașe ale vechii Ungarii, inclusiv în Brașov, s-au ridicat diferite monumente. Astfel, în 1896, pe Tâmpa a fost ridicată o coloană cu un arcaș, denumită Statuia lui Arpad. Nici această statuie nu a rezistat, ruinele acesteia fiind îndepărtate în anii ’60.

Citește și: Mini-excursie de weekend: Brașov și Bran

Chiar lângă literele ce formează numele orașului, în secolul al XIX-lea s-a amenajat un restaurant într-o peșteră numit Restaurantul din Grota Bethlen. Din păcate restaurantul a ars, iar azi a mai rămas doar terasa de unde turiștii se delectează cu peisaje superbe peste oraș.

Legendele de la Tâmpa

Acest loc minunat atât de îndrăgit de brașoveni, dar și de turiștii care îl vizitează, a dat naștere la o sumedenie de legende și povești. Cele mai populare sunt cele care vorbesc despre un lac uriaș aflat în interiorul muntelui, dar și despre o serie de tuneluri săpate în munte. Astăzi, se știe cu siguranță că există trei sau patru tuneluri săpate în munte, dintre care doar unul este circulabil în totalitate – un pasaj ce leagă Casa Sfatului din Brașov de unul dintre turnurile vechii cetăți de pe Tâmpa. Tunelul este închis cu grilaj deoarece prezintă pericol de surpare.

Tâmpa

O altă legendă fascinantă legată de Tâmpa spune povestea unei bănci săpate în stâncă. Pe aleea de sub munte, printre băncile de lemn care au fost montate acolo se află și una săpată în piatră. Legenda spune că stânca a căzut de la înălțime, peste un cuplu care stătea îmbrățișat în acel loc, îndrăgostiții fiind îngropați sub piatră.

Citește și: Destinație de weekend: comuna Moieciu, județul Brașov

Tu ai vizitat Muntele Tâmpa? Povestește-ne în comentarii despre excursia ta!

Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.