Destinație de weekend: satul muzeu Ciocănești, județul Suceava

Destinație de weekend: satul muzeu Ciocănești, județul Suceava
 
 

Una dintre cele mai fermecătoare localități din România, Ciocănești este un adevărat muzeu în aer liber care a atras atenția turiștilor de pretutindeni datorită caselor sale frumos decorate. Fiecare clădire din satul sucevean este frumos împodobită cu motive tradiționale sculptate, specifice Bucovinei. Această tradiție s-a păstrat din strămoși, la fel și o mulțime de alte obiceiuri fascinante, ce așteaptă să fie descoperite în acest colț paradisiac al României.

Unde este satul muzeu Ciocănești

Localitatea Ciocănești se află într-o zonă pitorească pe valea Bistriței, în județul Suceava. Satul se află pe Drumul Național 18, între Vatra Dornei și Botoș, la 26 de kilometri de Vatra Dornei și la 35 de kilometri de Câmpulung Moldovenesc. Drumul până la Ciocănești este ușor de parcurs cu mașina, șoseaua urmărind cursul râului Bistrița, astfel încât te vei putea delecta cu panorame minunate.

Harta satului-muzeu Ciocănești

Ce poți face la satul muzeu Ciocănești

Localitatea Ciocănești datează încă din 1400. În acea perioadă domnitorii Moldovei veneau la Ciocănești pentru meșterii făurari care realizau cele mai bune arme din regiune. De fapt, numele localității vine de la "ciocănari de arme". De-a lungul timpului, comuna a reușit să-ți păstreze majoritatea tradițiilor și cutumelor specifice astfel încât astăzi este una dintre cele mai îndrăgite localități din Bucovina.

Ciocănești

Fotografie preluata de pe chillinbear.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ciocănești este cunoscută mai ales pentru faptul că toate cele aproximativ 600 de gospodării din localitate sunt decorate cu motive tradiționale specifice portului popular. Potrivit legendei, cu mult timp în urmă o femeie din sat a decis să-și decoreze casa cu motivele pe care le avea pe portul popular. Astfel, l-a rugat pe cel mai iscusit zugrav din sat să-i picteze frumoasele modele pe fațada casei. Vecinii, văzând rezultatul, au decis să urmeze exemplul sătencei și, în curând, toate gospodăriile din Ciocănești erau frumos decorate cu astfel de motive.

Sat muzeu, judetul Suceava

Fotografie preluata de pe chillinbear.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Până la urmă, primăria localității a decis ca toate clădirile construite în Ciocănești să fie ornate cu modele tradiționale, astfel încât în ziua de azi, indiferent cine vrea să-și construiască o casă aici trebuie să urmeze exemplul celorlalte gospodării. Chiar și biserica din sat, clădirea primăriei și a poliției au astfel de decorațiuni. Există trei culori specifice zonei – negru, ocru și maro, iar cu cât modelele sunt mai intricate și mai frumoase, cu atât proprietarii casei sunt considerați gospodari mai pricepuți. Datorită frumuseții caselor din Ciocănești, localitatea a fost declarată sat muzeu în 2004.

Această comună se mândrește și cu unul dintre cele mai frumoase Muzee al Ouălor Încondeiate din Bucovina. Aici, curioșii pot admira peste 1.800 de exponate superbe, multe de o valoare rară. De asemenea, satul-muzeu găzduiește o serie de festivaluri interesante, inclusiv Festivalul Național al Păstrăvului, un festival dedicat tradițiilor și obiceiurilor populare și, bineînțeles, un festival dedicat ouălor încondeiate.

Detaliu casă în Ciocănești

Fotografie preluata de pe chillinbear.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ciocănești este unul dintre puținele locuri din România care și-a păstrat farmecul străvechi și unde poți petrece un weekend autentic în care să redescoperi bogățiile culturale ale României. De aceea, acest sat-muzeu este o alegere excelentă pentru o excursie de weekend.

Tu ai vizitat satul-muzeu Ciocănești? Ce ți-a plăcut cel mai mult aici?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers