Destinație de weekend: satul rotund Charlottenburg, județul Timiș

Destinație de weekend: satul rotund Charlottenburg, județul Timiș
 
 

Dacă ești fan vacanțelor în zone rurale minunate din România, noi îți recomandăm un mic sat din județul Timiș care reușește să impresioneze de fiecare dată. Localitatea Charlottenburg se află la o oră distanță de Timișoara și este cunoscut drept singurul sat rotund din România. Datorită formei sale deosebite, întreaga localitatea a fost declarată monument istoric. Peisajul unic pe care îl formează, precum și tradițiile și atmosfera unică a acestui sat de șvabi, fac din Charlottenburg o destinație minunată de weekend.

Unde este satul Charlottenburg

Satul Charlottenburg, cunoscut și sub numele de Șarlota sau Barița, se află în județul Timiș, la 45 kilometri de Timișoara, în apropiere de localitatea Remetea Mică. Drumul până la Charlottenburg este ușor de parcurs cu mașina – trebuie să urmezi Drumul Județean 691, iar de la Mașloc virezi dreapta, treci de Remetea Mică și ai ajuns în Charlottenburg.

Harta Charlottenburg

Ce poți face la Charlottenburg

Superbul Charlottenburg a fost întemeiat de 32 de familii care au imigrat în Banat din nordul Italiei și sudul Germaniei, prima atestare a localității datând din 1771. Contele Karl Ignaz Clary - Aldringen, care la acea vreme era președintele administrației Banatului, a dispus construirea unui sat circular, cu diametru interior de 210 metri. La acea vreme, în mijlocul satului se afla o fântână și o plantație de duzi, iar toate casele din sat aveau exact aceeași înălțime. De-a lungul timpului, plantația de duzi a fost tăiată, iar în centrul localității au fost ridicate o școală și o biserică. Potrivit legendei, denumirea localității vine de la numele soției contelui Clary – Aldringen, Charlotte.

Charlottenburg

Fotografie preluata de pe prinbanat.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

La sfârșitul secolului al XIX-lea, un conte german a amenajat în satul Charlottenburg un parc de vânătoare, populat cu cerbi din Boemia, Germania și Austria, care apoi a trecut în patrimoniul Casei Regale Române, astăzi fiind administrat de Ocolul Silvic Timișoara. Acest parc de vânătoare este cel mai vechi din România, având o activitate neîntreruptă de mai bine de un secol.

Principalele atracții turistice din Charlottenburg sunt duzii seculari care au mai rămas în centrul localității, frumoasele case șvăbești, biserica romano-catolică a satului și, bineînțeles, domeniul de vânătoare. Totuși, forma circulară a satului este cea care atrage curioși din toată țara, asta deși, odată ajuns în Charlottenburg, îți va lua puțin timp să-i percepi forma neobișnuită.

Tu ai ajuns în Charlottenburg? Ce impresie ți-a făcut această localitate din Banat?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers