Destinaţie de weekend: Sarmizegetusa Regia

Destinaţie de weekend: Sarmizegetusa Regia
 
 

Sarmizegetusa Regia a fost capitala grandioasă a Daciei unde locuiau regi, aristocrați, funcționari ai cancelariei regale, demnitari, dar și meșteșugari, constructori, neguțători. A fost cel mai important centru militar, politic și religios. Dispunând de materii prime în apropiere a fost cel mai mare centru meșteșugăresc din Dacia.

Scurt istoric și localizare

Sarmizegetusa Regia – capitala Daciei - situată în Munții Oraștiei la o altitudine de 1200 metri, a fost construită pe cinci terase din blocuri masive de piatră în formă de patrulater. Zidul cetații avea 3 metri grosime și 4-5 metri înalțime. Spre vest se aflau locuințe, ateliere, magazii, rezervoare pentru apă, iar spre est sanctuarele diferite ca formă și mărimi.

Sarmizegetusa Regia

Fotografie preluata de pe ginel.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Atracții turistice din Sarmizegetusa

Sanctuarele din calcar sau andezit aveau formă patrulateră sau rotundă și s-au păstrat din ele bazele de coloană din piatră. La aproximativ 100 de metri de poarta de est a cetații pe un drum pavat denumit via sacra se ajunge la complexul de sanctuare.

Sanctuarele erau folosite de marii preoți daci pentru rugaciune și meditație. Existau ritualuri diferite: de însănătoșire a celor bolnavi, pentru armonie în familie și evoluție spirituală.

Marele Sanctuar circular sau Calendarul Dacic era locul în care dacii invocau spiritele stramoșilor și stabileau comunicări spirituale cu străbunii neamului.

Despre Discul Solar sau soarele de andezit se crede că ar fi avut rolul unui ceas solar, dar sunt cercetatori care afirmă că ar fi fost utilizat ca altar pentru ofrande aduse lui Zamolxis. Legendele spun că exact în acest loc, în adâncuri, sub soarele de andezit se află îngropată comoara dacilor.

Templul zeiței Nemesis, patroana gladiatorilor, este situat la intrarea în amfiteatru. Aici se desfășurau specatacole grandioase: lupte între gladiatori, execuții publice, vânători de animale sălbatice. În tribunele din piatră publicul spectator lua loc în funcție de statut: în față aproape de arenă se așezau persoanele publice cu funcții înalte, urmau apoi oamenii de afaceri, iar pe ultimele rânduri femeile și sclavii. Arena era acoperită cu nisip, iar la sfârșitul luptelor pentru a îndeparta sângele se spala cu apă care se scurgea prin canalul care străbate arena. În partea centrală canalul face legatura cu o cameră care se presupune că adopostea o mașinărie cu ajutorul căreia se produceau efecte speciale.

În fața amfiteatrului spre răsărit se aflau templele dedicate lui Aesculap și Hygia, zeii protectori ai medicinei. Aceștia erau reprezentați prin urechi fiindcă erau considerați zei ascultători, cei suferinzi erau aduşi pentru a li se acorda primul ajutor. La intrarea în oraș se afla domus procuratoris palatul procuratorului financiar al proviciei. Se pot vedea complexe termale, un templu, birouri.

Sarmizegetusa Regia

Fotografie preluata de pe Wikipedia. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ce alte locuri cu valoare istorică deosebită ai vizitat în România?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers