Destinație de weekend: Salina Turda, județul Cluj

Destinație de weekend: Salina Turda, județul Cluj
 
 

Una dintre cele mai populare atracții turistice din România, Salina Turda a atras atenția turiștilor din întreaga lume, după ce o serie de imagini cu interiorul salinei au devenit virale pe internet. După ce a fost recent renovată, salina a intrat rapid în topul celor mai îndrăgite obiective turistice din Europa, fiind vizitată de sute de mii de curioși în fiecare an.

Unde este Salina Turda

Salina se află lângă orașul Turda, la 35 de kilometri de Cluj Napoca. Drumul spre salină este bine marcat, pornind din centrul orașului Turda, iar cei cu condiție fizică pot chiar să parcurgă traseul de aproape 5 kilometri pe jos. Pentru cei care vizitează Salina Turda cu mașina, o parcare este amenajată chiar la intrare, unde taxa este de 5 lei/ autoturism/ zi.

Harta Salina Turda

Orar de vizitare

Salina este deschisă turiștilor zilnic, între orele 09 și 16. Baza de agrement este deschisă după următorul program:

  • Luni, marți, sâmbătă și duminică: 09 – 14
  • Miercuri, joi și vineri: 09 – 16.

Salina Turda - intrare

Prețurile biletelor

Prețurile la biletele de intrare sunt acceptabile, iar cei care vor să viziteze salina mai multe zile la rând pot chiar să își facă abonament.

Prețul biletelor pe zi:

  • Adulți: 30 lei;
  • Copii, elevi, studenți: 15 lei;
  • Pensionari: 15 lei.

Abonamentele pentru minim 7 zile:

  • Adulți: 15 lei/ zi
  • Copii, elevi, studenți: 8 lei/ zi;
  • Pensionari: 8 lei/ zi.

De asemenea există mai multe tarife pentru facilitățile din interiorul salinei. De exemplu, pentru roata mare o tură costă 5 lei, închirierea terenului de minigolf pentru 20 de minute este 10 lei de persoană, iar închirierea pistei de bowling pentru 20 de minute costă 10 lei de persoană.

Salina Turda

Ce poți face la Salina Turda

Povestea Salinei Turda începe încă din perioada romană, când în această zonă aveau loc exploatări de sare în camere piramidale. De-a lungul secolelor, mina de sare a fost extinsă, fiind una dintre cele mai importante din regiune. Asta până în 1932 când exploatarea a fost sistată, datorită randamentului scăzut și a utilajelor învechite. Abia 60 de ani mai târziu, în fosta mină de sare s-a deschis o salină cu scop curativ și turistic. În 2009 salina a fost reamenajată, fiind inaugurată cu mare fast în anul următor.

Astăzi, în salină se află un mic oraș subteran, unde poți petrece chiar și zile întregi fără să te plictisești. Aici poți vedea fostele mine Rudolf, Iosif și Terezia, precum și o parte dintre vechile utilajele folosite la exploatarea sării. Alte atracții interesante sunt Scara Bogaților, o uriașă scară din lemn, și altarul cioplit chiar în peretele de sare.

Salina Turda interior

Tot în subteran vei găsi locuri de joacă pentru copii, un magazin de suveniruri, mese de biliard și tenis de masă, un amfiteatru, o uriașă roată din vârful căreia poți vedea salina în toată gloria sa, dar și o pistă de bowling. Salina are și un lac subteran pe care poți face plimbări cu barca.

Indiferent de anotimp, temperatura din interiorul salinei este constantă, de aproximativ 11 grade așa că trebuie să fi pregătit cu haine adecvate. Microclimatul salinei este benefic pentru o serie de afecțiuni, inclusiv rinita alergică, rinosinuzita cronică, bronșită sau infecții respiratorii.

Imagini de la Salina Turda:

Tu ai vizitat Salina Turda? Ce ți-a plăcut cel mai mult la acest loc?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers