Destinație de weekend: Podul lui Dumnezeu

Destinație de weekend: Podul lui Dumnezeu
 
 

Podul Natural de la Ponoarele sau Podul lui Dumnezeu este un pod natural format prin prăbușirea tavanului unei peșteri. Astfel de poduri mai există doar în Franța și SUA, dar acesta este singurul deschis circulației rutiere. Podul are forma unui arc uriaș, format din blocuri de calcar suprapuse. Dimensiunile podului sunt: 30 metri lungime, 22 metri lațime și 9 metri grosime. 

Scurt istoric și localizare

Cunoscut și sub denumirea de Podul uriașilor, Podul lui Dumnezeu este situat în centrul localității Ponoarele şi peste el trece șoseaua dintre localitățile Baia de Aramă și Drobeta Turnu Severin. De o parte și alta a podului se află lacurile Zatonul Mare și Zatonul Mic, care își modifică dimensiunile în funcție de cantitatea de precipitații cazută. Astfel, Zatonul Mare poate avea o suprafață de 2 kilometri pătrați atunci cand sunt multe ploi sau se topește zăpada, și seacă pe perioada verii.

Podul lui Dumnezeu

Fotografie preluata de pe worldwideromania.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

De ce să vizitezi Podul lui Dumnezeu

Complexul carstic de la Ponoarele este format din Podul lui Dumnezeu, cele două lacuri, Peștera Ponoarele și Peștera Bulba, Câmpurile cu lapiezuri: Afrodita și Cleopatra și rezervația forestieră Pădurea de Liliac, care poate fi admirată în luna mai, când are loc Sărbătoarea Liliacului.

Se spune că Necuratu' locuia în Peștera Ponoarele și de acolo le făcea tot felul de răutați locuitorilor din zonă. Oamenii l-au rugat pe Dumnezeu să-i scape de așa o pacoste, iar acesta a dărâmat tavanul peșterii ca să-l strivească pe diavol și așa s-a format Podul lui Dumnezeu. După surparea tavanului, Necuratu' a găsit altă ieșire din peșteră, s-a agățat cu ghearele de dealul din apropiere și astfel s-au format cele două câmpuri de lapiezuri.

Altă poveste spune că, un călugăr pe nume Nicodim, în peregrinările sale, s-a oprit la Ponoarele, dar sătenii speriați că acesta le va lua din pământuri pentru a construi o mănăstire, i-au pus în desagă o găină moartă și un cuțit și apoi l-au acuzat de furt. Speriat și rușinat acesta s-a rugat la Dumnezeu să-l ajute să scape de săteni, Dumnezeu a surpat tavanul peșterii și astfel a apărut podul. După ce a ieșit din sat, călugărul a aruncat un blestem ca apa să se zbuciume, să nu aibă pești și să o înghită pământul. Într-adevăr, apa Lacului Zatonul Mare, pe timp de secetă seacă şi intră în galeriile Peșterii Bulba.

Podul lui Dumnezeu

Fotografie preluata de pe aeagency.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Se mai povestește că Iovan Iorgovan, personaj din mitologia românească similar cu Hercule, în lupta sa cu Hidra pe care vroia să o prindă, a tăiat cu sabia o stâncă uriașă, aceasta s-a prăbușit și a format podul de la Ponoare. Furioasă, Hidra străpunge muntele și fuge spre izvoarele termale pentru a prinde puteri.

În apropierea podului se află Peștera Ponoarele, care are o lungime de 734 metri, găzduiește o colonie protejată de lilieci și este recomandat să fie explorată împreună cu un ghid și având echipament adecvat.

Peștera Bulba se află sub localitatea Ponoarele, sub dealurile Brăzișori și Cornet, galeriile sale având 1560 metri lungime.

Ce alte locuri minunante ai mai vizitat în această regiune?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers