Destinație de weekend: Podul lui Dumnezeu

Destinație de weekend: Podul lui Dumnezeu
 
 
 

Podul Natural de la Ponoarele sau Podul lui Dumnezeu este un pod natural format prin prăbușirea tavanului unei peșteri. Astfel de poduri mai există doar în Franța și SUA, dar acesta este singurul deschis circulației rutiere. Podul are forma unui arc uriaș, format din blocuri de calcar suprapuse. Dimensiunile podului sunt: 30 metri lungime, 22 metri lațime și 9 metri grosime. 

Scurt istoric și localizare

Cunoscut și sub denumirea de Podul uriașilor, Podul lui Dumnezeu este situat în centrul localității Ponoarele şi peste el trece șoseaua dintre localitățile Baia de Aramă și Drobeta Turnu Severin. De o parte și alta a podului se află lacurile Zatonul Mare și Zatonul Mic, care își modifică dimensiunile în funcție de cantitatea de precipitații cazută. Astfel, Zatonul Mare poate avea o suprafață de 2 kilometri pătrați atunci cand sunt multe ploi sau se topește zăpada, și seacă pe perioada verii.

Podul lui Dumnezeu

Fotografie preluata de pe worldwideromania.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 205 Eur
vezi detalii »

De ce să vizitezi Podul lui Dumnezeu

Complexul carstic de la Ponoarele este format din Podul lui Dumnezeu, cele două lacuri, Peștera Ponoarele și Peștera Bulba, Câmpurile cu lapiezuri: Afrodita și Cleopatra și rezervația forestieră Pădurea de Liliac, care poate fi admirată în luna mai, când are loc Sărbătoarea Liliacului.

Fii romantic 4 zile la Verona!

Fii romantic 4 zile la Verona!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 175 Eur
vezi detalii »

Se spune că Necuratu' locuia în Peștera Ponoarele și de acolo le făcea tot felul de răutați locuitorilor din zonă. Oamenii l-au rugat pe Dumnezeu să-i scape de așa o pacoste, iar acesta a dărâmat tavanul peșterii ca să-l strivească pe diavol și așa s-a format Podul lui Dumnezeu. După surparea tavanului, Necuratu' a găsit altă ieșire din peșteră, s-a agățat cu ghearele de dealul din apropiere și astfel s-au format cele două câmpuri de lapiezuri.

Altă poveste spune că, un călugăr pe nume Nicodim, în peregrinările sale, s-a oprit la Ponoarele, dar sătenii speriați că acesta le va lua din pământuri pentru a construi o mănăstire, i-au pus în desagă o găină moartă și un cuțit și apoi l-au acuzat de furt. Speriat și rușinat acesta s-a rugat la Dumnezeu să-l ajute să scape de săteni, Dumnezeu a surpat tavanul peșterii și astfel a apărut podul. După ce a ieșit din sat, călugărul a aruncat un blestem ca apa să se zbuciume, să nu aibă pești și să o înghită pământul. Într-adevăr, apa Lacului Zatonul Mare, pe timp de secetă seacă şi intră în galeriile Peșterii Bulba.

Podul lui Dumnezeu

Fotografie preluata de pe aeagency.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Se mai povestește că Iovan Iorgovan, personaj din mitologia românească similar cu Hercule, în lupta sa cu Hidra pe care vroia să o prindă, a tăiat cu sabia o stâncă uriașă, aceasta s-a prăbușit și a format podul de la Ponoare. Furioasă, Hidra străpunge muntele și fuge spre izvoarele termale pentru a prinde puteri.

În apropierea podului se află Peștera Ponoarele, care are o lungime de 734 metri, găzduiește o colonie protejată de lilieci și este recomandat să fie explorată împreună cu un ghid și având echipament adecvat.

Peștera Bulba se află sub localitatea Ponoarele, sub dealurile Brăzișori și Cornet, galeriile sale având 1560 metri lungime.

Ce alte locuri minunante ai mai vizitat în această regiune?

Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.