Destinație de weekend: Peștera Liliecilor, Moeciu

Destinație de weekend: Peștera Liliecilor, Moeciu
 
 

Monument al naturii și arie protejată, Peștera Liliecilor este cunoscută deoarece adăpostește specii rare de lilieci. Peștera este situată în nord-vestul platformei Branului la o altitudine de 950 metri, s-a format prin eroziunea muntelui de către pârâul Văii cu Cale și mai este cunoscută și sub denumirea de Peștera Mare sau Peștera Bădichii.

Cum ajungi la Peştera Liliecilor

Peștera Liliecilor este situată în localitatea Peștera, comuna Moieciu la 28 kilometri de Brașov, în culoarul Rucăr-Bran, la poalele Munților Bucegi și ale Munților Piatra Craiului.

Pestera Liliecilor

Fotografie preluata de pe bimturism.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

De ce să vizitezi Peștera Liliecilor

Peștera este neamenajată, deci trebuie să fiți pregătiți cu echipament adecvat: cizme și lanternă. Accesul în peșteră se face printr-un culoar mic din care se intră într-o grotă şi se continuă cu un alt culoar, care are o lungime de 15 metri şi la capătul căruia se află un horn. Având o suprafață de 1.5 hectare, peștera adăpostește diverse specii de lilieci și numeroase formațiuni calcaroase numite lacrimi ale pământului. În interior curge un firicel de apă, climatul este cald și cu umiditate moderată. Din tavan cad picaturi de apă iar pereții au diverse nuanțe, culoarea predominantă este verde.

Frumusețea peșterii și unicitatea ei este dată de coloniile de lilieci care trăiesc în sutele de orificii săpate în pereții peșterii, se pot vedea și simți pe pereți depunerile de guano (excremente de lilieci).

Pestera Liliecilor

Fotografie preluata de pe ipedia.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Activitatea de bază a locuitorilor din satul Peștera este păstoritul, specialitatea zonei este brânza în coajă de brad, iar locul este potrivit pentru cei care iubesc muntele și drumețiile. Există chiar și un monument închinat ciobanilor din zona Branului. Pe acesta se poate citi o strofă din legenda Branului:

Tu Ghicuță urci Vlădușca
Pînă-n pietrele lui Crai
Să-mi faci brânza cea mai grasă,
Dar în coji de brad s-o dai 
Afle vărul Secelean
C-a facut-o un Peșterean. 

Dealurile cu pășuni, căpițe de fân, adăposturi pentru animale, sătenii care prestează diverse activități specifice anotimpului și locului te îmbie la relaxare și la drumeții pe jos sau cu bicicleta. Toate te îmbie la o plimbare de weekend spre Peștera cu Lilieci.

Tu ai vrea să vizitezi această peșteră impresionantă?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers