Destinație de weekend: Peștera Ghețarul Focul Viu

Destinație de weekend: Peștera Ghețarul Focul Viu
 
 

Peștera Focul Viu adăpostește 25000 metri cubi de gheață fosilă, fiind al treilea ghețar ca mărime după cei de la Scărișoara și Borțig. Intervalul orar în care locul devine spectaculos este între orele 13.30 și 14.30 când razele soarelui pătrund în peșteră. O altă recomandare este să vă îmbrăcați cu haine groase deoarece în peșteră este foarte frig.

Scurt istoric și localizare

La Peștera Focul Viu ajungeți dacă mergeți pe DN 76 Oradea-Deva, iar la Sudrigiu urmați indicatoarele spre Padiș. Peștera este situată în Munții Bihorului, la o înalțime de 1165 metri în apropiere de Vârful Piatra Galbenii, la 5 km de baza turistică Padiș. Accesul se face cu mașina pe drumul forestier Bălăleasa – Valea Seacă, apoi pe jos sau cu bicicleta încă 2 km urmând marcajul cu bandă roșie.

Ghetarul Focul Viu

Fotografie preluata de pe turistintransilvania.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

De ce să vizitezi Peștera Ghețarului Focul Viu

Peștera este formată din două săli: Sala Mică și Sala Mare. Intrarea în interior se face pe o scară din lemn. Sala Mare, care adăpostește impresionantul ghețar, are lungimea de 68 metri și înălțimea de 46 metri. În tavanul sălii există o fereastră prin care intră lumina soarelui și prin care au căzut și au fost prinse în ghețar trunchiuri de copaci, astfel gheața are diverse culori și forme. În celălalt capăt al Sălii Mari se pot vedea diverse stalagmite. Lumina amiezii care intră prin tavan și cade pe acestea dau impresia de jocul unor flăcări de unde și denumirea Peștera Focul Viu.

În partea dreaptă există o crevasă foarte adâncă care poate fi coborâtă doar cu ajutorul scărilor speologice. Peștera se continuă cu Sala Mică unde pot fi admirate alte formațiuni de stalagmite. Explicația existenței blocului de gheață în peșteră este dată de faptul că fereastra din tavan favorizează acumularea aerului rece, iar lipsa ventilării menține aerul rece captiv.

Ghetarul Focul Viu

Fotografie preluata de pe romaniarurala.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Se povestește că în trecut în această zonă locuia o familie de uriași pe care Regele Decebal a desemnat-o să păzească aurul ascuns în peșteră. Într-o zi niște hoți au vrut să fure comoara și l-au ademenit pe mezinul familiei cu mâncare otrăvită. Băiatul a murit, dar și hoții au fost striviți de bolovanii care au căzut peste ei când au intrat în peșteră. Supărat că și-a pierdut copilul, bătrânul uriaș a început să răscolească pământul și așa s-au format văile, dealurile și peșterile din zonă.

Citește și: Turist în România: Peștera Ghețarul de la ScărișoaraDouă minuni din Apuseni: Gheţarul de la Scărişoara şi Groapa Ruginoasă.

Ce alte minuni ale naturii ai mai vizitat în Munții Apuseni?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers