Destinaţie de weekend: Palatul Cuza de la Ruginoasa, județul Iași

Destinaţie de weekend: Palatul Cuza de la Ruginoasa, județul Iași
 
 
 

Palatul Cuza de la Ruginoasa este mai mult decât un palat pe care ni l-a lăsat istoria în dar, este un muzeu memorial dedicat unuia dintre cei mai iubiţi domnitori, Alexandru Ioan Cuza. Palatul Cuza nu a fost însă dintotdeauna un monument istoric. Acesta s-a numit în trecut şi "Casa Ruşinoasă". Poveştile sunt multe, însă realitatea va rămâne incertă.

Fotografie preluata de pe trilulilu.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Unde se află Palatul Cuza

Palatul neogotic se află în judeţul Iaşi, la 60 kilometri de oraşul Iaşi, pe șoseaua ce leagă capitala Moldovei de Pașacani, în centrul comunei Ruginoasa

Palatul Cuza de la Ruginoasa a fost iniţial proprietate a familiei Sturdza, fiind ridicat în anul 1814 în stilul neoclasic, specific Moldovei acelor timpuri, sub porunca lui Săndulache Sturdza. Ulterior palatul a fost refăcut în 1855 de către Costache Sturdza, vărul domnitorului Mihail Sturdza. A ajuns în proprietatea lui Alexandru Cuza după ce unul dintre fii lui Costache a ipotecat proprietatea şi a pierdut-o, când nu a restituit Băncii Moldovei suma împrumutată, în timp util.

În 1862 Alexandru Ioan Cuza, deja domnitor al Principatelor Unite, cumpără proprietatea de la Banca Moldovei cu intenţia de a o transforma în reşedinţă de vară. Al treilea proprietar a renovat şi el palatul, integral. În exterior acesta a construit o biserică, și astăzi funcţională. Este interesant de menţionat că o biserică în curtea casei era un semn de bunăstare.

Deşi domnitorul petrecea mai mult timp în Bucureşti, palatul era locuit de către soţia acestuia, Doamna Elena Cuza, cea care a ales decoraţiunile şi obiectele pentru casă, până în cel mai mic detaliu. O mulțime dintre piesele de mobilier de la palat au fost comandate la un atelier din Paris, ele putând fi admirate chiar și în ziua de azi.

Fotografie preluata de pe manutepricepute.ro . © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »

De ce să vizitezi Palatul Cuza de la Ruginoasa

Palatul Cuza este, alături de Castelul Peleş, unul dintre cele mai bine păstrate castele din ţara noastră, deschise turiştilor. Cei care vor explora acest palat de poveste vor avea ocazia să afle mai multe despre viaţa nobililor moldovei de altă dată.

Pe durata primului război mondial, Palatul Cuza de la Ruginoasa a servit ca spital militar. Începând din 1936, el a intrat în proprietatea Regiei CFR, care a amenajat aici un spital. Din păcate, palatul a început să se degradeze, mai ales în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, și abia în 1979 clădirea începe să fie renovată. Biblioteca palatului, cu o sumedenie de cărţile ce au aparținut domnitorului, aduse din Paris, cabinetul de lucru, o sufragerie în stil gotic, două saloane, două dormitoare şi camera copiilor, au fost reconstruite aproape la perfecție.

4 zile însorite la Atena

4 zile însorite la Atena

3 nopți de cazare, mic dejun, zbor din București
de la 180 Eur
vezi detalii »

Astăzi, poți admira la Palatul Cuza încăperi frumos decorate, special pentru marele domnitor, poți observa detaliile de pe mobilierul de epocă, ba chiar poți admira locul în care se ţineau ospăţurile şi petrecerile. De asemenea, mai sunt expuse și ustensilele folosite în casă şi în bucătărie. Cea mai inedită atracție a Palatului Cuza este o hologramă a domnitoului, precum și cartea de vizită a domnitorului şi chiar oca din poveste, expusă spre bucuria turiştilor ce regăsesc fărâme din poveştile din manualul de istorie în realitate.

Afară se află caleaşca şi sania domnitorului, ambele vechi de mai bine de un secol. Păstrate în stare optimă, îţi vor da o idee asupra eleganţei şi simplităţii vremii. Tot afară poţi vizita și biserica palatului, care este folosită și în ziua de azi.

În curtea Palatului Cuza de la Ruginoasa se află și un grup statuar cu chipurile marilor personalităţi predominant moldovene, sculptate şi expuse din admiraţie şi respect faţă de realizările lor. Privirile lor sunt îndreptate către castel, parcă supraveghindu-l.

Fotografie preluata de pe atitudineamea.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Legendele Palatului Cuza de la Ruginoasa

Relaţiile extra-conjugale ale domnitorului Cuza nu sunt un subiect foarte dezbătut, însă fac parte din istoria Palatului de la Ruginoasa. Acesta este motivul pentru care palatului i se mai spune şi "Casa Ruşinoasă".

Costache Sturdza a fost cel care a folosit Palatul de la Ruginoasa ca locaţie secretă pentru a o ascunde pe soţia sa, Marghioliţa Ghika-Comăneşti, care începuse o relaţie cu un boier, Nicolae Roznovanu. Planul lui însă nu a funcţionat, boierul venind într-o noapte cu o mică trupă de arnăuţi să o fure pe Marghioliţa. Reuşeşte, ucigându-l pe unul dintre fii lui Costache, care o păzea. Cei doi amanţi fug în Bucovina şi se căsătoresc.

Se spune ca în noaptea în care Cuza a fost obligat să abdice, în seara loviturii de stat a "monstruoasei coaliţii", acesta ar fi împărţit patul cu amanta lui, Maria Obrenovici, ea fiind chiar persoana care a descuiat odaia permiţându-le ofiţerilor să intre şi să îl oblige pe Cuza să semneze actul abdicării, sub ameninţarea cu arma. Chiar şi după abdicare, Alexandru Ioan Cuza a îngrijit această proprietate, ea rămânând unica sursă a acestuia de venit pentru a se întreţine în Paris: o arenda (închiria) cu 5.000 de galbeni pe an.

După moartea domnitorului, Palatul de la Ruginoasa a rămas moştenire fiilor săi. Deși mama fiilor lui Cuza era amanta sa Maria, cei doi băieți au fost adoptați de soția lui Cuza, Maria, care nu putea avea copii. Până la urmă, unul dintre băieți s-a sinucis, iar celălalt a lăsat Palatul Cuza de la Ruginoasa moștenire soţiei sale, înainte să moară. Maria Moruzzi, noua proprietară, are la scurt timp o idilă cu Ionel I.C. Brătianu, și rămâne gravidă. Cei doi sunt nevoiţi să se căsătorească, dar divorțează chiar în aceeaşi zi. Copilul ajunge să poarte numele tatălui şi așa, în 1898 în palat se naşte istoricul Gheorghe I. Brătianu.

O altă legendă spune că Palatul Cuza de la Ruginoasa ar fi bântuit de fantoma lui Dimitri, un prinţ care a locuit la palat în trecut.

Fotografie preluata de pe sophia-concept.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Poți vizita şi tu Palatul Cuza, de marţi până vineri, între orele 10-17, în tururi cu ghid, organizate din 30 în 30 de minute. Preţul unui bilet este de 12 lei.

Tu ai vizitat Palatul Cuza de la Ruginoasa? Ce te-a impresionat la acest loc minunat?

Fii romantic 4 zile la Verona!

Fii romantic 4 zile la Verona!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 175 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.