Destinaţie de weekend: Ocna Sibiului, judeţul Sibiu

Destinaţie de weekend: Ocna Sibiului, judeţul Sibiu
 
 

Nu departe de municipiul Sibiu se află una dintre cele mai frumoase stațiuni balneare din Transilvania, Ocna Sibiului. Supranumită și "litoralul Ardealului", Ocna Sibiului își întâmpină vizitatorii cu o mulțime de lacuri saline înconjurate de natura superbă specifică regiunii, această stațiune fiind o destinație minunată pentru un weekend dedicat relaxării.

Apele sărate din lacurile acestei stațiuni sunt cunoscute pentru calitățile lor curative, complexul balnear din Ocna Sibiului fiind o alegere populară pentru cei care își doresc câteva zile liniștite la malul unei ape. Mai mult, fermecătoarea localitate se mândrește și cu trei biserici foarte vechi, adevărate bijuterii arhitectonice.

Scurt istoric și localizare

 Ocna Sibiului

Fotografie preluata de pe lacuriocnasibiului.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Zona Ocnei Sibiului a fost locuită încă de pe vremea dacilor, dar prima atestare documentară a localității datează din 1263. Încă din antichitate din această regiune se extrăgea sare, iar în urma exploatărilor s-au format lacuri cu ape sărate.

Primele cercetări semnificative asupra proprietăților curative ale lacurilor de aici au avut loc în 1820, iar 25 de ani mai târziu la Ocna Sibiului se înființează o stațiune balneară. Lacurile devin treptat spații de agrement, iar în următorul secol se construiește pavilionul central, dar și clădirea băilor care se poate observa și azi.

Ocna Sibiului se află la aproximativ 15 kilometri de municipiul Sibiu, într-o zonă înconjurată de dealuri, iar clima localității este blândă cu diferențe mici de temperaturi.

De ce să vizitezi Ocna Sibiului

 Ocna Sibiului

Fotografie preluata de pe lacuriocnasibiului.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În Ocna Sibiului sunt 14 lacuri antroposaline importante în jurul cărora s-a dezvoltat stațiunea. Multe dintre aceste adunări de ape s-au format încă din antichitate și perioada medievală în urma exploatărilor de sare de tip clopot.

Lacul fără fund, care s-a format pe locul unei foste saline de sare abandonată la mijlocul secolului al XVIII-lea, are cel mai puternic fenomen de heliotermie și a fost declarat monument al naturii. Lacul Avram Iancu este cel mai adânc lac antroposalin din România, având o adâncime de 160 de metri, iar lacul Brâncoveanu este unul dintre cele mai sărate din țară, cu o salinitate de 400g/l.

 Ocna Sibiului

Fotografie preluata de pe lacuriocnasibiului.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Turiștii care aleg să-și petreacă vacanța aici pot urma o mulțime de tratamente în cadrul Complexului Balnear Ocna Sibiului sau își pot petrece timpul la ștrandurile amenajate pe malurile lacurilor.

Biserica Reformată-Calvină

Fotografie preluata de pe Wikipedia. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ocna Sibiului se mai mândrește și cu trei biserici vechi ce trebuie să se regăsească pe lista ta de obiective turistice. Biserica Reformată-Calvină, construită în secolul al XIII-lea, este o bazilică romanică înconjurată cu ziduri de apărare. Lăcașul de cult este decorat cu picturi murale renascentiste.

Biserica ”Brâncoveanu de Sus”

Fotografie preluata de pe ziarullumina.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Tot în Ocna Sibiului se află și Biserica romano-catolică Sf. Ioan Nepomuk, un monument istoric ridicat în secolul al XVIII-lea. De asemenea, trebuie să vizitezi și Biserica Brâncoveanu de Sus, ctitorită de Mihai Viteazul în 1600, iar apoi refăcută de Constantin Brâncoveanu un secol mai târziu. Arhitectura lăcașului de cult este un amestec interesant de elemente artistice din Transilvania și Țara Românească.

Tu ai vizitat Ocna Sibiului? Povestește-ne despre vacanța ta în comentarii!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers