Destinaţie de weekend: Memorialul Durerii, Sighetul Marmaţiei

Destinaţie de weekend: Memorialul Durerii, Sighetul Marmaţiei
 
 
 

Un om care nu-şi înţelege trecutul nu poate să-şi construiască viitorul, spun înţelepţii. Te invit într-o incursiune în istoria contemporană a României, pe un drum presărat cu durere şi multă suferinţă. La destinaţie vei dezlega enigme ale regimului comunist şi vei putea aduce un omagiu celor care au fost suprimaţi, torturaţi şi omorâţi deoarece s-au opus odiosului regim dictatorial. Te invit alături de mine la Sighetul Marmaţiei, pentru a vizita Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Scurt istoric şi localizare

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este situat în centrul oraşului Sighetul Marmaţiei, pe strada Corneliu Coposu, nr. 4. În localitate se poate ajunge cu trenul sau cu maşina, drumul fiind semnalizat corespunzător. Localitatea din nordul ţării găzduieşte ceea ce a fost odată una dintre cele mai înfiorătoare închisori din România, construită în 1897 de autorităţile austro-ungare. Închisoarea a funcţionat până în 1977, când a fost transformată în fabrică de mături.

Memorialul durerii

Fotografie preluata de pe www.memorialsighet.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cea mai neagră perioadă din istoria închisorii este cuprinsă între anii 1950-1955, când penitenciarul a căpătat statutul de maximă securitate. În primăvara lui 1950, la închisoarea din Sighet au fost încarceraţi peste o sută de demnitari români de la acea vreme (foşti miniştri, academicieni, economişti, militari, istorici, ziarişti, politicieni). În toamna aceluiaşi ani, 45-50 de episcopi şi preoţi greco-catolici şi romano-catolici au fost încarceraţi la Sighet, pentru ca un an mai târziu să li se alăture întreg lotul de membrii şi susţinători ai PNŢ.

City break romantic la Veneția

City break romantic la Veneția

3 nopți cazare, mic dejun, zbor din Timișoara și Cluj Napoca
de la 145 Eur
vezi detalii »

De ce să vizitezi Memorialul Durerii

Memorialul durerii

Petrece primăvara la Praga

Petrece primăvara la Praga

3 nopți cazare, mic dejun, zbor din București
de la 230 Eur
vezi detalii »

Fotografie preluata de pe www.memorialsighet.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei îţi oferă o incursiune în perioada Regimului Comunist şi îţi dezvăluie ororile la care au fost supuşi cei care s-au opus sistemului dictatorial care a pus stăpânire peste România după cel de-Al Doilea Război Mondial. Aici vei putea vedea carcerele în care deţinuţii erau ţinuţi în condiţii insalubre, vei putea citi mărturiile acestora. Cele 60 de săli ale fostului penitenciar au fost reamenajate în momentul în care s-a decis prin lege transformarea acestuia în muzeu.

Demersurile pentru înfiinţarea muzeului din Sighet au început imediat după Revoluţie. La iniţiativa poetei Ana Blandiana şi ale lui Romulus Rusan, susţinuţi de o echipă de istorici, arhitecţi şi constructori, a fost întocmit şi predat proiectul Memorialului la Consiliul Europei. În 1997, Memorialul de la Sighet este declarat prin lege ansamblu de interes naţional.

Memorialul durerii

Fotografie preluata de pe www.memorialsighet.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Memorialul de la Sighet este primul din lume dedicat victimelor comunismului şi a fost înfiinţat cu scopul de a reconstitui şi păstra memoria unor popoare cărora, timp de jumătate de secol, li s-a indus în conştiinţă o istorie falsă. De la înfiinţare şi până în prezent, sălile fostului penitenciar au fost amenajate ca spaţii muzeale şi prezintă expoziţii dedicate victimelor Regimului Comunist şi opere de artă realizate în memoria acestora.

O vizită la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetul Marmaţiei este o experienţă cutremurătoare, dar pe care fiecare român trebuie să o trăiască. În apropiere de Sighet, la doar 2,5 kilometri se află şi Cimitirul Săracilor, un ansamblu arhitectural dedicat memoriei deţinuţilor politici morţi sau executaţi în închisorile, lagărele şi deportările comuniste, precum şi memoriei partizanilor ucişi în luptele cu Securitatea.

Tu ai vizitat Memorialul Durerii din Sighetul Marmaţiei? Împărtăşeşte cu noi experienţa ta!

Vacanță de primăvară la Berlin

Vacanță de primăvară la Berlin

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 160 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.