Destinație de weekend: Mărginimea Sibiului

Destinație de weekend: Mărginimea Sibiului
 
 

Mărginimea Sibiului este o zonă extraordinar de frumoasă ce include nu mai puțin de 18 localități din România, concentrate în partea sud-vest a județului Sibiu. Această zonă din Transilvania este extrem de populară pentru turiștii dornici de o experiență românească, pasionați de cultură și portul românesc.

Cea mai veche așezare din Mărginimea Sibiului este atestată încă din anul 1204, iar cea mai veche biserică românească din zona datează din 1674.

Unde se află Mărginimea Sibiului

Zona Mărginimea Sibiului se află în partea de sud-vest a județului Sibiu, în Transilvania, și este întinsă pe o suprafață de 200 de kilometri pătrați. Ca să ajungi în această zonă frumoasă vei călători dinspre Sibiu, pe DN 1, către localitatea Săliște. De acolo vei putea lua la rând fiecare dintre cele 18 localități fermecătoare, presărate la poalele Munților Cândrel.

Satele din Mărginimea Sibiului

Cele mai frumoase locuri din Mărginimea Sibiului

Șirul de localități cu iz istoric cuprinde următoarele: Săliște, Sibiel, Fântânele, Rășinari, Tilișca, Sadu, Râu Sadului, Rod, Poiana Sibiului, Orlat, Jina, Gura Râului, Galeș, Boița, Tălmăcel, Cisnădioara, Amnașul, Tălmaciu.

Zona este mărginită de râul Sadu înspre sud și râul Săliște înspre nord. Între cele două, găsim văile acestor râuri care curg din Munții Cindrel spre platoul transilvan.

Marginimea Sibiului

Fotografie preluata de pe unjurnaldecalatorii.blogspot. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În Mărginimea Sibiului populația este preponderent românească. Oamenii se ocupau încă din acele zile de demult cu păstoritul. Astăzi, vei fi surprins să vezi că lucrurile nu s-au schimbat drastic: ajungând în zonă, vei fi întâmpinat de turme de oi și paznicii lor zeloși, câinii ciobănești.

Prima localitate atestată documentar din Mărginimea Sibiului este Riuetel (1204), aflată pe locul în care azi se află Cisnădie. Următoarea localitate a cărei vechime este cunoscută, cronologic, este Cisnădioara, ce datează din 1223. Acestea sunt urmate de Amnașul în 1309, Tălmaciu în 1318, Orlatin 1322 și Săliște în 1354.

Marginimea Sibiului

Fotografie preluata de pe sibiu-turism.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În Mărginimea Sibiului portul popular încă se poartă. Tot aici a fost păstrată cu sfințenie și una dintre cele mai vechi tradiții românești, pictura pe sticlă. În Sibiel există chiar un muzeu al icoanelor pictate pe sticlă. Mai poți vedea astfel de picturi și la Fântânele, la muzeul mixt de etnografie și artă bisericească.

Dacă în excursiile tale îți place să vizitezi mânăstiri și biserici, vei fi profund impresionat de cele din Mărginimea Sibiului. Cea mai veche este cea din Săliște, cu picturi ce datează din 1674. Alte biserici la fel de frumoase și aproape la fel de vechi sunt cea de la Poiana Sibiului, construită în 1771, cea de la Fântânele, construită în 1772 și cea de la Tălmăcel construită în 1776.

Dacă nu ești o persoană extrem de religioasă, vizitează micile muzee ale satului și casele memoriale din Rășinari și Săliște. Cei pasionați de istorie vor fi încântați să afle că lângă Tilișca au fost descoperite urme clare lăsate de civilizația dacică.

În afară de explorarea culturii românești, în Mărginimea Sibiului te poți bucura de trasee de drumeție, fie pe jos sau cu bicicleta, care să îți umple timpul dedicat vacanței tale, pentru o experiență completă.

Tu ai vizitat Mărginimea Sibiului? Povestește-ne despre excursia ta acolo!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers