Destinație de weekend: Mănăstirea Snagov, județul Ilfov

Destinație de weekend: Mănăstirea Snagov, județul Ilfov
 
 

Mănăstirea Snagov este una dintre cele mai frumoase obiective turistice din sudul României. Aflată pe o mică insulă din lacul Snagov, acest lăcaș de cult este o adevărată oază de liniște și spiritualitate, învăluită în mister.

Unde se află Mănăstirea Snagov

Mănăstirea Snagov se află pe o mică insulă din lacul Snagov, la 44 de kilometri de București. O pasarelă din fier face legătura între insulă și malul lacului. Mănăstirea a fost ctitorită de Mircea cel Bătrân, fiind atestată documentar pentru prima dată în 1408. În perioada feudală, Mănăstirea Snagov a fost unul dintre cele mai importante centre culturale din Țara Românească, păstrându-și până în ziua de azi farmecul medieval. 

Snagov

Fotografie preluata de pe traianbadulescu.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Pe insula pe care a fost ridicată frumoasa mănăstire au fost găsite artefacte din perioada romană și bizantină, iar unii specialiști sunt de părere că biserica a fost ridicată pe locul unui alt lăcaș de cult mai vechi.

Citește și: Locuri în care să evadezi din Bucureşti

Încă de la început, complexul mănăstiresc avea ziduri înalte și fortificații, menite să o protejeze de invadatori. Deși a fost ridicată de Mircea cel Bătrân și refăcută un secol mai târziu de Neagoe Basarab, numele lui Vlad Țepeș este cel mai des invocat atunci când se vorbește despre Mănăstirea Snagov. Unii istorici spun că Vlad Țepeș a fost înmormântat în mare taină în această mănăstire, după ce a fost ucis în pădurea de lângă Bălteni, dar mormântul domnitorului nu a fost găsit până acum.

Manastirea Snagov

La mijlocul secolului al XVII-lea, la Mănăstirea Snagov a fost instalată o tipografie și astfel s-au tipărit cărți în limba română, dar și în alte limbi străine, iar măiestria meșterilor de la Snagov a fost promovată și în Grecia, Egipt și Asia Mică. Tot aici a fost adăpostit unul dintre centrele de batere ale monedei din Valahia, mănăstirea având funcție și de muzeu, dar și de bancă.

De-a lungul secolelor, Mănăstirea Snagov a păstrat o sumedenie de obiecte de cult și de artă feudală, multe dintre ele fiind expuse astăzi la Muzeul de Artă al României din București.

De ce să vizitezi Mănăstirea Snagov

Aflată într-un loc superb de pe malul lacului Snagov, Mănăstirea Snagov este o alegere minunată pentru o excursie la final de săptămână. Pe lângă liniștea relaxantă și peisajele minunate, Mănăstirea Snagov este locul perfect unde poți afla mai multe despre fascinanta nostră istorie.

Biserica mănăstirii a fost construită în stil bizantin în 1521, având în prezent hramul "Intrarea în biserică a Maicii Domnului". În interiorul bisericii poți admira fresce ce datează din secolul al XVI-lea, dar, mai ales, portretele unor personalități care și-au lăsat amprenta asupra acestui loc magnific.

Snagov

Fotografie preluata de pe amerotours.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În interiorul mănăstirii încă mai sunt păstrate diferite artefacte religioase ce pot fi admirate, dar atracția principală este mormântul lui Vlad Țepeș. Legenda spune că, după moartea voievodului, în timpul unei bătălii cu turcii, în 1476, călugării Mănăstirii Snagov au ascuns trupul lui Țepeș și l-au înmormântat creștinește, tot pe ascuns, după terminarea luptelor pentru putere. Înmormântarea a fost făcută fără fast, deoarece noul voievod a fost instalat de turci, fiind din familia Dăneștilor, dușmani ai lui Vlad Țepeș. Totuși, nici până în ziua de azi nu au fost găsite rămășițele marelui voievod, iar istoricii sunt de părere că acesta a fost înmormântat la Mănăstirea Comana din județul Giurgiu, ctitorită de Țepeș.

Citește și: Pe urmele lui Dracula. Cele mai frumoase locuri din România legate de legenda marelui vampir

Tu ai vizitat Mănăstirea Snagov? Ce ți-a plăcut cel mai mult la acest loc superb?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers