Destinaţie de weekend: Mănăstirea Polovragi

Destinaţie de weekend: Mănăstirea Polovragi
 
 

De la cele mai vechi mănăstiri din România, la faimoasele biserici de lemn din Maramureş, ţara noastră este deosebit de bogată în lăcaşuri de cult. Acestea au cucerit atenţia domnitorilor din cele mai vechi timpuri, a credincioşilor porniţi în căutarea unor locuri perfecte de pelerinaj, iar astăzi sunt şi o oază de linişte şi relaxare pentru turişti.

Mănăstirea Polovragi este unul dintre aceste locuri. Localizată într-un decor de poveste, este destinaţia ideală pentru o evadare în weekend în ţară, pentru cei care doresc să se ascundă de zgomotul oraşului şi vor să exploreze o regiune naturală bogată, cu monumente şi atracţii pe măsură.

Localizare şi scurt istoric

Mănăstirea Polovragi

Aflată în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Gorj, Mănăstirea Polovragi este înconjurată de peisajul excepţional de la poalele muntelui, în apropiere de nu mai puţin cunoscuta Peşteră Polovragi. Construită în stil bizantin, a fost sfiinţită în anul 1505. Ctitoria acesteia a fost însă una continuă, ultimele modificări fiind aduse, sub îndrumarea lui Constantin Brâncoveanu, asupra picturilor interioare de o frumuseţe rară, dar şi asupra ridicării clopotniţei din poarta sudică, pe unde se face şi intrarea.

De ce să vizitezi Mănăstirea Polovragi

Mănăstirea Polovragi

Mănăstirea Polovragi poartă hramul Adormirii Maicii Domnului şi este un monument de cult extrem de vechi. Importanţa sa istorică şi culturală este atestată şi prin clasarea ca monument istoric. Încă de la început, locaţia farmecă ochiul privitorului prin poarta de acces: atent sculptată în lemn, alături de care se află o troiţă din lemn.

Catapeteasma din lemn de tei este un alt punct demn de admiraţie al mănăstirii, fiind o reprezentare originală a stilului vechii sculpturi româneşti, cu numeroase ornamente şi flori. Mănăstirea adăposteşte şi o colecţie muzeală de icoane pe sticlă şi lemn, dar şi un depozit de cărţi vechi în română, slavonă şi greacă.

Ai vizitat Mănăstirea Polovragi? Ce alte mănăstiri din România te-au mai impresionat prin frumuseţea lor?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers