Destinație de weekend: Mănăstirea dintr-un lemn, judeţul Vâlcea

Destinație de weekend: Mănăstirea dintr-un lemn, judeţul Vâlcea
 
 

Mănăstirea dintr-un lemn este unul dintre cele mai valoroase şi mai vechi aşezăminte monahale din România. Situată într-o zonă împădurită, departe de tumultul şi agitaţia cotidiană, Mănăstirea dintr-un lemn este loc de refugiu şi rugăciune pentru mulţi creştini ortodoxi. Construirea lăcaşului de cult este strâns legată de o legendă, care a fost transmisă din generaţie în generaţie şi poartă un sâmbure de adevăr.

Localizare

Mănăstirea dintr-un lemn se află în judeţul Vâlcea, pe Valea Otăsăului, în comuna Frânceşti, la 25 de kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea. Lăcaşul de cult este situat în afara drumurilor naţionale, iar şoseaua care te va duce spre aşezământul monahal şerpuieşte printr-un cadru natural de poveste, cu peisaje rurale deosebite. Ca să ajungi la Mănăstirea dintr-un lemn, indiferent din care parte a ţării vii, trebuie să ajungi mai întâi în localitatea Băbeni. De aici, Drumul Judeţean 646 te va duce la Frânceşti, iar din comună coteşte pe DJ646B, iar şoseaua te va conduce la destinaţie.

De ce să vizitezi Mănăstirea dintr-un lemn

Manastirea dintr-un lemn

Mănăstirea dintr-un lemn apare pentru prima dată în înscrisurile oficiale în aprilie 1635, fiind consemnată de diaconul Paul de Alep. În jurnalul său, Paul de Alep relatează şi legenda apariţiei lăcaşului de cult, potrivit căreia, mănăstirea a fost construită din trunchiul unui singur stejar, în scorbura căruia a fost găsită o icoană a Maicii Domnului.

Legenda spune că un călugăr a găsit într-o scorbură a unui stejar secular icoana Maicii Domnului. Povestea transmisă din generaţie în generaţie mai spune că acesta a auzit o voce care l-a îndemnat să construiască în acel loc o biserică din acel stejar secular. Biserica a fost ridicată în cinstea Icoanei găsite a Maicii Domnului, icoană ce se păstrează şi azi în biserica de piatră a mânăstirii, o icoană de dimensiuni impresionante, 1,5 m înălțime cu 1 m lățime.

icoana maicii domnului

Fotografie preluata de pe accesliber.wordpress.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Legenda construirii lăcaşului de cult a fost transmisă din generaţie în generaţie şi există mai multe variante în care este povestită. De-a lungul timpului, cărturarii, feţele bisericeşti şi istoricii vremii confirmă adevărul din spatele legendei. Mai mult decât atât, existenţa stejarilor seculari în această zonă, precum şi a icoanei, sunt dovezi de necontestat ale adevărului din spatele legendei. Mănăstirea dintr-un lemn a fost construită din bârne groase, care se îmbinau în coadă de rândunică şi adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. 

La mijlocul secolul al XVII-lea, lângă bisericuţa de lemn a fost ridicată o biserică din piatră. Amplasamentul lăcaşului de cult a fost mutat de-a lungul secolelor. Mănăstirea dintr-un lemn a fost modificată şi restaurată de cel puţin nouă ori, din momentul ctitoriei sale şi până în prezent. Cu toate acestea, lăcaşul de cult şi-a păstrat harul, fiind un loc de rugăciune spre care se îndreaptă numeroşi creştini.

Mănăstirea dintr-un lemn este situată în Depresiunea Horezu, o zonă de o mare încărcătură spirituală şi considerată leagănul spiritualităţii din sudul ţării. În această zonă se află şi alte lăcaşe de cult importante, precum Mănăstirile Hurezi, Bistrița, Govora sau Surpatele.

Ce alte locuri încărcate de simbolism religios din România mai cunoşti?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers