Destinație de weekend: Lacul Vidra

Destinație de weekend: Lacul Vidra
 
 
 

Amplasat pe râul Lotru la o altitudine de 1289 metri, lacul Vidra are o suprafață de 12,4 km². Înconjurat de păduri de molid, lacul a luat naștere odată cu ridicarea Barajului Vidra, construcție care a început în anul 1966 și a fost finalizată în anul 1973. Poziționat între Munții Lotrului, Lătoriței și Căpățânii, lacul este alimentat de 76 de captări de pâraie colectate din bazinele Oltețului, Lotrioarei, Jiețului și Gilortului.

Scurt istoric și localizare

Lacul se află la 30 km de stațiunea Voineasa în Cheile Vidra. În timp ce șoseaua urcă de-a lungul pârâului Mănăileasa, Lotrul se pierde undeva în munți, peisajul este superb, aerul este ozonat. Daca dețineți un permis de pescuit, puteți să capturați păstrăvi, lipani sau cleni. Păcat de tăierile masive de păduri, dar să sperăm că silvicultorii se vor trezi într-o zi și ne vor chema să plantăm puieți.

Lacul Vidra

Fotografie preluata de pe turistderomania.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

De ce să vizitezi Lacul Vidra

Lacul Vidra este cel mai mare lac din cadrul amenajării hidroenergetice Lotru-Ciunget. Râul Lotru este deturnat de la albia inițială și se construiește Lacul și Barajul Vidra, iar prin rețele de conducte subterane acesta ajunge la hidrocentrala subterană Ciunget, apoi trece prin hidrocentrala Mălăia, mai parcurge câțiva kilometri până la Brădișor, dispare din nou sub munte și reapare în apropiere de vechea albie.

4 zile însorite la Atena

4 zile însorite la Atena

3 nopți de cazare, mic dejun, zbor din București
de la 180 Eur
vezi detalii »

Dacă ajungeți pe Transalpina, trebuie să mergeți să vedeți și inima albastra a Parângului, Lacul Vidra.

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 155 Eur
vezi detalii »

Se povestește că aici au trăit cândva patru haiduci sau lotri: Voinea, Ciungu, Mălai și Breazu. Voinea era un bărbat frumos și voinic, Ciungu pierduse o mână într-o bătălie din munți, Mălai era cel mai risipitor și Breazu era cunoscut ca fiind foarte iute la mânie. Ei furau de la bogați și împărțeau prada săracilor de pe valea Lotrului. În peregrinările lor au furat și inima unor frumoase fetișcane, dar nefiind ei prea statornici în iubire, fetele au cerut unei bătrâne din sat să le prepare o licoare pentru a se putea mărita cu lotrii. Licoarea magică trebuia turnată pe înserat în apa unde se scăldau aceștia. Fetele au urmat întocmai sfatul bătrânei, haiducii și-au întemeiat familii pe valea Lotrului și astfel au apărut localitățile: Voineasa, Ciunget, Mălaia și Brezoi.

Lacul Vidra

Fotografie preluata de pe trilulilu.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Localnicii povestesc și despre exploatări aurifere misterioase pe Lotru. În evul mediu, locuitorii satelor din zonă trebuiau să plătească pe lângă birul obligatoriu și o parte din grăunțele de aur scoase din albia Lotrului. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial ar fi existat o mină secretă de aur exploatată de fasciști, iar când aceștia s-au retras au dinamitat-o și muntele s-a prăvălit peste lucrătorii, prizonieri de război care erau acolo.

Ce alte lacuri incredibile ai mai vizitat în România?

   

Citeşte şi: Descoperă România: 5 lacuri naturale pe care trebuie să le vezi și 6 lacuri din România în care să te răcoreşti în zilele caniculare.

   Citeşte şi: Descoperă România: 5 lacuri naturale pe care trebuie să le vezi și 6 lacuri din România în care să te răcoreşti în zilele caniculare.

Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.