Destinație de weekend: Focurile Vii

Destinație de weekend: Focurile Vii
 
 

Focurile vii – un fenomen al naturii - gazele naturale ies la suprafață și prin frecare cu scoarța terestră se aprind. Flăcările au între 20 cm și un metru în funcție de presiunea gazelor și viteza vântului. Acestea ard indiferent de anotimp și chiar dacă se sting atunci când sunt ploi abundente, se reaprind din nou. Fenomenul este spectaculos în special în serile senine când se poate vedea din loc în loc dansul flăcărilor.

Scurt istoric și localizare

Focurile Vii

Fotografie preluata de pe turistderomania.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

La 60 de km de orașul Buzău, pe un deal la o înalțime de aproximativ 840 metri, lângă localitatea Terca, comuna Lopatări se pot vedea Focurile Vii. Până la Lopatari drumul este asfaltat, accesul spre obiectiv se face apoi pe un drum forestier. Să fiți pregatiți pentru o drumeție de aproximativ 7 km și să vă planificați să ajungeți seara pentru a observa frumusețea focurilor sub cerul înstelat.

De ce să vizitezi Focurile Vii

Localnicii au dat diverse interpretări fenomenului flăcărilor misterioase care ies din pământ: protector al animalelor domestice, avertizare că se va produce un cutremur atunci când flăcările sunt mai înalte.

Legenda spune ca în sat exista pe vremuri o fântână cu apă vindecătoare, dar nimeni nu se putea apropia de ea deoarece era păzită de un balaur cu multe capete pe care scotea flăcări și pârjolea tot. Într-o zi un viteaz flăcău din sat porni la luptă împotriva balaurului. După două zile și două nopți viteazul a reușit să taie capetele balaurului și să le îngroape pe deal. De atunci capetele balaurului mai scot din când în când flăcări pe nări, acestea fiind focurile vii.

Focurile Vii

Fotografie preluata de pe geografilia.blogspot.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În 1995, zona a fost declarată rezervație geologică, fenomenul focului viu fiind rar întâlnit în Europa.

Călătoria pe Valea Slănicului poate continua cu vizitarea monumentului istoric Zidul mut de la Cernătești, rezervația botanică Dealul cu lilieci de pe Muchea Sapocii care se întinde pe o suprafață de trei hectare, monumentul funerar Crucea lui Parlat, monumentul natural Muntele Alb-Grunj, rezervația geologică și speologică Platoul Meledic, Lacul Meledic – un lac cu apă dulce format pe un masiv din sare.

Ce alte locuri cu fenomene unice în România ai mai vizitat?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers