Destinație de weekend: Cetatea Șiria, județul Arad

Destinație de weekend: Cetatea Șiria, județul Arad
 
 

Dacă ești îndrăgostit de drumeții sau dacă ești un împătimit al istoriei, atunci o destinație de weekend din România, perfectă pentru tine este Cetatea Șiria. Pe drumul către fosta fortăreață o să te bucuri din plin de natură, iar în vârf de așteaptă un peisaj extraordinar. Mai mult, o să ai parte și de "entertainment", datorită parapantiștilor care plutesc în aer.

Unde este Cetatea Șiria

Cetatea Șiria se află în comuna cu același nume, în județul Arad. Obiectivul turistic se află la aproximativ 2.5 km de localitate, iar din municipiul Arad și până în comuna Șiria sunt de parcurs 28 de km.

Drumul spre cetate nu este unul prea complicat și poate fi făcut pe jos în câteva ore. Desigur, există și varianta de a merge cu mașina până aproape de vârful dealului pe care este localizată cetatea. În total nu o să ai de urcat mai mult de 7 km, cetatea aflându-se la o altitudine de aproximativ 500 de metri.

Harta Cetatea Șiria

Ce poți face la Cetatea Șiria

Cetatea Șiria este o destinație de weekend din România care, deși simplă, o să îți placă. Drumul până la cetate reprezintă o atracție pentru turiștii care sunt pasionați de drumeții. Pentru că nu e un traseu prea greu, poți liniștit să iei cu tine și copiii. Plimbarea până la cetate te va purta prin natură și o să te poți bucura de liniște, natura colorată și, dacă se nimeresc prin zonă, niște... oi prietenoase Smile.

Cetatea Șiria are o istorie foarte interesantă. A fost construită în secolul al XIII-lea, iar ruinele fortăreței medievale îi demonstrează trecutul tumultuos. În perioada 1450 – 1500, Cetatea Șiria s-a aflat sub stăpânirea voievodului Matei Corvin, iar mai apoi în perioada 1461 – 1464 a aparținut familiei Bathory, fiind considerată un pol al anarhiei feudale.

Cetatea Siria

Mai târziu, în 1514 Cetatea Șiria a fost cucerită de țăranii răsculați ai lui Gheorghe Doja, iar spre mijlocul secolului la XVI-lea a ajuns sub stăpânire otomană. Abia în 1595 cetatea a fost eliberată din nou.

Deși acum nu mai putem privi decât ruinele fortăreței, aceasta a rămas aproape intactă sute de ani. Din păcate, în 1784, a fost distrusă de trupele habsburgice.

Din vârful dealului care găzduiește cetatea o să ai parte de o priveliște excepțională, iar aici cerul prinde culoare. "De vină" sunt parapantiștii și practicanții de planorism, care frecventează locul și care oferă adevărate spectacole în aer. Nu în ultimul rând, drumul către Cetatea Șiria este des vizitat și de amatorii de mountain bike.

Cetatea Siria

Tu ai vizitat Cetatea Șiria? Povestește-ne experiența ta! 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers