Destinație de weekend: Cetatea Devei

Destinație de weekend: Cetatea Devei
 
 

Cetatea Devei este una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania. Datând de la mijlocul secolului al XIII-lea, bastionul se află pe un con vulcanic, înalt de 378 metri. Fiind și una dintre cele mai importante atracții turistice din județul Hunedoara, monumentul a fost recent renovat, devenind astfel un punct important pe lista oricărui turist pasionat de frumusețile României.

Datorită poziției sale strategice, secole întregi Cetatea Devei a fost un obiectiv important pentru apărarea Transilvaniei, până când a fost distrusă în urma unei explozii în secolul al XIX-lea.

Scurt istoric și localizare

Cetatea Devei se înalță impunătoare peste orașul cu același nume. De-a lungul vremii, ea a stârnit curiozitatea străinilor, fascinați de legendele ce înconjurau acest monument ridicat pe urmele unor antice fortificații dacice și romane. Inițial, cetatea a fost reședința voievozilor Transilvaniei, dar, în secolul al XVII-lea, bastionul este transformat în garnizoană a armatei imperiale. În 1849 cetatea este distrusă după ce magazia cu praf de pușcă explodează. Acest moment marchează și sfârșitul perioadei de glorie a cetății. Clădirea rămâne abandonată, devenind rapid subiectul unor legende și mituri cu zâne, pitici și balauri.

Cetatea Devei

 Fotografie preluata de pe Facebook. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

De ce să vizitezi Cetatea Devei?

Cetatea Devei este cea mai importantă atracție turistică din acest oraș și pe bună dreptate. Pe lângă istoria fascinantă, de la marginea cetății se pot admira cele mai frumoase panorame peste oraș, dar și peste Valea Mureșului. Recent rebilitată, turiștii au acum ocazia de a afla povestea acestui monument, făcând o incursiune prin încăperile bastionului, pe aleile pietruite și în curtea interioară.

Cetatea Devei

Fotografie preluata de pe Facebook. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Legenda spune că Cetatea Devei, alături de cetatea de la Uroi și Cetatea Colț, a fost ridicată de zâne cu părul de aur, cele trei bastioane find legate între ele de un pod. De asemenea, se mai spune că tunelurile care se află sub cetate duc până la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Cetatea Devei

Fotografie preluata de pe Facebook. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cei care iubesc mișcarea pot urca pe jos până la Cetatea Devei pornind din parcul cetății, pe traseele marcate. De asemenea, până la bastion se poate  urca și cu telecabina, aceasta fiind singurul ascensor înclinat din ţară.

Tu ce alte cetăți ai mai vizitat în România?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers