Destinație de weekend: Cetatea Alba Carolina, județul Alba

Destinație de weekend: Cetatea Alba Carolina, județul Alba
 
 

Una dintre cele mai frumoase cetăți din România se află în inima orașului Alba Iulia. Cetatea Alba Carolina este o fortificație din secolul al XVIII-lea, care a devenit una dintre cele mai populare atracții turistice din România. Cu un fascinant spectacol de schimb de gardă, două biserici superbe cu o poveste lungă și multe alte locuri interesante, Cetatea Alba Carolina este o destinație perfectă pentru o excursie de weekend.

Unde este Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina se află în centrul orașului Alba Iulia, pe Dealul Citadelei. Adresa exactă a cetății este Calea Moșilor, numărul 5A, iar intrarea principală se află lângă Parcul Unirii.

Dacă ajungi aici cu mașina, îți poți lăsa autovehiculul în parcările amenajate lângă Aleea Sfântul Capistrano, Strada Unirii și Strada Crișan. Poți intra și cu mașina în incinta cetății, dar pentru asta va trebui să plătești o taxă de intrare.

Cetatea Alba Carolina pe hartă

Orar de vizitare Cetatea Alba Carolina

Cetatea din Alba Iulia este deschisă vizitatorilor în fiecare zi și cu siguranță vei avea nevoie de mai multe ore pentru a explora în voie toate colțurile cetății.

 • zilnic: 09 – 23

Orar Muzeul Unirii Alba Iulia:

 • marți - duminică: 10 – 17
 • luni: închis

Orar Biblioteca Batthyaneum:

 • luni – vineri: 09 – 14

Orar Schimbul Gărzii:

 • Ceremonialul Schimbului Gărzii Cetății: luni - vineri, de la ora 12
 • Ceremonialul Schimbului Gărzii de Onoare a Cetății: sâmbătă, duminică, de la ora 12
 • Ceremonialul Schimbului Gărzii de Onoare a Cetății cu Salve de Tun: sâmbăta, de la ora 22
 • Spectacole și demonstrații militare Legiunea a XIII-a Geamina și Lupii Apoulonului: vineri, de la ora 19
 • Retragerea cu torțe a Gărzii Cetății: vineri, de la ora 22

Schimbul de garda

Prețul biletelor la Cetatea Alba Carolina

Intrarea la Cetatea Alba Carolina este gratuită, dar va trebui să plătești un bilet pentru Muzeul Unirii și Traseul celor Trei Fortificații. De asemenea, intrarea în Sala Unirii este gratuită.

Prețul biletelor la Muzeul Unirii:

 • adulți: 10 lei
 • pensionari: 5 lei
 • copii, elevi și studenți: 5 lei

Prețul biletelor pentru Traseul celor Trei Fortificații:

 • adulți: 10 lei
 • copii: 5 lei

Cetatea Alba Carolina

Ce poți face la Cetatea Alba Carolina

Povestea Cetății Alba Carolina începe în secolul XVIII, peste alte două fortificații construite pe același loc – Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Geamina din anul 106 e.n. și Cetatea Medievală Bălgrad, care a rezistat până în secolul XVII.

Designul Cetății Alba Carolina a fost inspirat din cel al fortificațiilor în stil Vauban din Franța, stil care apoi a fost adoptat de către Imperiul Habsburgic. Proiectul tehnic a fost creat de către un arhitect italian, iar construcția principală a fost finalizată în 1738.

În interiorul cetății au fost amenajate depozitul de provizii numit manutanța, casele comandantului și a comisariatului, depozite de pulbere, palatul princiar, Biblioteca Batthyaneum (fosta Biserică a Ordinului Trinitarian), Sala Unirii și Clădirea Babilon, care azi găzduiește Muzeul Unirii, Catedrala Romano - Catolică "Sfântul Mihail" și Catedrala Încoronării.

Catedrala Incoronarii

Cetatea are șase porți, planul în formă de stea al fortificației fiind trasat în jurul axelor porților. Fiecare poartă este frumos decorată cu statui și bazoreliefuri. Artera principală din interiorul fortificației se află între porțile III – IV – V – VI.

Este o adevărată plăcere să te plimbi pe aleile pavate din cetate, printre statuile în mărime naturală a unor personaje din perioada de glorie a cetății.

Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale cetății este, fără îndoială, schimbul de gardă. Acest ceremonial spectaculos are loc pe traseul strada Militari, Poarta a IV-a și Poarta a III-a. Există mai multe astfel de spectacole, inclusiv retragerea cu torțe care are loc vineri seara, demonstrații militare, tot vinerea seara, și un ceremonial al schimbului gărzii cu salve de tun, care are loc sâmbăta seara.

Orice spectacol alegi este o experiență incredibilă cu o mulțime de persoane îmbrăcate în costume de epocă, cai, arme și alte artefacte din acea perioadă.

De neratat este și Traseul celor Trei Fortificații, care durează în jur de două ore, pornește de la Poarta Monetăriei Principatului Transilvaniei, trece pe lângă Poarta de Sud a Castrului Roman, Tabăra Militară, Platforma de artilerie, locul de belvedere, de unde poți admira Alba Iulia în toată splendoarea sa, apoi vei vizita "tunelul de retragere" al Bastionului Sf. Eugeniu, Camera de Gardă a Cetății Medievale, traseul încheindu-se la Cetatea Alba Carolina.

Sala Unirii este una dintre cele mai îndrăgite locuri din Cetatea Alba Carolina, acesta fiind locul în care a fost votată Unirea Transilvaniei cu România. Vizavi se află Muzeul Unirii unde poți admira colecții de arheologie, artefacte dacice și romane, artă, ceramică și bijuterii medievale, precum și o serie de documente, fotografii și obiecte legate de Revoluția de la 1848 și Unirea de la 1 Decembrie. Muzeul găzduiește și o colecție frumoasă de artă populară, etnografie și numismatică.

Sala Unirii

În nordul cetății vei găsi Biblioteca Batthyaneum, care a fost amenajată în clădirea unei foste biserici. Inițial, biblioteca a fost formată din colecția privată a episcopului Ignațiu Batthyány, astăzi găzduind peste 50.000 de cărți și manuscrise. Cele mai vechi volume ale bibliotecii datează de la sfârșitul secolului al XV-lea.

În incinta Cetății Alba Carolina vei mai găsi și două catedrale importante pe care ar trebui să le vizitezi. Este vorba despre Catedrala Romano - Catolică "Sfântul Mihail” și Catedrala Încoronării, ambele fiind în apropiere de Poarta a IV-a. Catedrala Sf. Mihail este cel mai important exemplu de arhitectură romanică din România. De fapt, acest lăcaș de cult este cea mai veche și cea mai lungă catedrală din țara noastră.

Catedrala Sf. Mihail

Catedrala a fost finalizată la începutul secolului al XIII-lea și astăzi adăpostește sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, al fiului său Ladislau, al reginei Izabella și al lui Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei.

Dacă vei intra în cetate prin Poarta a IV-a vei fi întâmpinat de superba Catedrală a Încoronării. Acest lăcaș de cult ortodox a fost construit cu susținerea Casei Regale a României și este locul în care a avut loc ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari, în 1922.

Tu ai vizitat Cetatea Alba Carolina? Ce impresie ți-a făcut?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers