Destinație de weekend: Castrul roman Porolissum

Destinație de weekend: Castrul roman Porolissum
 
 

În anul 106 începe organizarea provinciei Dacia. Strategii militari romani au trasat granița Imperiului Roman pe muntele Meseș pentru a delimita teritoriile provinciei de zona rămasă neocupată unde locuiau dacii liberi. Astfel, pe Măgura Moigradului a fost ridicat castrul roman Porolissum din valuri de pământ de opt kilometri lungime și ziduri de apărare care controlau accesul spre centrul provinciei Dacia.

Scurt istoric și localizare

Castrul roman Porolissum este situat în localitatea Moigrad, comuna Mirșid, la 15 kilometri de municipiul Zalău și este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate situri daco-romane. În anul 124, împăratul roman Hadrian a împărțit provincia Dacia în trei părți, astfel Porolissum devine capitala Daciei Porolissens.

Porolissum

Fotografie preluata de pe Wikipedia. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

De ce să vizitezi Castrul roman Porolissum

Intrarea în sit se face prin poarta Praetoria formată din două turnuri care încadrează porțile, deasupra acestora fiind un zid cu creneluri.

Castrul avea formă dreptunghiulară, patru porți de intrare și era străbătut de două drumuri perpendiculare: Via Principalis care unea Porta Principalis Dextra cu Porta Principalis Sinistra, Via Praetoria care pornea de la Porta Preatoria spre clădirea comandamentului și se continua cu Via Decumana până la Porta Decumana. Drumurile erau construite din dale de piatră și aveau rigole pentru scurgerea apei.

Clădirea Comandamentului se afla în mijlocul castrului și era o construcție impunătoare care avea și o curte interioară. În partea de nord a castrului exista un turn de formă trapezoidală, Turnul de Colț, construit din piatră și acoperit cu țigle și olane.

După Porta Decumana, în exteriorul castrului se afla clădirea Amfiteatrului. Aceasta avea o capacitate de 5500 spectatori și găzduia lupte între gladiatori sau între gladiatori și animale sălbatice.

Porolissum

Fotografie preluata de pe salaj.transilvania-localitati.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Orașul Porolissum avea o populație de aproximativ 20000 locuitori, iar condițiile de locuit erau similare cu cele de la Roma: drumuri pavate, sistem de canalizare și apă în locuințe, încălzire în pardoseală și ferestre cu geam de sticlă.

În apropierea castrului s-a dezvoltat o mare regiune cu populație civilă unde aveau loc schimburi comerciale între soldați și populația locală. Dacii și romanii aveau rapoarte foarte apropiate, iar ca dovadă stau inscripțiile oficiale care aveau nume romano-dacice.

După retragerea oficialilor romani, în anul 271 e.n., dacii au menținut schimburile comerciale cu romanii, Dacia era romanizată, s-a păstrat influența romană în agricultură, construcții, piață și organizare politică.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers