Destinație de weekend: Castrul roman Arutela, județul Vâlcea

Destinație de weekend: Castrul roman Arutela, județul Vâlcea
 
 
 

Deși nu este un loc foarte cunoscut din România, Castrul Roman Arutela este un sit arheologic de o frumusețe unică, unde îndată ce vei ajunge vei avea impresia că ai pășit în antichitate. Aflat în poiana Bivolari, nu departe de Călimănești, Castrul roman Arutela datează din 137-138 e.n., din timpul împăratului Hadrian, și este cea mai importantă fortificație romană din apropierea masivului Cozia. Chiar dacă nu se regăsește pe majoritatea listelor cu cele mai importante atracții turistice din România, Castrul roman Arutela este un loc de o frumusețe covârșitoare, fiind totodată o destinație minunată pentru o excursie de weekend.

Unde se află Castrul roman Arutela

Castrul roman Arutela se află pe malul stâng al Oltului, vizavi de Mănăstirea Cozia și la 6 kilometri de orașul Călimănești. Deși nu există niciun indicator turistic care să semnaleze prezența acestui monument istoric, castrul poate fi observat de pe DN 7, chiar la intersecția cu centura Călimănești. Drumul de acces de pe șosea până la Castrul roman Arutela este mai anevoios, dar poate fi parcurs pe jos. De asemenea, dacă nu vrei să te complici cu parcarea mașinii pe marginea drumului, poți face o plimbare de aproximativ jumătate de oră din Călimănești până la acest sit arheologic.

Castrul roman Arutela

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 205 Eur
vezi detalii »

Fotografie preluata de pe trilulilu.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Fii romantic 4 zile la Verona!

Fii romantic 4 zile la Verona!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 175 Eur
vezi detalii »

Povestea Castrului roman Arutela

Castrul roman Arutela datează din anii 137-138 e.n., fapt confirmat de două inscripții descoperite în fața a două dintre porțile structurii. Așadar, fortificația a fost construită în timpul împăratului Hadrian de către un detașament de arcași sirieni. În timpul cercetărilor arheologice în această zonă au fost descoperite obiecte din metal și monede romane, arme, vase și inscripții, majoritatea expuse în prezent la Muzeul Militar din București. La câțiva metri de castru, au fost descoperite urmele unuia dintre cele mai importante drumuri comerciale romane, mai exact Via Carolina.

Citește și: Destinație de weekend: Castrul roman Porolissum

De-a lungul secolelor, Castrul roman Arutela a căzut în ruine. În secolul al III-lea, o revărsare neobișnuită a Oltului a distrus partea vestică a fortificației, astfel încât garnizoana romană s-a retras din acest loc. La începutul secolului trecut, o mare parte din ruinele castrului au fost acoperite în timpul construcției căii ferate din apropiere, iar băile romane descoperite tot aici au fost complet îngropate.

Castrul roman Arutela

Fotografie preluata de pe criterii.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Astăzi a mai rămas vizibilă doar o mică parte din Castrul Arutela de odinioară, poarta pretoriană și cele două turnuri care o flanchează, ce au fost reconstruite în anii ’80. Totuși, peisajul pe care îl formează este unul de excepție, acesta păstrând o fărâmă din farmecul culturii vechilor romani. 

Tu ai vizitat Castrul roman Arutela din județul Vâlcea?

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 155 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.