Destinație de weekend: Castelul Miclăușeni

Destinație de weekend: Castelul Miclăușeni
 
 
 

La sfârșitul secolului al XVII-lea moșia Miclaușeni este lăsată moștenire prin testament familiei Sturdza. Vornicul Ioan Sturdza reclădește conacul boieresc cu demisol și parter, iar cațiva ani mai târziu în perioada 1821-1823 fiul lui Ioan Sturdza, Dimitrie construiește în apropierea conacului o biserică și grajduri pentru cai.

Alecu Sturdza Miclăușanu, fiul lui Dimitrie Sturdza, amenajează în jurul conacului pe o suprafață de 42 hectare un parc în stil englezesc cu arbori ornamentali și mărește colecția de cărți rare și manuscrise exitentă în biblioteca conacului.

Scurt istoric și localizare

Castelul Sturdza de la Miclăușeni sau Palatul Sturdza a fost construit pe amplasamentul vechiului conac în perioada 1880-1904 de către George Sturdza, fiul lui Alecu Sturdza. Castelul este construit în stil neogotic, cu turnulețe, dictoane scrise în latină, iar în aripa de est s-a păstrat o parte din construcția veche.

Localitatea Miclăușeni se află la 65 km de Iași, 20 de km de Roman și a fost întemeiată cu peste 400 de ani în urmă. Numele localitații vine de la vornicul Miclăuș care a primit aceste pământuri de la domnitorul Alexandru cel Bun, ca dar pentru serviciile aduse țării.

Castelul Miclauseni

Concediul la care ai visat în Corfu

Concediul la care ai visat în Corfu

7 nopți cazare
de la 120 Eur
vezi detalii »

Fotografie preluata de pe Wikipedia. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Săptămână de răsfăț în Croația

Săptămână de răsfăț în Croația

7 nopţi cazare
de la 160 Eur
vezi detalii »

De ce să vizitezi Castelul Miclăușeni

Pentru a realiza noua construcție George Sturdza pune gaj moșia Miclăușeni, vinde câteva păduri și colaborează cu arhitecții Reinecke și Grigsberg. Castelul avea parter, etaj, mansardă și numeroase decorațiuni atât la exterior cât și la interior. Decorațiunile interioare au fost realizate în anul 1898 în stilul Art Nouveau de către arhitectul Reinecke ajutat și de Maria Strurdza, care era o talentată pictoriță și care a ilustrat multe din poeziile lui Vasile Alecsandri, iar cele exterioare sunt inspirate și din blazonul familiei Sturdza: leul cu o sabie și o ramură de măslin.

Bogățiile castelului constau în: scara principală din marmură, sobe de teracotă sau porțelan, parchet din mahon, mobilier rafinat, colecția de carți rare și manuscrise, costume medievale, arme, bijuterii, tablouri, piese numismatice și arheologice.

Castelul Miclauseni

Fotografie preluata de pe Wikipedia. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În timpul primului război mondial castelul este pus la dispoziția unui spital militar, Maria Sturdza și fiica sa Ecaterina au îngrijit raniții ca infirmiere. În anul 1944 Ecaterina părăsește castelul deoarece era prea apropiat de front, ea predă o parte din biblioteca Episcopiei Romanului, dar foarte multe cărți, piese de mobilier au fost furate sau distruse. Deoarece nu avea moștenitori Ecaterina se călugarește sub numele de maica Macrina și donează Episcopiei Romanului castelul de la Miclăușeni, biserica, parcul și toate dependințele pentru a se înființa o mănăstire de maici.

În timpul comunismului mănăstirea este desființată, iar castelul a avut diverse destinații: depozit militar, centru de plasament pentru copii cu handicap sever și scoală specială.

În anul 2001 se reînființează mănăstirea Miclăușeni și începe restaurarea și consolidarea castelului. Piesele de mobilier, parchetul original au fost conservate și restaurate în perioada 2003-2005.

Ce alte castele impresionante din România ai mai vizitat până acum?

Vacanță mediteraneană în Creta

Vacanță mediteraneană în Creta

7 nopţi cazare, zbor din Bucureşti, Timișoara şi Cluj Napoca
de la 273 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.