Destinaţie de weekend: Castelul Karolyi din Carei

Destinaţie de weekend: Castelul Karolyi din Carei
 
 
 

Castelul Karolyi din Carei sau Peleșul Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea ca reședință pentru familia Károlyi. Clădirea veche din piatră era înconjurată de ziduri de apărare și a avut un rol important în apărarea frontierei vestice a Transilvaniei și în războaiele duse de Rákóczi Francisc al II-lea împotriva habsburgilor.

În anul 1794, deoarece nu mai avea rol militar, zidurile de apărare sunt dărâmate și clădirea este refăcută în stil baroc, cu 20 de camere la parter, o capelă, 21 camere la etaj, sală de bal și o bibliotecă cu cărți scrise în limba română, maghiară, germană și latină. 

Scurt istoric și localizare

Castelul este distrus de cutremurul din 1834 și va fi reconstruit în perioada 1894-1896, în stil neogotic, de către arhitectul Arthur Meinig ajutat de meșteri locali din împrejurimile Careiului. În anul 1790, castelul avea o grădină englezească și o seră cu plante exotice. Având o suprafață de 10 hectare cu peste 200 specii de arbori este declarat în 1982 parc dendrologic ocrotit.

Orașul Carei este situat la 35 km de reședința de județ, orașul Satu Mare, și la 99 km de Oradea.

Castelul Karolyi

Fotografie preluata de pe turistintransilvania.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 155 Eur
vezi detalii »

De ce să vizitezi Castelul Karolyi?

În anul 1797, castelul este vizitat de prințul Josef de Habsburg, iar în 1884 prințul Rudolf de Habsburg este oaspete pentru două zile împreună cu soția sa.

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 205 Eur
vezi detalii »

Clădirea actuală păstrează structura de zid a castelului baroc, fiind adăugate turnuri de diferite forme și mărimi. Curtea interioară a fost acoperită cu un tavan din grinzi masive pictate, trei din fațadele castelului îmbină elemente arhitecturale aparținând stilurilor romantic și baroc, iar fațada estică a fost construită în stil neogotic.

Se povestește că, între Castelul Karolyi și cetatea Ardud existau tuneluri secrete, care erau folosite de către principele Rákóczi pentru a-i ataca prin surprindere pe atacatorii austrieci. Tunelurile erau construite astfel încât principele putea merge călare. Austriecii, nedumeriți că nu știau de unde apare adversarul, au recurs la un șiretlic: au trimis un ofițer chipeș să o curteze pe fata prințului. Vilma Rákóczi s-a îndrăgostit și a divulgat secretul tatălui său. Când austriecii au venit să-l prindă, acesta a fugit prin galeriile de sub castel. Legenda spune că potcoavele cailor erau puse invers pentru ca atunci când ieșea din tunel dușmanii să creadă că intră. Principele a fost foarte supărat pentru trădarea fiicei sale și a blestemat-o să nu se poată căsători până nu-și coase singură rochia de mireasă, să poată să coase doar șapte împunsături pe an și la fiecare să se înțepe în deget.

Castelul Karolyi

Fotografie preluata de pe statiuneatasnad.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

De-a lungul timpului, castelul a fost utilizat ca: sanatoriu, cazino, școală militară, spital militar, muzeu, casă de cultură, bibliotecă. În prezent, castelul găzduiește expoziții cu obiecte și piese de mobilier de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind declarat monument arhitectural.

În jurul castelului se află parcul dendrologic cu diferite specii de arbori: ginkgo biloba, duglas verde, dud alb, salcâm japonez, dar și un uriaș platan care a fost plantat în anul 1810.

Ce alte castele din România ai mai vizitat?

Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.