Destinație de weekend: Castelul Iulia Hasdeu

Destinație de weekend: Castelul Iulia Hasdeu
 
 
Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »

Unul dintre cele mai fascinante și controversate locuri din România este un mic castel în orașul Câmpina. Realizat de scriitorul român Bogdan Petriceicu Hasdeu, în cinstea fiicei sale Iulia, despre această clădire se spune că este una dintre cele mai bântuite din România.

Localizare și scurt istoric

Castelul Iulia Hasdeu

Fotografie preluata de pe despresufletulmeu. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Aflat în orașul Câmpina din județul Prahova, Castelul Iulia Hasdeu a fost finalizat în 1896 fiind un refugiu pentru Bogdan Petriceicu Hasdeu, după moartea tinerei sale fiice Iulia. Această clădire cu un design neobișnuit trebuia să fie un templu, în care faimosul om de cultură încerca să comunice cu spiritul fiicei sale, prin spiritism.

Iulia Hasdeu a fost un copil precoce fiind considerată un geniu. Poetă desăvârșită, ea a fost primul român care a absolvit Universitatea Sorbona din Paris. Tânăra a murit de tuberculoză cu câteva săptămâni înainte de a împlini vârsta de 19 ani. Îndurerat, tatăl său a realizat această clădire în memoria fiicei sale, după instrucțiuni transmise de Iulia însăși în timpul unor ședințe de spiritism.

Legenda castelului

Castelul Iulia Hasdeu

Fotografie preluata de pe dantiganila.blogspot.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Astăzi, Castelul Iulia Hasdeu este un muzeu, în care se află portretele membrilor familiei Hasdeu, precum și diferite obiecte, documente, fotografii și mobilier vechi de mai bine de un secol, ce au aparținut familiei. De asemenea, în Castelul Iulia Hasdeu mai pot fi admirate manuscrise, ediții princeps ale cărților filologului și tablouri valoroase semnate de pictori importanți.

Castelul Iulia Hasdeu are șase săli, dintre care una este sub formă de templu cu un altar și un pronaos cu oglinzi paralele. Aici se află și statuia lui Iisus care a rămas în perfectă stare de-a lungul timpului. Camera cu cale este dedicată Iuliei, aici fiind păpușile tinerei, precum și bustul său, jurnalul și caietul de matematică al fetei. Cea mai controversată încăpere a castelului este camera obscură, unde Bogdan Petriceicu Hașdeu susținea ședințe de spiritism. Aici se află un porumbel de piatră, o lunetă astronomică, un sfeșnic și o statuetă a lui Iisus. Din perioada în care Petriceicu Hasdeu a locuit aici au rămas 101 rezumate ale ședințelor de spiritism în care cărturarul comunica cu fiica sa.

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 155 Eur
vezi detalii »

Castelul Iulia Hasdeu

Fotografie preluata de pe dantiganila. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

O clădire cu o poveste atât de controversată are, bineînțeles și o mulțime de legende. Încă de pe vremea bătrânului cărturar, localnicii spuneau că vedeau prin geam fantoma tinerei Iulia plimbându-se prin încăperile castelului, iar atunci când tatăl său susținea ședințele de spiritism, lămpile din casele din apropiere se stingeau singure.

Castelul Iulia Hasdeu

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 205 Eur
vezi detalii »

Fotografie preluata de pe dantiganila. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Și în ziua de azi localnicii spun că o pot auzi uneori pe Iulia cântând la pian în aplauzele zgomotoase ale tatălui său, iar în unele nopți savantul zbiară precum un lup de la gemurile castelului.

De asemenea, se spune că statuia lui Iisus, care deși pare a fi unul dintre cele mai ușoare exponate, nu a putut fi mutată din loc atunci când soldații au transformat castelul în cazarmă militară.

Tu ai vizitat Castelul Iulia Hasdeu? Spune-ne ce părere ai despre acest obiectiv unic în România!

Explorează Budapesta în 4 zile!

Explorează Budapesta în 4 zile!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 140 Eur
vezi detalii »

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.