Destinație de weekend: Castelul Bran, județul Brașov

Destinație de weekend: Castelul Bran, județul Brașov
 
 

Castelul Bran este unul dintre cele mai faimoase simboluri ale României grație romanelor, filmelor și serialelor cu vampiri, ale căror origine este legată de Transilvania și mai ales acest loc. Totuși, Castelul Bran este un monument superb ce are mult mai multe de oferit în afară de legende cu vampiri, fiind totodată și o destinație perfectă de weekend.

Unde se află Castelul BranCastelul Bran

Castelul Bran a fost ridicat în 1382, pe locul unei vechi cetăți de lemn ridicată de cavalerii teutoni un secol înainte. După o muncă de cinci ani, cetatea Bran este în sfârșit finalizată având rol de vamă, dar și de fortăreață la granița estică a regiunii Transilvania. Câțiva ani mai târziu, Sigismund de Luxemburg îi dăruiește lui Mircea cel Bătrân Castelul Bran ca feudă, astfel încât domnitorul Țării Românești să se poată retrage aici în cazul unei invazii turcești. Nici un secol mai târziu, numele lui Vlad Țepeș este legat de Castelul Bran. În 1459, domnitorul atacă Brașovul, arde suburbiile orașului și ucide sute de sași. Ca urmare, comunitatea săsească din Transilvania se răzbună și îl descriu în cronicile vremii drept un domnitor tiran.

Citește și: 10 locuri de vizitat în Transilvania

Castelul Bran

Două secole mai târziu, brașovenii reușesc în sfârșit să cumpere Castelul Bran. În 1920, Castelul Bran îi este dăruit Reginei Maria a României, devenind astfel reședința regală și locul favorit al suveranei. După moartea acesteia, fiica sa, principesa Ileana moștenește castelul. În timpul perioadei comuniste, Castelul Bran este naționalizat, iar în 1956 este deschis publicului, în interior fiind amenajat un muzeu de istorie și artă feudală. În 2006, castelul este retrocedat moștenitorilor principesei Ileana, familia Habsburg, iar trei ani mai târziu clădirea intră pe deplin în posesia acestora.

Citește și: Mini-excursie de weekend: Brașov și Bran

Castelul Bran se află lângă localitatea cu același nume, la mai puțin de 30 de kilometri de Brașov, pe drumul care leagă Câmpulung de Brașov.

Castelul Bran

De ce să vizitezi Castelul Bran?

Castelul Bran

Deși este proprietate privată, Castelul Bran este în continuare deschis publicului. Aici curioșii pot admira obiecte din colecția personală a familiei Habsburg, inclusiv coroana, sceptrul și un pumnal din argint care i-au aparținut Regelui Ferdinand.

Citește și: Legendele României

În curtea castelului se află un mic muzeu al satului unde turiștii pot admira tradițiile și modul de viață al țăranilor din regiune. O altă atracție turistică inedită este camera Bram Stoker unde vizitatorii poat afla mai multe despre faimosul roman al scriitorului irlandez, care a făcut faimos Castelul Bran odată cu legenda lui Dracula.

Bran

Deși această superbă clădire a fost restaurată de mai multe ori de-a lungul vremii, Castelul Bran încă își păstrează aerul medieval, astfel că, în timp ce te plimbi prin curțile interioare, încăperile înalte și holurile întunecate, ai impresia că ai păși înapoi în timp. Cetatea a fost construită pe o stâncă înaltă, în pasul Bran-Rucăr, astfel că vizitatorii sunt răsplătiți și cu panorame uimitoare peste întreaga regiune.

Iată și propunerile noastre pentru locuri de cazare!

Castelul Bran poate fi vizitat lunea între 12 și 18, iar de marți până duminică între orele 9 și 18, în timpul verii. Din 1 octombrie și până în 31 martie, castelul se închide în fiecare zi la ora 16. Prețul unui bilet întreg este de 35 de lei, fiind oferite reduceri pentru diferite categorii de vizitatori.

Tu ai vizitat Castelul Bran? Povestește-ne despre excursia ta în comentarii! 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers