Destinaţie de weekend: Casa memorială Mihai Eminescu din Ipoteşti

Destinaţie de weekend: Casa memorială Mihai Eminescu din Ipoteşti
 
 

Primul muzeu memorial a fost inaugurat la Ipotești în anul 1940 în casa reconstruită în perioada 1934-1936, o casă trainică și frumoasă, dar care nu avea nimic în comun cu casa în care s-a născut și a copilărit poetul Mihai Eminescu. Această casă a fost dărâmată și în 1976 începe reconstrucția după planurile originale ale casei memoriale a familiei Eminovici.

Scurt istoric și localizare

Din șoseaua Botoșani-Dorohoi pe un drum secundar se ajunge în comuna Mihai Eminescu, satul Ipotești. Găsim aici mai multe obiective care amintesc de marele poet: casa memorială a familiei Eminovici, biserica familiei, muzeul, casa Papadopol, iar la 4 km de Ipotești, în pădurea Baisa, lacul cu nuferi.

Interior

Fotografie preluata de pe eminescuipotesti.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

De ce să vizitezi Casa memorială Mihai Eminescu din Ipoteşti

În 1849-1850, Gheorghe Eminovici, tatăl poetului, cumpără jumătate din moșia Ipotești și construiește o casă pentru familia sa. Casa avea un pridvor din lemn, un hol central, un salon, o cameră pentru părinți și una pentru fete.

Întreținerea moșiei, educația copiilor, decesul soției l-au forțat pe Gheorghe Eminovici să recurgă la vânzarea moșiei și a casei. După vânzare, tatăl poetului este angajat ca arendaș pe moșie și va fi ajutat de fiul său Nicole Eminovici, care se întorsese la Ipotești fiind bolnav de tuberculoză. În ianuarie 1884 moare Gheorghe Eminovici și două luni mai târziu și fratele poetului. Moșia a mai avut încă trei proprietari, ultimul a fost Maria Isăcescu, care devine doamna Papadopol prin căsătoria cu medicul veterinar Constantin Papadopol. Deoarece în perioada 1878-1924 casa nu a mai fost locuită și reparată a ajuns într-o avansată stare de degradare. Constantin Papadopol a încercat să repare casa dar aceasta s-a prăbușit, iar medicul a fost acuzat chiar că ar fi produs intenționat prăbușirea casei. Maria Papadopol donează statului român terenul pe care s-a aflat casa și resturile rămase de la demolare.

În anul 1999 au început lucrările de restaurare și reamenajare, iar pe 15 ianuarie 2000 a fost inaugurată casa memorială. Aceasta are în patrimoniu obiecte ce au aparținut poetului Mihai Eminescu și familiei acestuia: caseta de bijuterii care a aparținut mamei poetului, caseta de machiaj a poetului din perioada când acesta juca în piese de teatru, vesela din argint, dulapuri din lemn de trandafir și multe cărți.

Biserica familiei

Fotografie preluata de pe eminescuipotesti.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În perioada 1999-2004 bisericuța familiei, ajunsă într-o stare avansată de degradare, a fost consolidată și restaurată. Aceasta are în patrimoniu printre alte obiecte de cult și cristelnița în care a fost botezat poetul. În spatele bisericuței se află mormintele părinților poetului și a celor doi frați ai poetului: Iorgu și Nicolae Eminovici.

Casa tărănească în stil moldovenesc a familiei Papadopol adăpostește în prezent Muzeul de etnografie al Centrului Național de Studii de la Ipotești. Aici sunt expuse obiecte caracteristice satului tradițional.

Muzeul Mihai Eminescu prezintă cronologic momente din viața poetului: natura, spațiul rural și familial, copilăria, primele versuri, rolurile de sufleur și actor, studiile universitare, întâlnirea cu Veronica Micle, proza și poezia, toate sunt reprezentate prin elemente de decor, care conduc la mărturisirea de credință a poetului: eu rămân ce-am fost: romantic.

Ai vrea să-i faci o vizită?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers