Destinaţie de weekend: Canionul 7 scări

Destinaţie de weekend: Canionul 7 scări
 
 

Canionul Șapte Scări este situat în Masivul Piatra Mare, este un defileu săpat în calcar și este format din șapte scări care se transformă în cascade atunci când volumul de apă al pârâului crește. Canionul are lungimea de 160 metri, o diferență de nivel de 58 de metri și se află la altitudinea de 1050 metri. 

Scurt istoric și localizare

La Canionul șapte scări se ajunge dinspre localitatea Timișul de Sus de pe Drumul National 1, în zona Dâmbului Morii. Drumul forestier și potecile prin pădure sunt accesibile, nu uitați totuși să vă încălțați bocancii pentru o mai bună aderență la escaladare. Trecerea prin canion se face cu ajutorul celor șapte scări din oțel zincat. Cea mai lungă scară are lungimea de 14.5 metri.

Canion 7 Scari

Fotografie preluata de pe pestemunti.wordpress.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

De ce să viziezi Canionul 7 scări

Pereți verticali din care pare că se prăvălește apa, o scară metalică și ai intrat într-o lume fantastică: Canionul șapte scări. Pereții sunt șlefuiți de căderea de apă, iar din loc în loc se văd excavații circulare numite marmite. Cea mai adâncă are peste 2 metri și s-a format prin acțiunea mecanică a apei, în zona de schimbare a direcției pârâului. Frumusețea canionului este dată de schimbările de direcție: la început direcția este sud-nord ca apoi să cotească spre nord-vest. Urmează alte schimbări de direcție, cățăratul pe scări înclinate sau aproape verticale, podețe, apa care se prăvălește zgomotos pe langă scară.

Legenda spune că feciorii din satul Baciu, înainte de căsătorie, își supuneau iubitele la două probe: una consta în traversarea împreună a canionului pentru a verifica dacă sunt puternice, apoi stăteau o noapte deasupra canionului și dacă nu se certau însemna că sunt meniți să fie împreună toată viața.

Pe langă peisajul spectaculos, canionul are efecte benefice asupra psihicului datorită combinației dintre aerul ozonat și căderile de apă.

După ce ați ajuns în vârf, aveți mai multe variante de întoarcere: pe același traseu, se spune că este mai greu sa cobori, decât să urci cele șapte scări; să continuați drumul până la Cabana Piatra Mare și să coborâți apoi prin pădure până la Dâmbu Morii.

Canion 7 Scari

Fotografie preluata de pe amfostacolo.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Alte trasee turistice în zona canionului sunt: Canionul Șapte Scări – Prăpastia urșilor (marcaj triunghi albastru), Cabana Dâmbu Morii – Cascada cu apă vie – Canionul Șapte Scări – Cabana Piatra Mare (marcaj bandă galbenă), Cabana Dâmbu Morii – Prăpastia urșilor – Cabana Piatra Mare – Vârful Piatra Mare (marcaj bandă rosie), Cabana Dâmbu Morii – Muchia Chibei din Dreapta – Gardul de piatră – Vârful Piatra Mică – Peștera de gheață (marcaj punct roșu).

Ce alte locuri minunate din România ai bifat anul acesta?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!



Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers