Descoperă România: Vf. Gugu

Descoperă România: Vf. Gugu
 
 

După ce am auzit atâtea lucruri despre Vf. Gugu, am hotărât să vedem cu ochii noștri locul acesta misterios.

Traseul până la Refugiul Gugu

Traseu Refugiu

De la intrarea în Rezervația Retezat, de la barieră, mergeți pe drum, având în dreapta barajul.

Plecarea pe traseu se face traversand podul de peste Lapusnicul Mare si mergand in aval, avand paraul in partea stanga, urmand  marcajul cu linie roz pana la Refugiul Gugu.

Traseul până la Refugiul Gugu durează cam 2h jumate; o bună bucată (cam 1 h) se merge de-a lungul pârâului, traseul neavând grad mare de dificultate; apoi se urcă prin pădure cam 1h jumate; traseul prin pădure este destul de solicitant dacă aveți bagaje, panta este cam la 70 grade, deci gestionați cu înțelepciune conținutul rucsacilor. Smile Luați cu voi apă doar cât considerați că e necesară pentru a ajunge la refugiu, deoarece acolo există izvor cu apa rece și curată de munte.

Refugiul Gugu

Refugiul Gugu

Odată ajunși la Refugiu aveți 2 variante: fie înnoptați în interiorul acestuia, fie puteți opta pentru cazarea la cort, care poate fi montat prin împrejurimea acestuia. Refugiul are o capacitate de aprox 15 persoane, este dotat cu saltele pe care se pot întinde sacii, masa pe care se poate mânca… totodată la câțiva metri de acesta există și WC (gen WC de țară), pentru cei care respectă frumusețea naturii și nu vor să lase urmele trecerii lor prin aceste locuri minunate. Un lucru foarte important este existența izvorului, amintit mai sus, la câțiva metri mai jos de refugiu.

Traseul până la Vf. Gugu

Traseu Vf. Gugu

Traseul de la refugiu până pe Vf. Gugu durează cam 5h dus-întors, depinde de timpul pe care-l alocați admirând peisajul. Din păcate această porțiune nu mai este marcată; puteți cere indicații ciobanilor dacă aveți dificultăți; deasupra refugiului se construiește o stână, deci sunt șanse mari  să aveți cui cere sfaturi de orientare. Noi de la refugiu am urcat spre șa, iar apoi am tot urcat  spre stânga, având Vf. Gugu care se vedea în depărtare, ca referință.

În drum spre vârf, pe partea stângă se pot vedea ceva aglomerări de pietre, acolo fiind așa-numita Peștera lui Zamolxe. Peștera este foarte îngustă și scurtă din câte am observat noi la o aruncătură de ochi, dar merită vizitată, pentru a vă putea bucura de experiența completă a realizării acestui traseu.

Dupa ce se tot urcă Smile se poate vedea Vârful Gugu în toată splendoarea sa. Odată ajunși în vârf, se poate admira un peisaj superb: se văd și 2 lacuri glaciare, cel mai mare fiind Gugu. Noi am tot găsit diverse surse de apă pe parcurs, dar nu știm dacă sunt sau nu permanente… sau dacă sunt sau nu recomandate persoanelor mai sensibile! Smile

Traseul de întoarcere

Vf. Gugu

În continuare există 2 variante: fie vă întoarceți la refugiu pe unde ați venit, fie coborâți la lacul Gugu și de acolo continuați coborârea practic pe partea cealaltă de munte față de care ați venit; veți ajunge lângă izvorul de la refugiu; recomandăm sa fiți accesorizați cu pelerine deoarece vremea la munte e foarte capricioasă, așa cum bine se știe. Pe noi ne-a amenințat ploaia de când am pornit pe traseul spre vârf, dar până la urmă a ieșit soarele.

Cam acesta este traseul… peisajele sunt spectaculoase, iubitorii de floră vor admira diversele specii care colorează pajiștile; lupi nu am văzut, dar atenție la vipere! Noi am văzut două în timpul șederii noastre… și erau chiar în potecă… atenție la picioare și pe ce călcați! Atât timp cât sunteți atenți, fiecare își vede de treabă; e loc pentru toți!

Cabana PinAlpin

Realizat in colaborare cu: Cabana PinAlpin

Cabana PinAlpin este o alegere potrivita pentru cei ce doresc sa isi petreaca un week-end, un concediu sau un revelion in Parcul National Retezat.

Confortabila, cu dotare completa, cabana ofera posibilitate de cazare pentru 8(+4) persoane.

Daca vrei sa vezi poze cu cabana sau cu regiunea viziteaza site-ul nostru.

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers