Descoperă România: Munţii Apuseni

Descoperă România: Munţii Apuseni
 
 

Trasee în Munţii Apuseni îmi doresc să fac de câţiva ani buni, de când am auzit prima dată de spectaculoasele Cheile Galbenei. Anul acesta, cum ziua mea a picat în weekend şi cum vremea a fost prietenoasă, am hotărât să petrec pe potecile cu soare din Apuseni.

Cazare

Cazare Apuseni

Deşi am cochetat cu ideea cazării la cort, am hotărât în final să ne cazăm la Cabana Cetăţile Ponorului, situată la mai puţin de 1km faţă de punctul de plecare spre majoritatea traseelor din zonă. Condiţiile de cazare sunt foarte bune: este curat, interiorul este foarte frumos decorat în stil tradiţional, iar personalul este foarte drăguţ şi prietenos.

Contra cost puteţi servi micul dejun şi cina. Mâncarea delicioasă şi porţiile imense vor sătura pe oricine. Pentru cei care doresc să stea la cort acest lucru este posibil în Campingul din Poiana Glavoi, situat mai jos de Cabana Cetăţile Ponorului, unde este şi punctul Salvamont.

Cheile Galbenei

Cheile Galbenei

Circuitul Cheile Galbenei este un traseu dificil, lung, nerecomandat copiilor şi care necesită o condiţie fizică bună.

Durata traseului: 9-10 ore.
Marcaj traseu: punct galben.

Traseu Circuitul Galbenei: Cabana Padiş - Poiana Ponor- Drumul Forestier Scăriţa - Cabana Cetăţile Ponorului - Avenul Bortig - Izbucul Galbenei - Cheile Galbenei - Poiana Florilor - Focul Viu - Piatra Galbenei - La Grajduri - Cabana Padiş

Traseul parcurs de noi: Cabana Cetăţile Ponorului- Focul Viu- Piatra Galbenă- Poiana Florilor- Cheile Galbenei- Izbucul Galbenei- Avenul Bortig- Balcoane- Cabana Cetăţile Ponorului.

Durata traseului parcurs de noi: 8-9 ore.

Intrarea pe traseu se face pe drumul spre cabană, cam la 800 m mai jos de aceasta. Porţiunea până la Focul Viu se parcurge în 45 min. Aproape de Focul Viu ajungeţi la o intersecţie unde este un indicator cu traseele ce pornesc din acest punct. Noi am ales să ne abatem un pic de la traseul ce duce spre Focul Viu, continuând spre Piatra Galbenă (15-20 min) despre care ne-am convins că oferă unul dintre cele mai frumoase locuri de belvedere din Apuseni. După aceea ne-am întors la intersecţie şi am continuat spre Focul Viu. Ajungi aici în jur de ora 10, nu ne-am putut bucura de spectacolul de lumină pe care îl aşteptam, dar pentru că aveam un traseu lung în faţă nu am mai aşteptat orele prânzului. De la Focul Viu am continat spre Poiana Florilor, coborând prin pădurea de fag şi având la picioare un covor de leurdă.

Din Poiana Florilor am mers spre Cheile Galbenei, urmând direcţia indicatorului. Ajunşi la un drum care vine dinspre Arieseni, ne-au apărut în faţă Cheile Galbenei. De la intrarea în chei şi până la Izbucul Galbenei am făcut aproximativ o oră. Nici nu am intrat bine în chei că au şi apărut primele cabluri şi lanţuri. Am mers de-a lungul apei, ţinându-ne de cabluri şi păşind fie pe treptele din oţel fie găsind prize în stâncă. După ce am trecut şi de ultima porţiune care a fost şi cea mai solicitantă, am făcut un pic popas la Cascada Evantai. Pentru cei care nu sunt aşa dornici de adrenalină există şi opţiunea traversării prin apă, dacă aveţi încălţări adecvate. De la Cascada Evantai, drumul prin chei continuă până la Izbucul Galbenei, iar deşi poteca urcă faţă de cursul apei, porţiunile cu cabluri şi lanţuri nu lipsesc. De la Izbucul Galbenei se urcă prin pădure 10-15 minute, având apa de partea stângă, până la o altă intersecţie de trasee.

Atenţie! Traseul spre Balcoane (punct galben dublu) se referă la Balcoanele Galbenei. După ce am ajuns la punctul de belvedere de la Balconul 2, ne-am întors la punctul de intersecţie.

Din intersecţie am continuat traseul spre Avenul Bortig (aproximativ 1 oră de urcat o pantă considerabilă prin pădurea de fag). De la Avenul Bortig, am coborât prin padure, iar ajunşi la intersecţia cu marcajul punct albastru (corespuzător traseului Balcoane) am preferat să mergem pe aici. Porţiunea Balcoane oferă numeroase puncte de belvedere cu totul spectaculoase. De pe traseul de la Balcoane am ieşit pe drumul care duce spre cabană, puţin mai sus de Campingul Glavoi.

Circuitul Cetăţile Ponorului

Circuitul Cetatile Ponorului este de asemenea un traseu dificil, nerecomandat copiilor şi care necesită o condiţie fizică bună.

Durata traseului: 5-6 ore.
Marcaj traseu: punct albastru.

Traseu Circuitul Cetăţile Ponorului: Cabana Padiş - Poiana Ponor - Drum Forestier Scăriţa - Cabana Cetăţile Ponorului - Cetăţile Ponorului - La Grajduri - Cabana Padiş.

Traseul parcurs de noi: Cabana Cetăţile Ponorului- Cetăţile Ponorului- Cabana Cetăţile Ponorului.

Durata traseului parcurs de noi: 2-3 ore.

Intrarea pe traseu se face tot de pe drum, puţin mai jos de cabană. Am mers pe traseul comun Cheile Galbenei-Cetăţile Ponorului prin pădurea de conifere până când cele 2 trasee s-au despărţit, noi continuând spre Cetăţile Ponorului. De aici şi până la portal am urcat cam 30 min. Nu lipsesc poţiunile cu cabluri şi lanturi şi scări metalice care fac posibil accesul la aceste formaţiuni calcaroase deosebite. După ce am ajuns la portal am continuat traseul urcând scările metalice şi ajungând în pădure. Totodată pe lângă porţiunile cu grohotiş am avut surpriza să întâlnim şi porţiuni cu zăpadă. Am ajuns la punctul de intersecţie al traseelor Balcoane-Poiana Glăvoi şi pentru că am fost deja pe traseul Balcoane cu o zi înainte am hotărât să mergem pe traseul spre Poiana Glăvoi (punct galben). Am ajuns pe drum, iar de aici am urcat la Cabana Cetăţile Ponorului.

Ca şi concluzie pot spune că traseele Cheilor Galbenei şi Cetăţile Ponorului se află pe primul loc în topul celor mai speciale trasee de munte parcurse de mine. Acestea conţin un amestec de: peisaje frumoase şi unice cu aventură, surpriză şi adrenalină. Cu siguranţă toţi cei care le vor parcurge vor fi uimiţi de frumuseţea aparte a Apusenilor!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers