Descoperă Muntele Dragostei din România: Găina şi Târgul de fete

Descoperă Muntele Dragostei din România: Găina şi Târgul de fete
 
 

Muntele Găina, numit şi Muntele Dragostei, se ridică spre nori până la 1500 m, parcă un loc predestinat pentru sărbători câmpeneşti, folclorice, aşa cum este şi Târgul de fete. În trecut un loc dedicat căsătoriilor iubitorilor de munte, astăzi un loc pentru drumeţii şi evenimente în Munţii Apuseni.

Cum ajungi pe Muntele Găina

Muntele Găina este accesibil de pe drumul judeţean 762, din centrul satului Avram Iancu urmându-se un drum forestier marcat. Dacă vrei să te bucuri de traseu pe jos, poţi opta pentru poteca din dreptul primăriei Avram Iancu, traseu ce durează o oră şi jumătate.

Legenda Târgului de fete

Târgul de fete are loc pe Muntele Găina în fiecare an în luna iulie. O tradiţie de sute de ani, se spune că târgul a apărut în vremurile în care Soarele era venerat de popoare. Cu ocazia târgului, muntenii veneau mai aproape de Soare, pentru a-i aduce ofrande şi mulţumiri. Legenda s-a rispit în favoarea unui târg comercial, cu munteni din peste 80 sate din Apuseni veniţi cu produse locale pe platoul Muntelui Găina.

Târgul de fete

Sursa foto

Pentru că satele Apusenilor erau risipite unele faţă de celelalte, iar nedeile montane erau un mod de întâlnire, se spune că fetele nemăritate veneau pe munte cu familiile lor. Aici instalau un cort cu zestre spre deliciul feciorilor, care la rândul lor se pregăteau cu cele mai alese daruri pentru viitoarele mirese.

Căsătoriile se oficiau direct pe munte, în timpul nedeilor, de unde şi numele Târgul de fete. Credinţa celor doi era oficializată de un schimb de năfrămi, după care se încingea o horă pe întregul platou pentru a sărbători.

Târgul de fete astăzi

Astăzi Târgul de fete este un eveniment la care participă turişti din întreaga ţară, dar şi din străinătate. În timpul celor două zile de târg de la mijlocul lunii iulie au loc Parada Portului Popular, Târgul Meşterilor Populari, dar şi concerte de muzică populară sau uşoară şi concursuri.

Ai participat la Târgul de fete de pe Muntele Găina? Dacă da, spune-ne şi nouă cum a fost într-un comentariu mai jos. 

   

Descoperă toate frumuseţile din Munţii Apuseni.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers