Descoperă Muntele Dragostei din România: Găina şi Târgul de fete

Descoperă Muntele Dragostei din România: Găina şi Târgul de fete
 
 
 

Muntele Găina, numit şi Muntele Dragostei, se ridică spre nori până la 1500 m, parcă un loc predestinat pentru sărbători câmpeneşti, folclorice, aşa cum este şi Târgul de fete. În trecut un loc dedicat căsătoriilor iubitorilor de munte, astăzi un loc pentru drumeţii şi evenimente în Munţii Apuseni.

Cum ajungi pe Muntele Găina

Muntele Găina este accesibil de pe drumul judeţean 762, din centrul satului Avram Iancu urmându-se un drum forestier marcat. Dacă vrei să te bucuri de traseu pe jos, poţi opta pentru poteca din dreptul primăriei Avram Iancu, traseu ce durează o oră şi jumătate.

Legenda Târgului de fete

Târgul de fete are loc pe Muntele Găina în fiecare an în luna iulie. O tradiţie de sute de ani, se spune că târgul a apărut în vremurile în care Soarele era venerat de popoare. Cu ocazia târgului, muntenii veneau mai aproape de Soare, pentru a-i aduce ofrande şi mulţumiri. Legenda s-a rispit în favoarea unui târg comercial, cu munteni din peste 80 sate din Apuseni veniţi cu produse locale pe platoul Muntelui Găina.

Explorează Budapesta în 4 zile!

Explorează Budapesta în 4 zile!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 140 Eur
vezi detalii »

Târgul de fete

Fii romantic 4 zile la Verona!

Fii romantic 4 zile la Verona!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 175 Eur
vezi detalii »

Sursa foto

Pentru că satele Apusenilor erau risipite unele faţă de celelalte, iar nedeile montane erau un mod de întâlnire, se spune că fetele nemăritate veneau pe munte cu familiile lor. Aici instalau un cort cu zestre spre deliciul feciorilor, care la rândul lor se pregăteau cu cele mai alese daruri pentru viitoarele mirese.

Căsătoriile se oficiau direct pe munte, în timpul nedeilor, de unde şi numele Târgul de fete. Credinţa celor doi era oficializată de un schimb de năfrămi, după care se încingea o horă pe întregul platou pentru a sărbători.

Târgul de fete astăzi

Astăzi Târgul de fete este un eveniment la care participă turişti din întreaga ţară, dar şi din străinătate. În timpul celor două zile de târg de la mijlocul lunii iulie au loc Parada Portului Popular, Târgul Meşterilor Populari, dar şi concerte de muzică populară sau uşoară şi concursuri.

Ai participat la Târgul de fete de pe Muntele Găina? Dacă da, spune-ne şi nouă cum a fost într-un comentariu mai jos. 

   

Descoperă toate frumuseţile din Munţii Apuseni.

4 zile însorite la Atena

4 zile însorite la Atena

3 nopți de cazare, mic dejun, zbor din București
de la 180 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.