Delta Dunării prin ochii prietenilor noştri

Delta Dunării prin ochii prietenilor noştri
 
 

Peste 2.600 km pătraţi de rezervaţie naturală, care găzduieste peste 1200 de specii de copaci şi plante exotice, mai mult de 300 de specii de păsări unice, printre care şi numeroase colonii de pelicani care nu se mai găsesc în altă parte, sunt doar câteva din lucrurile cu care Delta Dunării se face deosebită de orice alt loc de pe pământ.

Dacă ai nevoie de o motivaţie sau un impuls pentru a alege Delta Dunării în locul oricărei destinaţii, îţi oferim o listă de argumente ale prietenilor noştri care au făcut acest lucru.

Delta Dunarii

La întrebarea “DE CE Delta Dunării?” am primit urmatoarele răspunsuri:

  • Soţul meu este un pescar împătimit şi de la el m-am molipsit şi eu
  • Era ruşinos să locuiesc atât de aproape de deltă şi să nu o fi vizitat ( de menţionat că sunt din Galaţi)
  • Iubesc natura şi îmi place să stau în ea, să o simt, să o trăiesc...
  • Sunt o mare consumatoare de peşte, povesteşte Monica Hamza.

Ceilalţi intervievaţi ai mei intră în aceeaşi categorie; niciunul  nu şi-a dorit să ajungă expre în acel loc, însă toţi au rămas cu o impresie plăcută:

  • “Acolo locuieşte bunica mea şi o vizitez în fiecare an”, spune Dyanna Diana
  • “Am ajuns întâmplător, cu tatăl meu, în interes de servici”, Tudor Mihai
  • “Motivul a fost o nuntă în zonă, şi dacă tot am ajuns până acolo am zis să merg să colind şi eu un pic zona”, explică Mantarau Maya
  • “Delta Dunării este o destinaţie excelentă pentru a te relaxa şi a uita de toate grijile”, garantează Georgiana Ajderov

Dacă prietenii noştri te-au convins să-ţi înscrii şi Delta Dunării pe lista urmatoarelor destinaţii pe care vrei să le vizitezi, mai trebuie să iei în calcul doar câteva detalii organizatorice, cu care te ajutăm noi. Ne-am gândit la toate, aşa că, pentru ca aceste informaţii să fie proaspete şi reale am întrebat patru persoane care au fost de curând în Deltă.

Cum este drumul de acces până în Delta Dunării?

Delta Dunarii

Monica Hamza: “Noi suntem din Galaţi aşa că am urmat traseul Tulcea – Mahmudia – Murighiol. Drumul până la Murighiol este foarte bun, nu sunt probleme, de acolo am urmat traseul către debarcader, loc unde am găsit o parcare imensă (în pădure) cu foarte multe maşini. Noi am parcat maşina în faţa unei staţii de benzină (ponton care alimenta bărcile) şi am plătit 20 lei, iar de acolo am fost preluaţi de cei de la pensiune, deci nu am avut probleme. Cei care vin din această parte a ţării sigur nu vor avea niciun fel de probleme cu drumul”.

Dyanna Diana: “Până în Tulcea nu au ce probleme să fie, de acolo fie iei catamaranul, fie rapida (ca să ajungi mai repede) până în Sulina, treci Dunărea cu barca şi după aia există curse (dimineaţa şi seara), către locul exact în care vrei să ajungi. Sau, mai există varianta ca din Tulcea să iei pasagerul până la Periprava şi de acolo cursa. Indiferent de varianta pe care o alegi accesul este foarte bun”.

Tudor Mihai: “Dumul este foarte bun, bineînţeles dacă traficul permite (dacă nu vin turiştii de la mare) şi trebuie să menţionez... am fost uimit de sărăcia de pe drum ( de satele din Tulcea), fără cuvinte…”

Mantarau Maya: “Drumul de acees este exclusiv pe apă, cu pasagerul, cum îi spun localnicii, sau catamaranul ori rapida. Este minunat să mergi pe apă, îţi dă o senzaţie unică, diferită de multe altele”.

Georgiana Ajderov: “Singurul mijloc de transport este vaporul care pleacă din Tulcea în fiecare zi la 13.30 şi traversează localităţile Maliuc, Gorgova, Partizani, Crisan, iar ultima staţie este Sulina (acolo unde merg eu mereu). Depinde acum pe ce braţ vrei să mergi, vapoarele mai pleacă şi spre localitatea Sfântul Gheorghe (braţul Sfântul Gheorghe) şi spre Chilia, Mila 23 (Braţul Chilia), dar în principiu nu sunt probleme”.

Unde ai fost cazat? Povesteşte-ne în câteva cuvinte despre loc în sine, avantaje/dezavantaje, dacă îl recomanzi sau nu?

Delta Dunarii

Monica Hamza: “Pensiunea dispune de un corp de clădire cu camere, noi am stat la parter. Camera era dotată cu TV, frigider, aer condiţionat, wi-fi, baie cu duş, apă caldă, plase de ţânţari etc, şi de un corp foarte interesant (rotund), care era restaurantul, masa se putea servi şi în interior dar şi pe terasă.

Mai există o piscină cu câteva şezlonguri şi multe, multe ambarcaţiuni mici care cred că se puteau închiria. Ca şi amplasare pensiunea are ieşire la apă atât în faţă cât şi în spatele clădirii.

Avantajele ar fi că pensiunea este curată, bucătăria la fel, gazdele au fost ok, iar locaţia frumoasă. Dezavantajele sunt ca eşti condiţionat să stai doar la pensiune, iar dacă vrei să te plimbi trebuie să plăteşti”.

Dyanna Diana: “În satul Letea”.

Tudor Mihai: “Am stat lângă Sfântul Gheorghe, la Green Village. Green Village este o idee extraordinară, casele sunt spaţioase şi construite în stil local, iar zona este superbă, dacă ai timp şi chef poţi merge aproximativ 2 km până la mare, unde plaja este mai puţin aglomerată decât cele unde merg majoritatea românilor”.

Mantarau Maya: “Eu am fost cazată la prietena mea acasă, dar în zonă sunt foarte multe pensiuni care oferă cazare şi arată foarte bine”.

Georgiana Ajderov: “Tot timpul am stat în oraşul Sulina pentru că acolo poţi merge şi la plajă la Marea Neagră. Sinceră să fiu am stat şi la nişte rude (părinţii fiind de acolo), dar am stat şi la pensiunea Elegant de 3 stele din Sulina. Este o pensiune foarte ok, chiar mi-a plăcut, condiţii foarte bune,nu am ce să le reproşez”.

Ce ţi-a plăcut cel mai mult în Delta Dunării? Ce ai vizitat (recomandări şi sfaturi)?

Delta Dunarii

Monica Hamza: Am vizitat Lacul Uzlina şi Isac şi foarte multe canale… totul a fost superb. Am avut chiar şi o mare surpriză, la un moment dat ne-am oprit pe un lac unde se auzeau nişte zgomote - parcă erau porci - am zis eu, dar de fapt erau stoluri întregi de pelicani, care nu se vedeau însă se auzeau. Cred că ei au simţit mişcare şi au început să zboare deasupra noastră, a fost superb…”

Dyanna Diana: “Cel mai mult mi-a plăcut că este un loc diferit faţă de oricare altul: linişte, te poţi relaxa şi poţi vedea locuri unice. Eu am vizitat pădurea Letea, cea mai veche rezervaţie naturală declarată în România, Dunele lui Omar, copacul secular de 800 de ani, Lacul sărat şi altele”.

Tudor Mihai: “Cel mai mult mi-au plăcut excursiile cu barca de tip fototrip. Cu acestea vizitezi toate canalele, locuri minunate în care nici nu credeam că poţi ajunge… superb”.

Mantarau Maya: “Cel mai mult mi-a plăcut plimbarea cu barca pe Dunăre, dar şi pe Mare. La Sulina am văzut cel mai frumos apus de soare, cu atât de multe culori… mi-au plăcut nuferii, care sunt superbi în bătaia lunii, am înnotat în mijlocul Dunării, o experienţă la care nu mulţi cred că s-ar încumeta. Plaja iarăşi e de o minunăţie, atât de sălbatică, atât de retrasă, fără prea multe amenajări. Ah, şi încă ceva, la Sulina se văd cele mai multe stele noaptea pe cer şi cimitirul Comisiei Europene a Dunării este foarte impresionant”.

Georgiana Ajderov: “Cel mai mult mi-a plăcut vizita în Pădurea Letea, la colonia de pelicani (este un loc superb... acolo se întâlneşte Delta Dunării cu Marea Neagră şi s-a format chiar şi o insuliţă), gura de vărsare, unde se varsă Dunărea în Mare... nu ştiu ce să vă mai zic”.

Cum este mâncarea în Delta Dunării, ce ne recomanzi?

Delta Dunarii

Monica Hamza: “Vineri am fost aşteptaţi cu o ciorbă pescărească (foarte multe feluri de peşte) şi cu un crap prăjit cu mămăliguţă şi mujdei de usturoi, iar seara am fost întâmpinaţi cu borş de peşte, iar eu am încercat o plachie de peşte (care abia aştept să mai mănânc). Plachia de peşte era cu sos de roşii, măsline şi gogoşari la oţet, a fost divină şi o recomand”.

Dyanna Diana: Mâncarea din Delta Dunării este bazată foarte mult pe peşte dar sunt şi multe alte delicatese. Mie mi-a plăcut foarte mult borşul de peşte, plăcinta cu dovleac şi brânză şi opicanca”.

Tudor Mihai: “Eu am mâncat la hotel, adică o mâncare "obişnuită", care bineînteles includea peşte la câteva feluri. Per total delicios”.

Mantarau Maya: “La capitolul mâncare, cel mai mult mi-a plăcut ciorba de peşte, care întrece orice fel de mâncare. E delicioasă, la fel şi icrele, sunt foarte diferite de cele din comerţ”.

Georgiana Ajderov: “Mâncarea este foarte bună, se găsesc doar preparate din peşte. Ciorba de peşte este excelentă”.

Dacă ar fi să convingi pe cineva să meargă în Delta Dunării care ar fi argumentul forte?

Delta Dunarii

Monica Hamza: ”Dacă anul trecut eram foarte nesigură de acest loc, acum vă mărturisesc că abia aştept să vină septembrie să merg din nou… la aceeaşi pensiune şi tot în zona respectivă pentru că mi-a plăcut foarte mult”.

Dyanna Diana: “În fiecare an când merg în Delta Dunării iau şi un prieten cu mine şi toţi vor să revină şi în anul următor, pentru că rămân mulţumiţi de ceea ce găsesc. Se merită să mergi măcar odată în acest loc.
P.S. în câteva zile merg din nou la Letea”.

Tudor Mihai: “Este adevărat tot ce se spune despre Delta Dunării şi spun acest lucru pentru că am văzut că televiziunile promovează în ultimul timp această zonă şi pentru că nici eu n-am crezut!”.

Mantarau Maya: “Dacă vrei să te relaxezi şi să uiţi de tot, mergi la Sulina. Acolo simţi efectiv cum trece timpul, muuuult mai repede decât în alte parţi. Şi dacă ai ocazia, stai cel puţin o lună ca să poţi surprinde toate minunăţiile locului.
P.S. Când am fost eu, în port era ancorat Bricul Mircea. O splendoare!”.

Georgiana Ajderov: “Aş recomanda în primul rând Sulina, acolo unde soarele răsare prima dată (este şi Marea Neagră şi Delta Dunării, deci ai numeroase opţiuni). Este un loc relaxant, totul este natural, aşa cum a fost lăsat de la Dumnezeu. Poţi admira multe specii de păsări şi multe altele…”

În decembrie 1990, Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO ca rezervaţie a biosferei, dobândind maxima recunoaştere internaţională prin acceptarea de a figura pe Lista UNESCO a Patrimoniului Natural şi Cultural Mondial. 

Câţi dintre voi aţi fost în Delta Dunării? Aşteptăm şi părerile voastre despre ea ( poate găsim şi un curajos printre voi care să ne scrie un articol despre experinţele sale din Delta Dunării Wink )


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers