De ce Mădăras?

De ce Mădăras?
 
 

Pe drumul de ieșire din ţară, aflat la 3 km distanţă de orașul Salonta din județul Bihor, între Arad şi Oradea, în localitatea Mădăras, strada Principală nr.366, rivalizând ca ape cu Băile Felix, se află Băile Termale Mădăras, deschise în perioada 1 mai-1 octombrie.

Aici am petrecut clipe minunate, la plecarea şi la venirea în ţară. Cunoscut mai ales de către locuitorii din zonă, foarte puțin mediatizat, ștrandul de la Mădăras este unul foarte curat, cochet. Cele trei bazine ale ștrandului sunt înconjurate de pomi ce asigură în zilele toride un loc la umbră. Pe iarbă sunt așezate bănci şi mese lucrate din lemn unde puteți lua masa. Peste tot regăsiți coșuri de gunoi şi o curăţenie exemplară. Florile sunt minunate şi îți bucură ochiul şi mirosul cu parfumul lor. Tot aici există un restaurant unde se prepara mici, cârnăciori, pui totul la preţuri rezonabile însoțiți de cartofi prăjiți şi asezonați cu sosuri şi salate. Oferta este întregită de bere, sucuri, apă minerală şi înghețată.

Cu cortul sau la pensiune 

În interiorul ștrandului se poate campa în spatele bazinelor şi costă 20 lei/zi de persoană. Prețul campării include şi prețul intrării la bazinele termale. Toaletele sunt curate şi dotate hârtie igienică. Dușurile le regăsiți lângă bazinul mare şi sunt cu apă caldă. Tot aproape de zona de campare se află şi un teren de sport pe care se poate practica tenis sau fotbal, volei. Campingul este deschis de la ora 8.00 la ora 22.00. Pentru cei care doresc o cazare la cameră, Ștrandul asigură şi aproximativ 20 de camere de 2 persoane cu pat dublu, televizor şi aer condiționat şi acces la bucătărie echipată cu aragaz, frigider precum şi mese pe care putem prepara mâncarea.

Madaras

Prețul de cazare pe noapte este la aceste camere de 70 lei/noapte. Pe partea stângă a ștrandului se află câțiva pomi fructiferi pruni şi meri de care, în perioada de rodire, clienții se pot bucura nestingheriți. În faţa ștrandului există o parcare mare unde toți clienții îşi pot lăsa mașinile. Dacă hotărâţi să campați la Ștrandul Mădăras trebuie să știți că mașina trebuie să o lăsați în parcare. Pentru rezervări puteți suna la numărul: 0746 183 424. Şi dacă nici aceste posibilități de cazare nu vă satisfac preferințele atunci există şi opțiunea de a vă caza la Hanul Mădăras 2*, aflat la 10 minute de ştrand, pe șoseaua ce leagă Oradea de Arad. La acest han cazarea este de 100 lei/noapte/camera 2 paturi şi 120 lei/noapte/camera cu 3 paturi. Cazarea nu include şi micul dejun, pentru care trebuie plătit separat.

Madaras

Pentru prețul cerut nu pot spune că am găsit o curăţenie exemplară, dar aveți baie cu dus sau cadă, hârtie igienică şi gel de dus asigurate. Mai multe informații găsiți pe rezervare@hanmadaras.eu. Alte posibilități de cazare sunt: în Salonta la Hotel Silva 4* şi tot pe șoseaua Arad-Oradea, Pensiunea Homorog. În interiorul ștrandului, vara găsiți spre vânzare şi costume de baie, colaci de salvare, ochelari de înot, jucării pentru copii mici. Toți oamenii de aici sunt amabili, atenți, serviabili şi te simți ca acasă. Se aude şi o muzică în surdină pentru a alunga monotonia.

Ştrandul Mădăras 

Şi acum să vă povestesc despre minunatele ape ale ștrandului Mădăras. Ștrandul are 3 bazine. Bazinul mare are o adâncime între 1.2 m şi 1.8 m şi este numit Bazinul mare pentru ca are o lungime de 20 m, se poate înota liniștit in el. Temperatura apei este de 32 grade C. În dreptul fiecărui bazin sunt puse panouri unde sunteți informați asupra proprietăților apei, asupra obligațiilor pe care le aveți (trebuie făcut obligatoriu duş înainte de a intra în bazin şi nu aveți voie să săriți în apă) precum şi asupra indicațiilor de sănătate (apele nu sunt indicate persoanelor cu probleme cardiologice, alergice, de circulație).

Strand Madaras

Bazinul mijlociu este cel mai cald, aici temperatura apei este de 38 grade Celsius. În mijlocul acestui bazin acoperit (singurul acoperit din ștrand şi înconjurat de bănci) se află țeava prin care iese la suprafață apa termo-minerală. Apa are o culoare ruginie, puțin uleioasă, cu un miros ușor sulfuros dar face minunat la piele. Citind despre apele termo-minerale din zona Bihorului am aflat că cele de la Mădăras sunt de tip hipoton (adică au mineralizare totala sub nivelul 8-10g/dm (la cub) aduse la suprafață prin foraj. 

Madaras

Bazinul mic, pentru copii, cuprinde un tobogan de piatra, iar temperatura apei este de 32 grade Celsius. Este strict interzisă intrarea copiilor sub 3 ani în toate bazinele fără supravegherea părinților.

Mădăras şi altele

Zona arealului geografic cuprins între Criş şi Banat este plină de ape termale cu valorile termice cele mai ridicate din Romania. Pe teritoriul județului Bihor se găsesc zăcăminte hidrotermale cu o temperatură cuprinsă între 24 grade Celsius şi 90 grade Celsius. În zona Bihorului sunt mai multe stațiuni unde regăsiți ștranduri cu apă termală şi minerală: 1 Mai, Băile Felix, Marghita, Tinca, Salonta, Borș, Stâna de vale. Daca Băile Felix şi 1 Mai sunt în topul preferințelor turiștilor români, cred că Mădăras le ajunge din urmă cu succes.

Preţuri la ştrand:

  • Bilet intrare: 15 lei/persoană pe zi;
  • Mâncare şi băutură: cartofi prăjiți (3 lei/porția), mici (3 lei/buc), cârnați (3 lei/buc), ketchup sau muștar (1 leu), apă la 0,5 litru (3 lei), sucuri la 0,5 litru (4 lei), înghețată de la 2 lei la 6 lei, bere (5 lei/doza)

În speranța că v-am făcut curioși referitor la această oază de liniște şi relaxare, vă doresc să aveți o vacanţă cât mai plăcuta la Mădăras. Mai multe informații despre frumusețea României regăsiți în viitor pe https://destinatiidevazut.wordpress.com/.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers