Curcubeu cariocas peste Cachoeira da Fumaca – fiori la înălțime în Chapada Diamantina

Curcubeu cariocas peste Cachoeira da Fumaca – fiori la înălțime în Chapada Diamantina
 
 

Adânc în inima Chapadei Diamantina, unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale ale Braziliei am găsit "cascada fumătoare" - Cachoeira da Fumaça aflată sus în topul celor mai înalte căderi de apă din țară (380m) - o minunăție a naturii încadrată de un peisaj feeric.

Având tabăra de bază în Lençóis (despre care am mai scris aici) am reușit să profităm de cele două zile pline petrecute în ținuturile Bahiei parcurgând trasee facile asistați de ghidul local – Rogerio. Totodată ni s-a alăturat și un grup de brazilience din Rio, întregind astfel o trupă cariocas în adevăratul sens al cuvântului.

Proveniența numelui

Cascada e numită așa datorită fenomenului rar cauzat de vânt și distanța mare până jos, cea mai mare parte a apei izvorâtă din munte nu ajunge în bazinul colector în stare lichidă, ea evaporându-se și pierzându-și mult din debit (cel puțin vizual). Trebuie menționat că fluxul apei e mult mai mare în sezonul ploios. O explicație fizică simpatică, în limba portugheză poate fi vazută aici:

"Bate vântul frunza-n dungă", până sus e cale lungă!

Cum ajungi acolo? - După ce negociezi bine cu un ghid vorbitor de engleză și asamblezi o gașcă de hiking româno-braziliană te urci în mașină și mergi aproape două ore până în Vale do Capão.Pentru început dai cu subsemnatul cum că ești băiat bun și respecți mediul, te hidratezi cu lapte de cocos, îți faci încălzirea și te înhami la o cățărare ușoară timp de vreo încă două ore. Puțin vânt, câțiva stropi de ploaie, răsuflat inconstant, sudoare, sălbăticie, libertate – tu mergi mai departe…

"Bate vântul dintr-o parte", e pe viață și pe moarte!

Inspiră adânc - Ajuns sus ți se înmoaie picioarele cât ai zice "hău". E bine să nu te dedai la grozăvii pentru că te-ai putea adauga listei de peste 20 de persoane care și-au pierdut viața plonjând în gol, cam jumătate de bună voie (convinși fiind că peisajul e demn de un final memorabil-adaugă Rogerio), restul din neatenție, prostie, combinate mereu cu viteza sporită a vântului. Ghidul cunoaște fiecare piatră, așa că îți poate da puțină încredere, orice ai face însă te vei încărca de adrenalină. Nu știu dacă aș mai avea curajul să repet filmarea de mai jos a doua oară, știu doar că nu am riscat prea mult și că am fost al naibii de bucuros ca m-am ridicat în picioare safe and sound.

Curcubeul îți poate lua ochii dar e bine să nu rămâi gură-cască prea mult timp, altfel poți crea un efect de domino, cum îmi amintește Manoela cu vocea tremurândă.

Dacă n-ai inhalat destul aer curat și nu te-a impresionat îndeajuns geografia locului poți inspira puțină mândrie națională braziliană, imnul țării cafelei având un mesaj puternic, în special la înălțimea asta.

După lunga promenadă hop la roșia cascadă - Cachoeira Riachinho

Coborâm odată cu soarele - Drumul înapoi e puțin mai scurt datorită pantei descendente, greutății mai mici a sticlelor de apă dar și a bateriilor aproape consummate. Ne oprim la Cachoeira Riachinho și ne răcorim puțin. Stâncile sunt ușor alunecoase, dar temperatura apei e plăcută, iar eu mă simt ca în copilărie la "7 izvoare" în Herculane, aveam o plăcere nebună atunci să stau sub jetul izvoarelor termale care se revărsau în ștrand. Ne întoarcem în Vale do Capão unde bem iar suc de maracuja și ceva bere locală rece rău, mâncăm două pizza gigantice, una mai dulce decât alta, presărate cu tot felul de sosuri tradiționale și învățăm mai multe despre cultura locală printre câteva povești cu Dracula. Ghidul nostru Rogerio nu se sperie prea ușor și tot 100 de reali/persoană ne taxează pentru onoarea de a fi petrecut ziua în compania lui Smile        

Următoarea zi urma să fie una specială, gazdele deschideau cea de-a 20-a ediție a Cupei Mondiale după 64 de ani de pauză și întreaga Brazilie fremăta. Despre asta poate într-un alt episod.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers