Cum să călătorești cu trenul prin Italia: sfaturi pentru cei care vor să viziteze cât mai mult

Cum să călătorești cu trenul prin Italia: sfaturi pentru cei care vor să viziteze cât mai mult
 
 

Atunci când plecăm în concediu peste hotare, vrem să ne bucurăm cât mai mult de țările minunate în care am ajuns. Așa stau lucrurile și dacă alegi să-ți faci vacanța în Italia, una dintre cele mai iubite țări ale Europei. Uneori, însă, timpul nu ne permite să vedem toate obiectivele pe care ni le-am propus. Din fericire, există o varianta rapidă de transport, care te va ajuta semnificativ dacă vrei să ajungi în mai multe orașe. Iată cum să călătorești cu trenul în Italia!

Deși majoritatea preferă să călătorească cu mașina, atunci când vine vorba de vacanța în Italia, vehiculul pe patru roți nu este cel mai bun mijloc de transport. În primul rând, să conduci prin Italia nu e deloc indicat dacă ești începător. Traficul din această țară poate să devină infernal, iar dacă te afli în orașe mari e destul de complicat să găsești rutele cele mai rapide și să te ferești de șoferii vitezomani, care fac manevre ciudate. Cu alte cuvinte, pentru un începător, traficul italian poate fi chiar periculos.

Din fericire, poți să optezi pentru un alt mijloc de transport, cât se poate de sigur. Mai mult, o să ai parte de peisaje excelente. Vorbim despre mersul cu trenul. Italia are un sistem feroviar la cele mai înalte standarde, iar întârzierile nu sunt un lucru obișnuit.

Dacă nu știi italiană s-ar putea să-ți fie puțin mai greu să te descurci direct la fața locului, de aceea noi îți oferim toate sfaturile de care ai nevoie despre cum să călătorești cu trenul în Italia.

vacanta cu trenul

Fotografie preluată de pe Depositphotos. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cum găsești orarul trenurilor și cu ce companii să călătorești

Dacă îți faci vacanța în Italia și decizi să mergi dintr-un oraș în altul cu trenul, atunci trebuie să știi care sunt orarele după care se circulă. Dacă ai internetul la dispoziție, o simplă căutare pe Google o să-ți dea câteva răspunsuri în acest sens. Totuși, e mai bine să te duci direct la sursă, din timp, astfel încât să poți să-ți planifici călătoria și să ai parte de prețuri rezonabile.

Poți să alegi dintre companiile Trenitalia și Italo Treno (ambele site-uri au meniuri în limba engleză). Adaugă localitatea din care pleci și cea spre care te îndrepți, iar site-ul îți va genera o listă de rute în funcție de data și ora pe care ai selectat-o. Dacă vrei să mergi către Roma, s-ar putea ca în loc de numele orașului să-ți apară rezultatul ROMA TE, care se referă la Roma Termini, principala gară din oraș. Mai există și alte gări importante care au astfel de abrevieri. Ca să nu apară confuzii, verifică lista abrevierilor mai jos:

  • Roma Termini – ROMA TE
  • Napoli Centrale – NA C.LE
  • Florența Santa Maria Novella – Fl.SMN
  • Veneția Santa Lucia – VE. S.L.
  • Veneția Mestre – MESTRE
  • Milano Centrale – MI C.LE
  • Geneva Piazza Principe – GE P.P.
  • Geneva Stazione Brignole – GE BRIG
  • La Spezia Centrale – SPEZIA
  • Pisa Centrale – PISA C

vacanta cu trenul

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cum să călătorești cu trenul în Italia la cel mai bun preț

Un sfat important din ghidul despre cum să călătorești cu trenul în Italia este să te asiguri că verifici din timp prețurile biletelor pentru locurile pe care vrei să le vizitezi. Dacă lași asta pentru ultimul moment s-ar putea să trebuiască să plătești zeci de euro în plus. De asemenea, trebuie să fii atent și la ruta pe care o alegi și la tipul de tren în care vrei să călătorești. Dacă alegi treburile cele mai rapide, care, de exemplu, în 1 oră și 10 minute te duc de la Roma la Napoli o să ai de plătit în jur de 45 de euro (clasa a doua). Aceeași călătorie cu un tren Intercity o să dureze 2 ore și 13 minute, iar prețul este la aproximativ 22 de euro (clasa a doua). Un tren regional o să ajungă de la Roma la Napoli în 2 ore și 34 de minute, iar călătoria te va costa doar 10 euro (clasa a doua).

Tu decizi care dintre prețuri este cel mai avantajos pentru tine, însă, ia în calcul că trenurile regionale, deși au bilete mai ieftine, nu sunt cele mai curate.

Mai avem o veste bună care te poate ajuta să economisești niște bani dacă-ți faci vacanța în Italia. Companiile feroviare au și oferte promoționale. În funcție de perioada anului, de sărbători sau de... noroc, o să poți beneficia de oferte. Spre exemplu, dacă călătorești într-un grup de maxim cinci persoane, copiii sub 15 ani merg gratuit cu oferta Bambini Gratis. De asemenea, mai există oferte pentru familii, două bilete la preț de unul, reduceri de 20% dacă faci rezervare pentru zece călătorii și nu numai. Asigură-te că verifici secțiunea ofertelor înainte să-ți cumperi biletul.

vacanta cu trenul

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cum și când îți cumperi biletul de tren

Există varianta să-ți rezervi și să cumperi biletul direct de pe net sau să-l cumperi din gară. Ambele variante au și avantaje și dezavantaje. Să le luăm pe rând.

În cazul în care ai plătit deja biletul, dar nu poți să ajungi la gară în timp util, trebuie să intri pe internet și să-ți modifici rezervarea. În mod normal nu poți să schimbi rezervarea decât o dată (de mai multe ori dacă ai ales un bilet la clasa superioară), iar acest lucru trebuie făcut cu cel puțin o oră mai devreme decât ora la care ai ales să pleci inițial. Banii plătiți pe biletele nefolosite nu pot fi returnați, însă dacă noul bilet, cel obținut după ce ți-ai modificat rezervarea e mai ieftin o să primești bani înapoi. La fel, dacă e mai scump, trebuie să achiți diferența. Atenție: rezervările nu se pot modifica decât online!

Dacă alegi să plătești biletul în avans o să primești un email sau un sms cu biletul virtual. Nu e nevoie să-l printezi, poți să-l arăți controlorului de tren direct de pe telefon.

Ai hotărât să-ți cumperi bilet din gară? Această varianta nu te obligă să respecți un program la fel de strict, iar dacă nu ajungi la gară la timp poți să-l aștepți pe următorul. Problema este că s-ar putea să plătești mai mult pentru un bilet achiziționat din gară, decât pentru unul cumpărat online în prealabil. Nu în ultimul rând, dacă e vorba de gări ale unor orașe mari, la orele de vârf, o să ai ceva de așteptat la coadă până să-ți cumperi bilet, deci o să pierzi timp.

vacanta cu trenul

Fotografie preluată de pe  elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cum ajungi în tren și dacă ai un bilet fizic

La fel ca în orice gară din lume, trebuie să te uiți pe afișaj ca să vezi dacă trenul tău are vreo întârziere și mai ales peronul la care o să oprească. Uită-te pe tabelă unde apare coloana BIN (binario - peron) și vezi care număr este alocat pentru călătoria ta.

Apoi, dacă ai un bilet fizic trebuie neapărat să-l validezi. Uită-te după compostoarele galbene din gară sau de pe peroane, bagă biletul înăuntru și împinge-l în față până când auzi că s-a pus ștampila. Atenție! Un bilet nevalidat nu este acceptat. Astfel, dacă ești prins cu bilet, dar fără ștampila de validare, o să te alegi cu o amendă destul de costisitoare. Desigur, lucrurile stau la fel și dacă ești prins fără bilet.

vacanta cu trenul

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ce faci după ce te-ai urcat în tren

Dacă ți-ai făcut rezervare online, ai avut varianta să-ți alegi singur locul pe care vrei să-l ocupi. Dacă nu te-a preocupat acest aspect ai primit un loc aleatoriu. În orice caz, trebuie să-ți găsești locul care este scris pe bilet (sau în email, în cazul biletului virtual). După ce ai găsit locul poți să te relaxezi.

Acum, vacanța în Italia o să-ți ofere și niște peisaje excelente pe care le poți admira din tren.

Mai este un singur sfat despre cum să călătorești cu trenul în Italia pe care ar fi bine să nu-l uiți. Atât în gară, pe peron sau în tren, trebuie să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău. Acest mijloc de transport este unul dintre preferatele hoților de buzunare. Nu-ți lăsa geanta sau bagajele în locuri pe care nu le vezi prea bine.

vacanta cu trenul

Fotografie preluată de pe  elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ai mers cu trenul când ți-ai făcut vacanța în Italia? Povestește-ne experiența ta!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers