Cum să ajungi cu mașina în Londra

Cum să ajungi cu mașina în Londra
 
 

Londra este una dintre cele mai frumoase destinații de city break din Europa așa că nu este de mirare că majoritatea companiilor aeriene oferă o multitudine se oferte de zbor pentru acest oraș. Totuși dacă ai suficient timp la dispoziție, eu îți o vacanță ceva mai deosebită. Cum ar fi să mergi cu mașina până la Londra? Știu că această metropolă pare foarte departe, iar faptul că îndată ce pășești pe tărâm britanic va trebui să schimbi sensul de mers nu este tocmai... liniștitor, dar asta nu ar trebui să te descurajeze de la o asemenea aventură.

Un traseu rutier până în Londra din România presupune aproape 2.000 de kilometri, o excursie cu feribotul sau prin Eurotunnel și o serie de orașe minunate în care poți face popas. Așadar, dacă îți surâde ideea de a merge cu mașina în Londra, iată ce traseu rutier îți propun!

Ziua 1- Viena

Acest traseu rutier până în Londra începe de la Vama Nădlac. Prima oprire este Viena, unde poți ajunge după aproximativ 4 ore și jumătate de condus. Capitala Austriei este o destinație ideală pentru un popas. Aici vei găsi o mulțime de locuri de cazare pentru orice buget și, chiar dacă este un oraș mare, asta nu înseamnă că nu poți petrece o după-amiază explorând o parte dintre locurile minunate cu care Viena se mândrește. Astfel timp de câteva ore poți descoperi centrul orașului, să admiri maiestosul Hofburg, Catedrala Sf. Ștefan, Primăria din Viena și Stadtpark. Dacă ai suficient timp poți face și o scurtă excursie până la Palatul Schönbrunn, unde poți face o plimbare relaxantă prin grădinile spectaculoase.

Verifică disponibilitate și prețuri pentru locuri de cazare în Viena aici.

Viena

Fotografie preluată de pe Depositphotos. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ziua 2 – Nuremberg

A doua zi din traseul nostru până în Londra presupune un drum de aproximativ 5 ore și jumătate, până în fermecătorul Nuremberg. Dacă pleci din Viena suficient de repede, poți ajunge după-amiaza în acest oraș german, astfel încât îl poți explora timp de câteva ore. Cel mai îndrăgit obiectiv turistic din Nuremberg este castelul cu același nume, una dintre cele mai importante fortărețe medievale din Europa. La câteva minute de mers pe jos de castel vei descoperi și centrul istoric al orașului, unde nu trebuie să ratezi Biserica Sankt Sebaldus, Piața Hauptmarkt și Casa lui Albrecht Dürer. La final, traversează podul Museumsbrücke, pentru a ajunge la Biserica Sf. Lorenz, cel mai frumos lăcaș de cult din Nuremberg.

Verifică disponibilitate și prețuri pentru locuri de cazare în Nuremberg aici.

Nuremberg

Fotografie preluată de pe Depositphotos. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ziua 3 – Koln

La puțin peste 4 ore de condus din Nuremberg, vei ajunge în Koln, unul dintre cele mai pitorești orașe din Germania. Și aici poți explora străduțele pietonale din centrul istoric, aflat la poalele uneia dintre cele mai mari catedrale din Europa. Catedrala Sf. Petru și Sf. Maria este o adevărata capodoperă gotică cu două turnuri uriașe de 157 metri. Și interiorul este la fel de impresionant, așa că acordă-ți mai mult timp pentru a vizita Catedrala din Koln. Apoi pornește într-o plimbare pe aleile întortocheate din centru și nu uita să admiri clădirea primăriei, Kölner Rathaus, cea mai veche primărie din Germania. Centrul orașului Kolon este un adevărat muzeu în aer liber cu o mulțime de clădiri istorice minunate, așa că vei avea ce să vezi aici.

Verifică disponibilitate și prețuri pentru locuri de cazare în Koln aici.

Koln

Fotografie preluată de pe Depositphotos. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ziua 4 - Calais

Următoarea oprire în traseul nostru până în Londra este orășelul Calais, aflat la aproximativ 4 ore de Koln. Deși acest loc de pe coasta nordică a Franței nu este tocmai o destinație turistică, este locul ideal pentru următorul popas, deoarece de aici vei lua feribotul sau trenul prin Eurotunnel. Așa că, cel mai bine este să ajungi aici seara. Dacă ai suficient timp, de-a lungul drumului până în Calais, poți face o scurtă oprire în Ghent, unde poți dedica câteva ore explorării acestui loc colorat. De asemenea, și orașul Calais este destul de mic, așa că nu îți va fi prea greu să-l vizitezi în câteva ore. Cea mai interesantă atracție turistică din Calais este Hôtel de Ville, o superbă clădire renascentistă, în fața căreia vei găsi un parc frumos și faimosul grup statuar al lui Rodin, Burghezii din Calais.

Verifică disponibilitate și prețuri pentru locuri de cazare în Calais aici.

Calais

Fotografie preluată de pe Depositphotos. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ziua 5 – Londra

A doua zi, dis de dimineață, pornește spre destinația finală, Londra. Pentru a ajunge din Franța în Marea Britanie cu mașina ai două opțiuni pentru traversarea Canalului Mânecii: cu trenul prin Eurotunnel sau cu feribotul. Dacă prima opțiune este mai rapidă, a doua este mult mai simplă.

Eurotunnel (Calais – Folkestone)

Pentru a traversa Canalul Mânecii prin Eurotunnel va trebui să călătorești (atât tu, cât și autovehiculul tău) cu trenul. Stația de tren se află la 6 kilometri de centrul orașului Calais, iar destinația este orașul britanic Folkestone. Înainte de a ajunge în terminal, va trebui să treci printr-o zonă de control similar cu cel din vamale de la granița României cu Ungaria. Pentru a intra pe teritoriul Marii Britanii, la Calais va trebui să prezinți buletinul sau pașaportul și documentele mașinii, iar de multe ori oamenii legii îți vor cere să deschizi și portbagajul autoturismului pentru a vedea ce ai înăuntru. Întregul sistem este foarte simplu de navigat și, odată ce treci de controlul vamal, nu trebuie decât să urmărești semnele de circulație care îți spun exact pe unde să mergi.

Deși poți achiziționa acolo bilete pentru Eurotunnel, eu îți recomand să le cumperi online. Astfel, dacă pleci dimineața din Calais, știi exact la ce oră poți ajunge la stație. După ce ai trecut de controlul vamal, trebuie să faci check-in-ul mașinii. Vei conduce apoi autoturismul în vagonul alocat, iar tu vei călătorii în vagonul dedicat pasagerilor. O astfel de călătorie durează aproximativ 35 de minute, fără timpul acordat check-in-ului, parcării și controlului vamal.

Există și câte 6 plecări pe oră în timpul orelor de vârf, așa că vei avea o multitudine de opțiuni. Biletul pentru Eurotunnel se plătește pe autovehicul și include maxim cinci pasageri. Un bilet dus pentru o mașină sub 1,85 metri costă între 80 și 91 euro, în funcție de ora de plecare. Mai multe informații poți afla aici.

Eurotunnel

Fotografie preluată de pe caravanclub.co.uk. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Feribotul (Calais – Dover)

Eu când am traversat Canalul Mânecii cu mașina am ales această opțiune. Deși călătoria durează mai mult, pe parcurs poți admira peisaje frumoase și nu pereții unui tunel. Feribotul se ia din Portul Calais. Și aici totul este foarte bine semnalizat și înainte de a ajunge în terminalul feribotului vei trece printr-un control vamal similar cu cel de la Eurotunnel. Există mai multe companii care asigură legătura cu feribotul între Calais și Dover, astfel încât poți alege varianta care ți se pare cea mai convenientă, deși prețurile sunt cam la fel și toate feriboturile sunt aproape identice – după ce parchezi mașina ai la dispoziție un restaurant și câteva magazine. O călătorie cu feribotul între Calais și Dover durează în jur de o oră și jumătate. Un bilet pentru un autovehicul mic și două persoane costă în jur de 53 de euro, în funcție de ora de plecare. Mai multe informații poți afla aici.

Feribot Calais

Adevărata "distracție" începe odată ce ajungi în Dover sau Folkestone. Cum ieși din terminalul de tren în Folkestone sau din Portul Dover vei trece cu mașina pe un traseu foarte bine marcat, cu sens unic, care te va duce până în autostrada M20, în Folkestone, sau pe drumul național A2, în Dover.

Din Folkestone continuă-ți drumul pe M20, iar apoi pe M2 și A2, care te va duce în sud-estul Londrei. Distanța Folkestone – Londra este de aproximativ 117 kilometri.

Din Dover continuă pe A2, care, l-a un moment dat, se transformă în M2 (autostradă) și apoi este din nou drum național, până în capitala Angliei. Distanța Dover – Londra este de aproximativ 125 de kilometri.

Drum Anglia

Ambele trasee presupun drumuri largi cu cel puțin două benzi pe fiecare sens de mers, iar sensurile sunt despărțite de garduri sau aranjamente înalte, astfel încât nu vei fi "tentat" să ajungi pe celălalt sens de mers. Deși necesită ceva timp până să te obișnuiești cu circulatul pe partea stângă a drumului, acest traseu este numai bun pentru a te antrena înainte de a ajunge în traficul din Londra. Nu uita însă atunci când intri într-un sens giratoriu (Marea Britanie are foarte multe) trebuie să mergi pe partea stângă.

Cu mașina în Londra

Informații utile pentru un traseu cu mașina până în Londra

  • distanță: 1.950 kilometri, dintre care 1.794 kilometri pe autostradă
  • cost aproximativ al combustibilului: 157 euro
  • taxe de drum (în afară de biletul pentru Eurotunnel sau feribot): 34,5 euro

Traseu România – Londra

Ce trebuie să știi despre cum să conduci în Londra

Pe lângă faptul că în Londra se circulă pe partea stângă, la fel ca în restul Marii Britanii, mai trebuie să ții cont că, dacă vrei să te plimbi cu mașina prin centrul orașului, va trebui să plătești o taxă de trafic. Este vorba despre London Congestion Charge, care costă 11,50 lire sterline pentru mașină, pe zi, de luni până vineri, între orele 07 și 18. Taxa poate fi plătită online aici.

Dacă vrei să eviți această taxă și stresul de a conduce în centrul Londrei, care este mai tot timpul plin de mașini, poți lăsa autovehiculul într-una dintre parcările aflate la marginea acestei zone, mai exact în Park Lane/ Marble Arch, Queensway, Knightsbridge, Pimlico, St. John's Wood, Tower Bridge sau Church Street.

Londra

De asemenea, dacă atunci când intri în Londra mergi pe Dartford Crossing, un pod peste Tamisa, în apropiere de localitatea Dartford, va trebui să plătești o taxă specială în valoare de 2,50 lire sterline pentru o mașină.

Dacă ești atent la toate aceste detalii, cu siguranță vei avea parte de o vacanță minunată în Londra. De la obiectivele turistice faimoase precum Big Ben, Palatul Buckingham și Tower Bridge, la cele mai deosebite, precum Abbey Road sau Greenwich, vei avea ce să faci în capitala Angliei. Iar dacă ai suficient timp la dispoziție, poți face excursii cu mașina până în Oxford, Cambridge, la Palatul Blenheim sau la plajă în Brighton.

Verifică disponibilitate și prețuri pentru locuri de cazare în Londra aici.

Cum conduci în Londra

Tu ai fi dispus să mergi cu mașina până în Londra?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers