Cum să ajungi cu mașina din România pe Coasta de Azur

Cum să ajungi cu mașina din România pe Coasta de Azur
 
 

Coasta de Azur este deseori percepută drept o destinație de lux ce presupune un buget de vacanță generos. Mai mult, nu există nici prea mult zboruri directe din România spre aeroporturile din această regiune. Dar, asta nu înseamnă că cei cu poftă de explorat nu pot ajunge pe Riviera Franceză cu propriul autovehicul. Deși sună complicat, îți voi spune exact cum să ajungi cu mașina pe Coasta de Azur și cât te poate costa.

Eu am făcut acest traseu rutier de mai multe ori și de fiecare dată am văzut locuri diferite și am avut parte de experiențe incredibile.

Ziua 1 – Ungaria și Austria

Pornind de la vama Nădlac (până acolo toată lumea știe cum să ajungă Laughing), am traversat Ungaria și o parte din Austria. Am ales ca în prima zi să facem cât mai mult din drum pentru a ne putea bucura de destinație mai multe zile (punctul meu de plecare este în vestul României, așa că nu trebuia să parcurg prea mult din drumurile patriei). Așadar, în prima zi am condus prin Ungaria, iar apoi prin regiunea Burgenland din Austria, o zonă foarte frumoasă, cu o mulțime de sate adormite, viță de vie și livezi.

Burgenland, Austria

Am trecut granița în Austria pe la Nickelsdorf, am trecut pe lângă Eisenstadt (unde, dacă aveți timp, vă recomand să vizitați Palatul Esterházy) și ne-am oprit în Graz, unde am și înnoptat. Fiind al doilea oraș ca mărime din Austria, ai la dispoziție o mulțime de opțiuni pentru locuri de cazare în Graz. Deoarece încă era devreme, seara am făcut o plimbare prin fermecătorul Graz unde am explorat centrul medieval și am admirat castelul cocoțat pe un deal în inima orașului.

Eisenstadt

Ziua 2 – Italia

A doua zi am pornit la drum dis-de-dimineață, am parcurs restul traseului prin Austria, pe ruta KlagenfurtVillach, prin peisaje cu Alpi impresionați. De fiecare dată când am trecut prin această zonă (au fost multe, multe dăți) am prins ploi torențiale și de câteva ori chiar și grindină, asta deși de fiecare dată eram în toiul verii. După ce am trecut granița în Italia, ne-am continua drumul pe ruta Udine (un orășel medieval fermecător ce merită explorat) – MestreVeronaBergamoMilano.

Udine, Italia

Și aici ai o multitudine de locuri pe care le poți vizita pe parcurs și dacă ai suficient timp, îți recomand o zi în Veneția, o după-amiază în Padova și încă o zi în Verona. Noi am înnoptat în Milano, un alt oraș mare cu o multitudine de hoteluri. Bineînțeles că nu am părăsit capitala modei fără a vedea Domul din Milano, Galleria Vittorio Emanuele II și Castelul Sforza.

Milano

Ziua 3 – nordul Italiei

În următoarea zi am terminat traseul rutier prin Italia, am admirat din depărtare Alpii italieni și ne-am apropiat de coasta mediterană, lângă Genoa. Și atunci a început adevărata distracție! Șoseaua urmărește linia coastei și trebuie să fii foarte atent dacă te afli la volan, să nu te fure peisajul excepțional. Prima dată când am făcut acest traseu (care a fost și prima dată când am văzut Marea Mediterană) am oprit mașina în localitatea Savona, aceasta fiind prima impresie asupra atmosferei mediterane, fierbinte, cu mulți palmieri și parfum de bougainvillea.

Coasta de Azur

După ce ne-am revenit în fire, am continuat drumul spre Sanremo și apoi am intrat în Franța, unde ne-am oprit în primul orășel după graniță, Menton. Nu ne-a luat prea mult drumul până aici, așa că am avut la dispoziție o după-amiază de plajă și o seară de explorat coloratul Menton. Aici poți vizita Église du Sacré Coeur și o serie de clădiri istorice, înghesuite pe alei întortocheate, în pantă. Menton este faimos pentru un uriaș Festival al Lămâilor, astfel încât aproape toate magazinele au obiecte ce amintesc de acest fruct.

Menton

Ziua 4 – Monaco

După ce am lăsat Menton în oglinda retrovizoare, am pornit încet și agale pe Coasta de Azur. Din acest punct ai două opțiuni de traseu, în funcție de cât timp ai la dispoziție. Poți merge autostrada A8, care presupune anumite costuri, dar care te va duce mult mai repede în locurile care te interesează. De asemenea, poți merge pe Ruta Națională 7, care leagă toate localitățile micuțe și care, deși nu presupune taxe de drum, presupune un consum mai mare de combustibil. Dacă alegi a doua opțiune trebuie să știi că traficul nu este tocmai ușor, de obicei nu se poate merge cu mai mult de 50km/h, iar de multe ori vei fi blocat în trafic. Asta înseamnă că vei avea nevoie de mult mai mult timp, dar vei avea parte de cele mai frumoase peisaje cu Marea Mediterană.

Monte Carlo

Prima oprire "obligatorie" pe Coasta de Azur este micuțul Monaco. Drumul cu mașina este o adevărată aventură plină cu străzi înguste și curbe strâmte care te vor face să te simți ca la Formula 1. Dacă nu dispui de un buget foarte generos de vacanță, sfatul meu este să nu rămâi peste noapte în Monaco, ci doar să-l vizitezi câteva ore. Parcarea pe marginea drumului este gratuită în prima oră, a doua oră costă 5,10 euro, în a treia și a patra oră costă 0,80 euro pe 15 minute, în a cincea oră costă 0,60 euro pe 15 minute și în a șasea oră costă 0,40 euro pe 15 minute. Primul loc pe care trebuie să-l admiri în Monaco este Monte Carlo cu faimosul cazinou și portul plin de iahturi luxoase, unul dintre cele mai populare atracții turistice de pe Coasta de Azur.

Apoi explorează Monaco-Ville, unde vei găsiu unul dintre cele mai importante și vechi oceanografe din lume. Tot în Monaco trebuie să vizitezi Palatul Prințului și să fi prezent la schimbul de gardă, ce are loc în fiecare dimineață la ora 11.55, Catedrala Monaco, unde se află mormintele Prințesei Grace și a Prințului Rainer, precum și Jardin Exotique. După ce te saturi de frumusețile monegasce, continuă-ți traseul pe Coasta de Azur până la Nisa, orașul ideal pentru în care să petreci noaptea. Dacă îți mai rămâne suficient timp, îți recomand o plimbare pe Promenade des Anglais din Nice la apus pentru a admira arhitectura superbă în nuanțele trandafirii și apoi luminile spectaculoase ale portului pe timp de noapte.

Monaco

Ziua 5 - Nisa și Cannes

A doua zi de dimineață poți explora frumoasa Nisa. Aici trebuie să vizitezi centul medieval, Colline du Château și eventual mai poți face o plimbare pe faleză pentru a descoperi farmecul acestui oraș francez și sub soarele mediteranean. La 33 de kilometri de Nisa se află Cannes, unde poți petece o după-amiază fermecătoare plimbându-te pe bulevardul Croisette, unde vei găsi cinematograful în care se desfășoară Festivalul de Film omonim. Tot în Cannes mai poți vedea Notre-Dame de l'Espérance, portul vechi și centrul vechi pe Mont Chevalier. Dacă mai ai timp la dispoziție, poți să lenevești câteva ore pe una dintre plajele din Cannes. Seara, continuă-ți traseul pe Riviera Franceză spre Frejus, aflat la 43 de kilometri de Cannes, unde poți înnopta.

Nice

Ziua 6 – Saint-Tropez

Următoarea zi este dedicată uneia dintre cele mai faimoase stațiuni din lume – Saint-Tropez. Această localitate se află la 35 de kilometri de Frejus și este un loc fermecător ce poate fi explorat în câteva ore. Deși Saint-Tropez este o stațiune de lux, asta nu înseamnă că nu o poți vizita fără a-ți face o gaură prea mare în bugetul de vacanță. După ce rămâi cu gura căscată la portul din Saint-Tropez cu o mulțime de iahturi luxoase, fă o plimbare pe faleză, iar apoi explorează centrul vechi al stațiunii, un păienjeniș de alei întortocheate și clădiri vechi. Aici trebuie să vezi Citadela, Place des Lices, inima stațiunii, iar apoi una dintre plajele publice. Nu se poate să pleci din Saint-Tropez fără să lenevești la soare alături de celebrități.

La mai puțin de 8 kilometri de Saint-Tropez se află un loc superb pe care ți-l recomand să-l vizitezi – Port Grimaud. Orășelul este construit pe canale și seamănă cu Veneția, fiind un loc de o frumusețe năucitoare. Nu îți va lua prea mult timp să-l explorezi și se află chiar în drumul tău, așa că nu ai motive să-l ratezi. Când termini de explorat capătul vestic al Coastei de Azur, continuă-ți drumul spre Marsilia, unde poți înnopta.

Port Grimaud

Ziua 7 – Marsilia

A doua zi ai la dispoziție o uriașă metropolă ce așteaptă să fie descoperită. În funcție de timpul de care dispui poți să petreci în Marsilia una sau două zile. Printre cele mai frumoase atracții turistice din Marsilia se numără Bazilica Notre-Dame de la Garde, cocoțată pe un deal deasupra orașului, Portul Vechi, Château d'If, pe insula cu același nume, unde poți ajunge cu feribotul din Portul Marsiliei. În cartierul Le Panier poți admira Cathédrale de la Major of Marseille, una dintre cele mai pitorești catedrale din Franța, iar apoi te poți pierde pe străzile întortocheate din centrul vechi al orașului. Dacă te-ai săturat de gălăgia din Marsilia, poți face o excursie de 33 de kilometri până în Aix-en-Provence, unul dintre orașele mele favorite din Franța.

Marsilia

Unde să mergi la plajă pe Coasta de Azur

Dacă vrei să petreci mai multe zile la plajă pe Coasta de Azur, trebuie să știi că există o serie de stațiuni pentru toate bugetele și preferințele. Bineînțeles, în faimoasele stațiuni de pe Coasta de Azur un sejur de câteva zile poate fi destul de scump, dar, din experiență proprie, îți pot recomanda localitatea Grimaud, unde plajele sunt largi, cu nisip fin. O altă stațiune superbă din sudul Franței este Argelès-sur-Mer, la 30 de kilometri de granița cu Spania. Și aici vei găsi plaje uriașe și locuri de cazare pentru toate bugetele. În apropiere de Béziers, eu am petrecut și o săptămână de neuitat în Sérignan Plage, o stațiune mai mică, dar cu una dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am întâlnit pe Riviera Franceză.

Argeles sur Mer

Dacă ești hotărât să-ți petreci vacanța de vară la plajă pe Coasta de Azur, sfatul meu este să eviți orașele mari sau stațiunile foarte populare. De exemplu, în Nisa plajele sunt cu pietricele mai mari, iar în timpul sezonului estival vor fi neîncăpătoare. Chiar și în Cannes, Menton sau în stațiuni precum Saint-Jean-Cap-Ferrat ori Roquebrune-Cap-Martin sejururile vor fi mai costisitoare, iar micuțele plaje vor fi înghesuite. În schimb, în Antibes vei găsi o plajă mai largă și mai multe opțiuni de cazare, la fel și în Juan-les-Pins. Pe măsură ce te îndepărtezi de Coasta de Azur, vei descoperi că și prețurile se micșorează. În Frejus vei găsi o plajă la fel de frumoasă și largă, iar prețurile la un hotel de 3 stele sunt de aproximativ 412 lei pe noapte pentru o cameră dublă. De asemenea, mai poți lua în considerare Le Lavandou, Frontignan, Agde sau Canet-en-Roussillon.

Serignan Plage

Informații utile pentru un traseu cu mașina pe Coasta de Azur

Traseu Nădlac – Béziers pe autostradă:

  • distanță: 1.890 kilometri, dintre care 1.640 kilometri pe autostradă
  • cost aproximativ al combustibilului: 166 euro 
  • taxe de drum (viniete în Austria și Ungaria + taxe de autostradă în Franța și Italia): 102,36 euro

Traseu Nădlac – Béziers – ocolind autostrada pe Coasta de Azur:

  • distanță: 1.974 kilometri, dintre care 1.525 kilometri pe autostradă
  • cost aproximativ al combustibilului: 169 euro 
  • taxe de drum (viniete în Austria și Ungaria + taxe de autostradă în Italia): 84,96 euro

Traseu România - Coasta de Azur

Tu ai fi dispus să mergi cu mașina până pe Coasta de Azur?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers