Cum am devenit arcași la Arieșeni

Cum am devenit arcași la Arieșeni
 
 

Așa cum face de ani, echipa Ghiduri-turistice.info a decis că luna septembrie este perfectă pentru o scurtă vacanță de toamnă, în grup. Am hotărât că un weekend la Arieșeni este exact ce ne trebuie ca să uităm de monotonia din oraș, să ne relaxăm și să descoperim locuri noi, minunate, din țara noastră. Astfel, într-o dimineață de vineri am plecat la drum!

Cu GPS-urile setate, înarmați cu playlist-uri de drum și plini de voie bună, ne-am urcat în mașini și am călătorit către destinația noastră, Arieșeni, județul Alba.

În total, traseul a durat aproximativ 4 ore jumătate.

Cazarea în Arieșeni

După un drum destul de lung și cu câteva porțiuni ceva mai greu de parcurs, am ajuns, în sfârșit, la destinație. Încă din mașină am început să admirăm peisajul pitoresc și cerul însorit. Ajunși în comuna Arieșeni, ne-am oprit în satul Galbena, acolo unde ne-am cazat la Zâna Văii, o pensiune primitoare, unde am avut tot ce ne trebuie. Dacă și tu decizi să-ți petreci vacanța la Arieșeni, îți recomandăm să te cazezi la Zâna Văii. Găsești detalii despre prețuri și disponibilitate aici.

Imediat după ce am ajuns, am luat prânzul și am început să ne facem planuri pentru ziua respectivă. Aveam la dispoziție o mulțime de variante și de obiective turistice dintre care să alegem. Astfel, după ce am golit farfuriile, am decis că cel mai bine ar fi să ne îndreptăm spre Vârful Bihorul ca să admirăm apusul de acolo.

Zana Vaii, Arieseni

Fotografie preluată de pe Facebook. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Povești, poze și frig pe vârful Bihorul

Deși ne plac drumețiile, o aventură de la pensiune până pe Vârful Bihorul ar fi însemnat cel puțin 4 – 5 ore de urcare și ne-am dat seama că nu aveam nicio șansă să parcurgem această distanță în timp util sau să ne întoarcem întregi. Ne-am urcat astfel din nou în mașini și am parcurs distanța de aproximativ 12 km până în vârf, urcând pe un drum pietruit. În câteva zeci de minute am ajuns aproape de vârf, așa că am parcat mașinile și am pornit la picior către culme.

Varful Bihorul

Urcarea a fost ușoară, iar pe drum nu am putut să nu ne oprim, de nenumărate ori, să admirăm peisajul și să facem poze (de la cele reușite, la cele pe care e mai bine să le ferim de ochii lumii Laughing). În aproximativ 15 minute am ajuns în vârf, la altitudinea de 1.849 de metri. Apropo, Vârful Bihorul este cel mai înalt din Munții Apuseni.

Varful Bihorul

Pentru că nu suntem străini de munte, am știut că trebuie să avem la noi și haine mai groase, mai ales că urma să se lase seara. Totuși, la cât urma să fie de frig nu ne-am așteptat, iar vântul puternic ne-a cam luat prin surprindere. Chiar și așa, cu glugile în cap și cu fermoarele la geci închise cât mai sus, am rămas pe poziții și am privit apusul.

Când seara s-a lăsat peste Vârful Bihorul ne-am întors la mașini și am coborât.

Varful Bihorul

Sus, sus, sus... până la Groapa Ruginoasă 

Sâmbătă dimineața, ne-am trezit după un somn odihnitor așa cum ai de fiecare dată când dai de aerul de munte. La micul dejun ne-am apucat din nou să facem planuri pentru ziua de explorat pe care o aveam în față. Ne-am selectat o serie de obiective, primul pe listă fiind Groapa Ruginoasă.

Groapa Ruginoasaâ

Groapa Ruginoasă se află aproape de Arieșeni, în Munții Bihorului, la izvoarele Văii Seci. Este o râpă imensă, de peste 100 de metri diferență de nivel, având aproximativ 1 km lățime.

Ne-am dus cu mașinile (pe DN75) până în punctul din care începe urcarea. Deși la început părea că nu e nimic complicat, urcarea către Groapa Ruginoasă nu este tocmai cea mai ușoară. Totuși, chiar și așa, ne-am continuat drumul încercând să ignorăm durerile de picioare și faptul că traseul destul de abrupt părea că nu o să se mai termine.

Groapa Ruginoasa

Ei bine, chiar și așa, efortul a meritat, și într-un final am ajuns la Groapa Ruginoasă. Am rămas cu toții uimiți de peisajul excelent și am decis să ne petrecem acolo câteva zeci de minute pentru a ne bucura de priveliștea incredibilă, razele soarelui și de aerul curat.

Groapa Ruginoasa

Roobin Hood din Arieșeni

După ce am coborât de la Groapa Ruginoasă ne-am oprit pe drum să mai admirăm peisajul spectaculos, iar apoi ne-am întors la pensiune pentru masa de prânz. Deși, inițial planul era să continuăm să descoperim dintre frumusețile din zonă, cu burta plină, inevitabil, ne-am lenevit. Nu am lăsat însă ziua să treacă pe lângă noi și ne-am apucat de... tras cu arcul.

Arieseni

Acesta fiind un hobby al unor colegi de-ai noștri, am plecat la noi cu ținta, arcul și săgețile. Astfel, rând pe rând, ne-am testat calitățile de arcași, unii fiind clar ceva mai pricepuți decât alții. Băieții din echipa Ghiduri-turistice.info au făcut chiar și un scurtmetraj bazat pe "talentele" lor de arcași, însă deocamdată nu e pregătit pentru premiera în cinematografe. Laughing

Arieseni

Arieseni

Apoi, duminică dimineața ne-am luat la revedere de la Arieșeni cu gândul că această vacanță de toamnă putea să fie ceva mai lungă!

Tu ai fost la Arieșeni? Povestește-ne experiența ta!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers